Zákon o ochrane oznamovateľov korupcie neprešiel

Národná rada SR neschválila návrh zákona o ochrane oznamovateľov korupcie. Zákon predložený podpredsedom parlamentu Jánom Figeľom (KDH) mal zvyšovať ochranu oznamovateľov korupcie.

19.09.2013 12:09 , aktualizované: 13:23
debata (2)

Týkať sa mal vybraných trestných činov, ktoré majú dopad na verejný záujem a páchajú ich osoby, ktoré plnia priamo alebo sprostredkovane úlohy vo verejnom záujme.

Zákon neprešiel napriek tomu, že v prvom čítaní ho vládni poslanci podporili a odporučil ho schváliť aj gestorský výbor. Vláda tiež Figeľovu právnu normu zamietla. Podľa rezortu spravodlivosti nerieši túto problematiku systémovo. Vlastnú verziu tohto zákona pripravuje vláda, predložiť by ho mala na jeseň.

Minister vnútra Robert Kaliňák ohlásil, že vládny návrh zákona má byť komplexnejší ako doterajšie návrhy opozičných poslancov. Vládny zákon je už vo finálnej fáze, dlhšie ho pripravuje komisia rezortov vnútra, spravodlivosti, práce, kultúry a mimovládnych organizácií. Komisiu vedie vládny splnomocnenec pre mimovládne organizácie Filip Vagač.

Kaliňák upozornil, že sa nediskutuje len o ochrane oznamovateľov korupcie, ale o oveľa širšom spektre nekalých praktík, ktoré by mal zákon obsiahnuť. V zákone by už nemali byť odmeny pre oznamovateľov korupcie, ako boli definované vo Figeľovom návrhu, ktorý ich napokon zo zákona vypustil. Podľa ministra spravodlivosti Tomáša Boreca to bola jedna z najzávažnejších chýb návrhu.

KDH: Smeru vyhovuje netransparentný lobing, s korupciou vážne bojovať nechce

Vládny Smer to s bojom s korupciou nemyslí vážne, vyhovuje mu aj netransparentný lobing. To podľa predstaviteľov KDH Jána Figeľa a Pavla Hrušovského dokázali poslanci vládnej strany svojím dnešným hlasovaním. Odmietli totiž zákony z dielne KDH, ktoré mali napomôcť boju s korupciou.

Hrušovský sa nádejal, že zákon o lobingu, ktorý mal dať lobingu jasné pravidlá, posunie parlament do ďalšieho legislatívneho procesu, čo sa ale nestalo. „To ma len znovu utvrdzuje v tom, že strane Smer nelegálny a netransparentný lobing vyhovuje. Inak si to neviem vysvetliť,“ povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii v parlamente Hrušovský.

Sklamaný je aj z toho, že neprešiel zákon, ktorý mal chrániť oznamovateľov korupcie. Podľa Hrušovského dokázali poslanci Smeru odmietnutím tohto zákona, že sa im nedá dôverovať. Poukázal na to, že napríklad v ľudskoprávnom výbore za zákon o ochrane oznamovateľov korupcie sociálni demokrati hlasovali, avšak pri definitívnom rozhodovaní normu potopili.

„Korupcia je problém, s ktorým potrebujeme výrazne zápasiť. Smer dnes zvolil zlý stranícky prístup. Štvrtkové hlasovanie poslancov Smeru je dobrou správou pre finančné skupiny, pre korupčníkov, podvodníkov a zlou správou pre slušných ľudí,“ vyhlásil Figeľ. Vládny Smer sa podľa neho prikláňa k zneužívaniu moci, čo škodí Slovensku. Figeľa v tom utvrdil aj prístup sociálnych demokratov na čele s premiérom Robertom Ficom (Smer) k mimoriadnej schôdze k návrhu na jeho odvolanie.

„Považujem správanie premiéra Fica za absurdné. Podľa ústavy sa musí zúčastniť na rokovaní Národnej rady, na ktoré je pozvaný,“ skritizoval premiérovu neúčasť na mimoriadnej schôdzi Figeľ. Podľa neho sa prejavila arogancie moci Smeru. Hrušovský je smutný z neúčasti premiéra a vlády na rokovaní. „Tu sa ukazuje istá odvaha, zodpovednosť a riziká, ktoré musia vysokí ústavní činitelia vedieť znášať. A premiér Fico ani jeho poslanci to neodkázali,“ poznamenal Hrušovský.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #ochrana #parlament #KDH #Robert Kaliňák