Eustream si požičal, Lipšic to kritizuje

Dcérska firma Slovenského plynárenského priemyslu, spoločnosť Eustream, pred niekoľkými dňami dostala na svoje účty 750 miliónov eur. Firma je najbonitnejšou časťou skupiny SPP, pretože každý rok získava stovky miliónov eur za tranzit plynu z východu Slovenska za západné hranice krajiny. Poslanec slovenského parlamentu Daniel Lipšic (nezaradený) transakciu kritizuje.

19.09.2013 13:42 , aktualizované: 20.09.2013 08:00
parlament, fico, lipsič Foto: ,
Daniel Lipšic
debata (192)

Na štvrtkovej tlačovej besede predstavil Lipšic podľa svojich slov tretí dôkaz, ktorý usvedčuje vládu Roberta Fica, že celý proces kúpy plynární riadi finančná skupina a oligarchovia. Tým dôkazom má byť založenie spoločnosti SPP Infrastructure v holandskom Amsterdame finančnou skupinou J&T. Pomocou tejto firmy by sa mala uskutočniť reorganizácia v celej skupine SPP. “Tá firma bola v Amsterdame založená spoločnosťou Energetický a průmyslový holding (EPH) a J&T v máji tohto roka,“ uviedol Lipšic, pričom upozornil, že vláda rozhodla o kúpe SPP až v septembri tohto roka.

Opozičnému poslancovi sa nepozdáva, že vo firme SPP Infrastructure má zástupcov iba EPH. “Za štát tam nie je nikto. Sú tam len dvaja konatelia za EPH,“ podotkol Lipšic. Poslanec taktiež upozornil, že novozaložená firma v Holandsku si už zobrala úver vo výške 750 mil. eur, za ktorý ručí slovenská firma Eustream, v súčasnosti 100-percentná dcérska firma SPP, v ktorej má štát 51 % akcií a EPH 49 % akcií. “Kde je tých 750 mil. eur? Vie to pán predseda vlády? Sú len dve možné odpovede. Po prvé vláda nevie, kde je tých 750 mil. eur, čo by išlo zo strany finančných skupín o obrovský podvod. Druhá možnosť je, že vláda o tom vie, a potom je to ešte horšie, keďže nemá vo firme SPP Infrastructure žiadneho človeka, ktorý by to tam kontroloval,“ konštatoval Lipšic.

Ministerstvo hospodárstva dlhopisy odsúhlasilo

Premiér Fico sa k Lipšicovým zisteniam vyjadril len krátko v odpovedi na novinárske otázky na popoludňajšom štvrtkovom tlačovom brífingu. Povedal, že Lipšica pozorne počúval, ale, že veľa z jeho tvrdení „nesedí“.

Spôsob vydania dlhopisov odsúhlasilo slovenské ministerstvo hospodárstva, uviedol hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič.

EPH odmieta Lipšicove tvrdenia

Eustream peniaze získal vďaka vydaniu svojich dlhopisov na medzinárodných trhoch, aby mohol vyplácať napríklad aj mimoriadne dividendy. K vyplácaniu peňazí sa český Energetický a průmyslový holding zaviazal pri kúpe akcií skupiny SPP od francúzskych a nemeckých privatizérov. „Potvrdzujeme informáciu, že peniaze z emisie sú uložené na účtoch spoločnosti Eustream,“ vyhlásil hovorca firmy Vahram Chuguryan.

Spoločnosť EPH odmieta tvrdenia nezaradeného poslanca. „Spoločnosť SPP Infrastructure Financing v Holandsku bola založená vo vlastníctve SPP, a.s, ako technická firma pre realizáciu emisie dlhopisov pre spoločnosť Eustream. Spoločnosť Eustream pripravovala transakciu podľa obvyklých postupov pre vydávanie veľkých medzinárodných emisií dlhopisov. Štruktúra transakcie bola preferovaná zo strany zahraničných bánk, ktoré sa zúčastnili na transakcii. Ich záujem bol, aby sídlo emitenta bolo v jurisdikcii, ktorá je obvykle používaná pre emisie medzinárodných dlhopisov. Ak by toto kritérium nebolo použité, znamenalo by to zbytočné úrokové znevýhodnenie emisie,“ reagoval hovorca EPH Daniel Častvaj.

Podľa EPH išlo o štandardnú, riadne odkonzultovanú operáciu medzi akcionármi. „Schvaľovací proces zahrňoval súhlas orgánov Eustreamu a dokonca aj súhlas orgánov materskej spoločnosti SPP. "Štruktúra transakcie bola preferovaná zo strany zahraničných bánk, ktoré sa zúčastnili na transakcii. Ich záujem bol, aby sídlo emitenta bolo v jurisdikcii, ktorá je obvykle používaná pre emisie medzinárodných dlhopisov. Ak by toto kritérium nebolo použité, znamenalo by to zbytočné úrokové znevýhodnenie emisie,“ podčiarkuje Častvaj a dodáva, že za transakciou stáli medzinárodné banky JP Morgan, Citi bank, ING, Erste a KBC. Aj vďaka tomu dostali dlhopisy hodnotenie od agentúry Moodys na úrovni Baa1 a Fitch ich zaradila na stupeň A-.

Podľa neho všetky peniaze z emisie sú uložené v hotovosti na účtoch spoločnosti Eustream na Slovensku, v slovenských bankových inštitúciách Tatrabanka a Slovenská sporiteľňa. “EPH dôrazne vyzýva politickú stranu NOVA Daniela Lipšica, aby svojimi snahami zaťahovať jednu z najdôležitejších firiem Slovenska do politického boja prestala poškodzovať ako meno SPP, EPH, tak aj samotnej Slovenskej republiky,“ konštatoval Častvaj.

192 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #SPP #J&T #EPH #finančné skupiny #Daniel Lipšic