Prvý sneh zakryl aj nižšie kopce

Počasie v septembri je vrtošivejšie ako po minulé roky. Zatiaľ čo sa v lesoch Malej Fatry hubári tešili z bohatej nádielky, vyššie položené svahy tohto pohoria v stredu pokrýval sneh.

19.09.2013 12:00
sneh fatra Foto: ,
Svahy na Martinských holiach v stredu pokryl prvý sneh.
debata (1)

V nadmorských výškach okolo 1 200 metrov, akú dosahujú vrchy Malej Fatry, je sneženie v tomto ročnom období výnimočným javom.

Roháče v Západných Tatrách, Jasná v Nízkych Tatrách, ako aj malofatranské Martinské hole sa po citeľnom ochladení a výdatných zrážkach v uplynulých dňoch v stredu prebudili do bieleho rána. Kým v spodných častiach lesa v Malej Fatre hubári úspešne plnili košíky hubami, na svahoch sa už belel sneh.

„Takáto situácia sa neopakuje každý rok, ale občas sa stane, že sneh napadne v septembri aj skôr, ale nie je to pravidlom. Pred štyrmi rokmi v polovici októbra napadlo 1,5 metra snehu,“ hovorí Pavol Huntata z lyžiarskeho strediska na Martinských holiach.

Septembrový sneh v nadmorských výškach pod hranicou 1 500 metrov je skôr výnimočný, iné je to vo vyšších polohách. „Na Chopku a Lomnickom štíte sa snehová pokrývka v septembri už vyskytuje, síce sa medzičasom roztopí, ale pravidelne sa vytvára. Do stredy rána napadalo na Lomnickom štíte 10 centimetrov a na Chopku 5 centimetrov snehu,“ uviedol Pavel Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Sneh zatiaľ nepokryl nižšie položené Štrbské Pleso, kde síce snehové vločky padali, ale na zemskom povrchu sa neudržali. Sneh sa tam v septembri vyskytoval nepravidelne od polovice do 80. rokov 20. storočia, naposledy pred deviatimi rokmi. „23. septembra boli na Štrbskom Plese 3 cm a od roku 2004 nebola v septembri na Štrbskom Plese zaznamenaná snehová pokrývka ani raz,“ dodal klimatológ.

V Roháčoch mali so snežením v minulosti skúsenosti už aj v auguste, ale ako prevádzkovateľ lyžiarskeho strediska poznamenal, ako prvý sneh rýchlo prišiel, tak aj odíde. Podľa meteorológov ešte príde babie leto, len si naň treba počkať. Dnes bude podľa SHMÚ premenlivá, na východe dopoludnia veľká oblačnosť. Miestami prehánky, od 1 500 metrov snehové. Denná teplota 13 až 18, na severe okolo 11 stupňov Celzia, na horách vo výške 1 500 metrov okolo 4 stupňov.

Mrazy a prvý sneh v septembri

  • v Oravskej Lesnej 18. 9. 2013 bola ráno nameraná minimálna teplota plus 2,5 stupňa, ale rekord pre tento deň je z roku 1959 mínus 5 stupňov Celzia
  • v utorok 17. 9. 2013 bolo najchladnejšie na Lomnickom štíte, priemerná denná teplota dosiahla mínus 2,9 stupňa, rekord pre tento deň je z roku 1971 mínus 8,6 stupňa
  • Luková (Jasná) – 21. 9. 2012 napadlo 7 cm snehu
  • Štrbské Pleso – 23. 9. 2004 – 3 cm snehu
  • Lomnický štít – 18. 9. 2013 – 10 cm snehu
  • Chopok – 18. 9. 2013 – 5 cm snehu

Zdroj: Pavel Faško, SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sneh #huby #malá fatra