Horský: Bezmocnosť vedie k napätiu

Politológ Michal Horský hovorí, že občan si po dvoch dňoch udalostí v parlamente môže pomyslieť, že zlodeji kričia, chyťte zlodeja.

18.09.2013 19:00
parlament, Matovič, Valocký Foto: ,
Poslanec NR SR za Smer Jozef Valocký a poslanec NR SR za hnutie OľaNO Igor Matovič počas roztržky v parlamente.
debata (99)

Čomu pripisujete pokles politickej kultúry v parlamente?
Hoci to znie paradoxne, tak v prevažnej miere za udalosti v parlamente nesie v prvom rade zodpovednosť vládna väčšina. Nie je však schopná nadviazať takú formu dialógu s opozičnými stranami, aby vytvárala dostatočne pokojnú a pracovnú atmosféru.

Michal Horský Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Michal Horský Michal Horský

Kde je hranica, ktorá by sa nemala prekročiť v politickom zápase?
Smer sa v parlamente čoraz častejšie dopúšťa chýb, ktoré vo všeobecnosti vyplývajú z arogancie moci. Vládna väčšina nemôže v politickom zápase neustále vystavovať opozíciu do bezvýchodiskových situácií. Napríklad dohoda nedohoda o voľbe prokurátora, o voľbe predsedu NKÚ, či podmienka, že všetci poslanci opozície musia do nohy hlasovať za takú či onakú alternatívu. Bezmocnosť protihráčov potom vedie k neobyčajne vysokej miere napätia, pričom si to vládni poslanci ani nemusia uvedomovať. Nie za všetko môže, prirodzene, vládna väčšina, ale aj neobratnosť a roztrieštenosť opozície.

V parlamente sa doteraz odohrali dva fyzické útoky medzi poslancami Obyčajných ľudí a Smeru. Ako si to vysvetliť?
V parlamentoch nášho typu sa prirodzene vyskytujú poslanci tzv. protestných strán na jedno použitie. Roztrieštenosť pravicového spektra a nástup nezaradených poslancov, ktorí sa nesprávajú v duchu tej či onej politickej filozofie a premysleného ideového postoja, vedie k neschopnosti veľkého počtu poslancov tvoriť zásadné spoločenské agendy. Niet sa prečo diviť, že práve takíto poslanci sa prezentujú teatrálnymi výstupmi, ktoré pútajú pozornosť verejnosti a patria skôr do mravokárnych upodozrievaní a upozorňovaní na ľudské necnosti. Je prirodzené, že politická kultúra je súčasťou politiky, nie však dominantnou záujmovou oblasťou. To je detská choroba nezrelého parlamentarizmu, ktorú v Národnej rade z času na čas prezentujú isté stranícke skupinky.

Aké posolstvo si môžu bežní ľudia zobrať z toho, čo sa deje v parlamente?
V posledných dvoch dňoch odznelo v parlamente také množstvo faktov premiešaných politickou nekultúrou, ale z každej strany, že občan si ťažko môže pomyslieť iné ako to, že zlodeji kričia chyťte zlodeja.

99 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #parlament #bitka #Michal Horský #politológ