Schlesinger: Nie sme jediná skupina, proti ktorej stoja extrémisti

Tohtoročný Dúhový pochod bude aj o oslavách. "Aj keď máme na čo upozorňovať, máme aj čo oslavovať," hovorí Romana Schlesinger z Queer Leaders Forum, jedného z hlavných organizátorov pochodu.

21.09.2013 08:00
Romana Schlesinger Foto:
Romana Schlesinger.
debata (8)

V čom bude Dúhový pochod iný oproti iným rokom?
Tento rok to bude s alegorickými vozmi, nebudú to však také veľké vozidlá ako na Západe, ale budeme používať osobné autá a prešporáčiky. Každé bude ozvučené, takže sprievod bude veselší, farebnejší, budeme mať bubenícku kapelu. Účasť odhadujeme ako vlani opäť na 1 500 – 2 000 ľudí, bude závisieť od počasia.

Prečo ste sa rozhodli pre alegorické vozy?
Chceli sme sa posunúť niekam ďalej, ale nechceme sa priblížiť k pochodom v západných krajinách, pretože to sú pochody, kde sa naozaj oslavuje postavenie tejto komunity v spoločnosti. Teda, že legislatíva tam pokročila nie v zmysle, že majú nadštandardné práva, ale zrovnoprávnenia. Na druhej strane sme sa tak rozhodli preto, že aj keď máme stále na čo upozorňovať, tak máme aj čo oslavovať. Vlani bol vytvorený Výbor pre práva lesieb, gejov, bisexuálov, transrodových i intersexuálnych (LGBTI) ľudí a prijatá novela Trestného zákona.

Aj tento rok dávate účastníkom špeciálne bezpečnostné pokyny. Očakávate útoky „protestujúcich z druhej strany“?
Bezpečnostné upozornenia dávame každý rok. Ale bezpečnosť sa od roku 2010 stále zlepšuje. Vlani bol len jeden incident s dymovnicou. Naše bezpečnostné pokyny dávame ako prevenciu. Komunikácia s mestom a políciou je na vysokej úrovni. Zaslúžia si aj pochvalu. Nechávajú sa inšpirovať kolegami zo zahraničia pri riešení takýchto situácií a myslím si, že je to len dobre. Nemyslím si, že sme jediná skupina, proti ktorej majú extrémisti chuť zasiahnuť. Je dobré, že sa štátna správa a polícia aj takto učia, lebo sa im to možno ešte v budúcnosti zíde, nielen pri zhromaždeniach LGBTI ľudí.

V programe uvádzate, že vystúpia aj politici. Pozývali ste aj členov vlády?
Oficiálne sme pozývali oboch ministrov, ktorí boli zodpovední za pozitívne zmeny, teda ministra zahraničných vecí a ministra spravodlivosti. Ale nemôžu sa zúčastniť. Prísť by mal primátor Bratislavy.

Minister školstva tento týždeň vyhlásil, že nepodpíše učebnicu, ktorá je zameraná proti homofóbii. Ako hodnotíte tento krok?
Myslím, že reforma vzdelávania je nutná nielen v tejto otázke. Píše sa rok 2013, a preto vyjadrenia ministra školstva považujem za dosť nešťastné, vytvárajú napätie. Treba tiež povedať, že predsudky a negatívne stereotypy sa vytvárajú v školskom a mládežníckom veku. Preto by mali dostávať relevantné informácie, a nie skreslené, prípadne žiadne. Inak sa to bude s ľuďmi vychovanými v stereotypoch a predsudkoch niesť celý život. Ak by sa dobre vzdelávali, mali by sme menší problém s rasizmom a akoukoľvek fóbiou.

Odložené bolo aj prijatie celoštátnej stratégie o ochrane a podpore ľudských práv. Bude podľa vás nová verzia vychádzať z pôvodnej?
Diskusia bola príliš polarizovaná a pre ministerstvo zahraničných vecí to bolo veľmi ťažké aj tým, že bolo atakované nenávistnými e-mailami. Tvorba stratégie sa však bude musieť riadiť medzinárodnými dokumentmi, ktoré Slovensko podpísalo. Neviem si predstaviť, že by z nej vypadli práva LGBTI ľudí.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #dúhový pride #Schlesinger #LGBTI+