Začala sa výstavba novej Nemocnice sv. Michala v Bratislave

V centre Bratislavy sa začína výstavba novej budovy Nemocnice sv. Michala, ktorá patrí pod rezort vnútra. Práce na zdravotníckom zariadení oficiálne začali v stredu poklepaním základného kameňa minister vnútra Robert Kaliňák, ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a riaditeľ nemocnice Marian Križko.

18.09.2013 18:33
vizualizácia, vojenská nemocnica, cintorínska... Foto:
Vizualizácia novej vojenskej nemocnice, ktorá vyrastie na Cintorínskej ulici v Bratislave.
debata (4)

„Po rokoch, kedy v Bratislave, ale možno aj na viacerých častiach Slovenska nemocnice predovšetkým zanikali, sme svedkami toho, že začíname nový príbeh, novej nemocnice pre Staré mesto, ale aj Bratislavu ako takú a možno aj pre širšie okolie,“ uviedol šéf rezortu vnútra. Ako pokračoval, je rád, že sa podarilo dať dohromady dostatok peňazí na vybudovanie zdravotníckeho zariadenia, ktoré bude slúžiť širokej verejnosti, bez toho, aby tým zaťažili štátny rozpočet.

Projekt si podľa predbežných odhadov vyžiada 49,7 mil. eur. Dve tretiny z tejto sumy sú určené na výstavbu budovy, zvyšok sa použije na vybavenie nových priestorov. Financovať výstavbu podľa vyjadrenia Kaliňáka bude nemocnica, ktorá peniaze na tento účel má už viac ako päť rokov, a to zo štátnych aktív. Minister pripomína, že kým v iných častiach Slovenska sa nemocnice dočkali rekonštrukcie najmä vďaka európskym fondom, Bratislava takúto možnosť čerpania európskych peňazí nemá.

Nemocnica by mala v modernej osemposchodovej budove so 110 lôžkami sídliť na Cintorínskej ulici v Bratislave o dva roky. Ako spresnil Križko, lôžka budú zdravotnú starostlivosť poskytovať v jedenástich odbornostiach, pričom posilnené bude oddelenie ARO. Minulý rok vykázala nemocnica viac ako 4 tis. hospitalizácií, v novej budove by mal tento počet postupne narastať. Ako podotkla Zvolenská, podstatná bude aj ambulantná časť zdravotníckeho zariadenia. „Vieme, že postupom času, kedy sa veľmi málo budovalo a investovalo, Staré mesto skutočne cíti absenciu aj ambulantnej časti,“ uviedla ministerka. V zariadení bude pre pacientov k dispozícii 50 ambulancií v 30 odbornostiach.

Po dostavbe bude zdravotnícke zariadenie slúžiť nielen rezortným zložkám, ale aj širokej verejnosti. Už v súčasnosti ju v prevažnej miere, až z 85 percent, využívajú civili. Objekt bude prevádzkovo spojený s existujúcou budovou polikliniky s využitím už vybudovanej technickej infraštruktúry. Nová nemocnica bude podľa Kaliňáka poskytovať najvyšší štandard zdravotníckych služieb, pričom podotkol, že od revolúcie nebol takýto typ nemocnice na Slovensku vybudovaný.

Nemocnica sv. Michala má v rámci hlavného mesta ešte jednu prevádzku, na Patrónke. V budúcnosti by i na tomto mieste mohlo stáť moderné zdravotnícke zariadenie, avšak patriace už pod rezort Zuzany Zvolenskej. Ministerstvo zdravotníctva nedávno predstavilo projekt novej bratislavskej univerzitnej nemocnice s predpokladaným počtom lôžok 775 a 40 tis. hospitalizáciami ročne, ktorú plánuje postaviť práve v areáli na Patrónke. Vybudovaním univerzitnej nemocnice sa podľa ministerky uzavrie celý kruh a poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre Bratislavčanov ako aj občanov z iných kútov Slovenska bude mať európsky rozmer. „Pevne dúfame, že nebudete meškať ani o minútu, lebo my by sme už tiež rady klepali svoj kameň na vašom pozemku,“ obrátila sa na svojho ministerského kolegu Zvolenská. Kaliňák verí, že sa staviteľovi, ktorým je spoločnosť ZIPP, podarí termíny dodržať, a nemocnica v centre hlavného mesta bude fungovať už v roku 2015.

Nemocnica sv. Michala je akciovou spoločnosťou so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu v pôsobnosti ministerstva vnútra (MV). Založená bola v decembri 2008, o pol roka neskôr sa zlúčila so zanikajúcou Nemocnicou Ministerstva obrany SR, a.s. a stala sa jej právny nástupcom. Zdravotnú starostlivosť poskytuje širokej verejnosti s osobitným prihliadnutím na potreby silových rezortov, ústredných orgánov štátnej správy, vlády, prezidenta, diplomatického zboru, Slovenskej informačnej služby a Národného bezpečnostného ú­radu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #výstavba #nemocnica #Staré mesto