Medzinárodný týždeň nepočujúcich sa začína

Svet nepočujúcich je založený na obraze - ich jazyk, myslenie aj vnímanie sveta. Ide svojím spôsobom o celkom inú realitu. Pre nepočujúcich je slovenčina vlastne cudzím jazykom.

23.09.2013 06:00
Eddy Portello, muzikoterapia, nepočujúci Foto:
debata

Preto môžu mať problémy pri čítaní s porozumením, s vnímaním metafory, preneseného významu a humoru so skrytou pointou. Ide totiž o javy založené na hovorenom jazyku, ktoré sa v posunkovom jazyku nevyskytujú.

Presné štatistiky, čo sa týka počtu nepočujúcich na Slovensku, neexistujú. Podľa niektorých zdrojov ide o približne jedno percento Slovákov, niektorí odborníci však hovoria až o troch percentách vrátane ľudí trpiacich stareckou hluchotou. Ročne sa na tisíc narodených detí narodí približne jedno nepočujúce a ďalšie dve-tri deti s poruchami sluchu. Aj pre tieto počty je problematika nepočujúcich aktuálna – a v súčasnosti o to viac, že sa blíži Medzinárodný týždeň nepočujúcich, ktorý sa začína od 23. septembra.

Na Slovensku sa približne polovica sluchovo postihnutých detí vzdeláva v špeciálnych školách a polovica je integrovaná do bežných škôl. Jednou z možností, ako zistiť o svete nepočujúcich viac, je Deň otvorených dverí na Strednej odbornej škole pre žiakov so sluchovým postihnutím na Koceľovej ulici v Bratislave. Doobeda budú mať žiaci z iných škôl napríklad šancu vidieť, ako sa nepočujúci učia slovenský jazyk a literatúru, propagačnú grafiku či matematiku, ale aj ako vyrábajú knihy či čalúnia stoličky, a ako málo stačí, aby si navzájom rozumeli.

Od tretej popoludní sa začne program pre verejnosť. Žiaci školy ukážu svoje schopnosti v rámci workshopov a návštevníkom môžu napríklad opraviť starú knihu či im vyrobiť kľúčenku. Od štvrtej do pol piatej sa počujúci aj nepočujúci rodičia sluchovo postihnutých detí budú môcť dozvedieť viac o Mobilnom pedagógovi, vďaka ktorému môžu rozvíjať intelekt a jazykové zručnosti nepočujúceho dieťaťa. Pre rozvoj reči a intelektových schopností je totiž obdobie do 3 rokov dieťaťa obzvlášť dôležité. Neodhalená a nekorigovaná ťažká porucha sluchu alebo hluchota môžu totiž spôsobiť, že sa dieťaťu nevyvinie reč a zabrzdí sa jeho mentálny vývoj. Preto je kľúčové začať s dieťaťom pracovať čo najskôr. Ranej starostlivosti sa venuje aj program Mobilný pedagóg, ktorý po prvý raz na Slovensku rozbehol Nadačný fond Telekom pri Nadácii Pontis. Od piatej do šiestej si môžu návštevníci zistiť viac o nepočujúcich a naučiť sa pár slov z posunkového jazyka od skúseného lektora Róberta Šarina. Program vyvrcholí hudobno-tanečným programom. Návštevníkov čaká bubnovanie s nepočujúcimi deťmi pod vedením Eddyho Portellu a študentský divadelný súbor DIKO predvedie, ako nepočujúci hrajú divadlo a tancujú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nepočujúci #medzinárodný týždeň