Pacienti platia za drahé korunky, hoci toľko nestoja

Zubárske kreslo je jedna z najdrahších položiek pre peňaženky pacientov. Pritom to tak nemusí byť. Protézy, mostíky či korunky, za ktoré ľudia platia stovky eur, sú totiž výrazne predražené.

20.09.2013 20:00 , aktualizované: 21.09.2013 15:00
zubár, pacient, zuby, vŕtanie, zdravie Foto:
Ilustračné foto.
debata (76)

Protézy, mostíky či korunky, za ktoré ľudia platia stovky eur, sú totiž výrazne predražené. V niektorých prípadoch až niekoľkonásobne. Napríklad výroba jednej korunky aj s prácou zubného technika vyjde na 70 eur, zubár si však od pacienta vypýta 200, ale aj 500 eur.

Denník Pravda zmonitoroval cenníky, ktoré majú stomatológovia uvedené na webových stránkach. V Bratislave za korunku pacienti zaplatia od 260 do 470 eur, v Trenčíne od 230 do 330, v Košiciach od 170 do 250 eur, Žiari nad Hronom 200 eur, Banskej Bystrici 200 eur. Zubár vyberá poplatky od pacienta, úhradu od zdravotnej poisťovne, z toho potom vypláca zubného technika, ktorý protézu alebo mostík vyhotovil. Údaje, ktoré sme získali z komory zubných technikov, však ukazujú, že cena za prácu a materiál protézy alebo mostíka je oveľa nižšia, ako zaplatí pacient v ambulancii. Napríklad za korunku dostane technik 70 eur, pacienti na ňu doplácajú aj viac ako 170 eur. Prečo si zubári k protetike pridávajú v niektorých prípadoch aj trojnásobok ceny? Pravda sa na to opýtala komory zubných lekárov, tá sa však odmietla vyjadriť.

„Zubárovi som za dve korunky zaplatila 500 eur, cena ma prekvapila, vôbec som netušila, že budem platiť takú vysokú sumu,“ tvrdí Jana (48) z Banskej Bystrice. Cena tiež zaskočila Zdenku (51) z Bratislavy: „Za dva vrchné keramické zuby som zaplatila 250 eur, za odtlačok 25 a za panoramatický snímok asi 12 eur,“ povedala.

Trenčianska župa v súčasnosti rieši podnet od 70-ročnej pacientky, od ktorej si zubár za vyhotovenie protézy vypýtal spolu 130 eur aj napriek tomu, že seniorom protézy hradí zdravotná poisťovňa. „Pacientka vzhľadom na vek má nárok každý tretí rok na vyhotovenie náhradnej protézy hradenej zo zdravotného poistenia. Na príjmových pokladničných dokladoch lekár uvádza účel platby ako záloha na protetickú prácu a čísla výkonov, ktoré sú na dokladoch ťažko čitateľné. Podnet v tomto čase je v štádiu šetrenia,“ povedala hovorkyňa župy Vlasta Henčelová.

Cenníky, ktoré majú stomatológovia k dispozícii v ambulancii či na webových stránkach, sú pre bežného človeka často nezrozumiteľné. Z nich nie je jasné, čo všetko súvisí napríklad s výrobou korunky či mostíka. Z ceny 280 eur za mostík sa nikto nedozvie, či sú tam zahrnuté náklady na laboratórne techniky, na materiál, či je tam aj vŕtanie, robenie odtlačkov alebo je v tom aj réžia lekára za prenájom ambulancie, cena prístrojov či konzultácia. Konečnú sumu sa pacient často dozvie až vtedy, keď už má platiť.

Či zubár nepredražuje protetiku na úkor pacienta, môže skontrolovať samosprávny kraj, možno aj pre komplikovanosť problematiky sa tomu niektoré župy vyhýbajú. Napríklad trnavská, banskobystrická, košická tvrdia, že to je v kompetencii Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ten však preveruje takéto prípady iba vtedy, ak sa pacienti sťažujú na kvalitu práce. Výškou doplatkov pacientov sa nezaoberá.

Zubár si do doplatku pacienta účtuje náklady na prenájom, energie, plat sestričky a iné prevádzkové náklady. Pri výpočte sa musí riadiť zákonom o cenách.

Z príjmu stomatológa, ktorý dostáva od zdravotnej poisťovne na celkovú stomatologickú starostlivosť, by podľa výpočtov zubných technikov malo ísť 40 percent na protetiku. Dnes je to tak, že na protetiku ide iba 10 percent, čo je podľa zubných laborantov málo. Poukazujú na to, že množstvo práce, ktorú urobí zubár a zubný technik, je neporovnateľné. Stomatológ zoberie odtlačok, obrúsi zuby a nasadí hotovú protézu pacientovi do úst, čo môže trvať približne 20 minút. Zubný technik len v prípade protézy urobí okolo 50 rôznych úkonov a jej výroba trvá 4 hodiny. „A dostaneme jednu tretinu objemu toho, čo dostane lekár,“ hovorí prezident Slovenskej komory zubných technikov Jaroslav Šaár.

Podľa Šaára nedocenenie zubných technikov ich núti k tomu, aby svoje remeslo opúšťali. Ešte pár rokov dozadu ich bolo registrovaných 3 500, dnes je to len necelá tisícka. Prežijú len tí, ktorí sú pod tlakom lekárov ochotní ísť pod výrobnú cenu materiálov.

Komora zubných technikov sa snaží na ministerstve zdravotníctva dosiahnuť zmenu zákonov. Tá by mala zabezpečiť, aby boli oficiálnymi partnermi zdravotných poisťovní a zubných lekárov. Tí by potom s nimi museli uzatvoriť riadne zmluvy. Ďalej by sa mal podľa komory v zákone určiť aj výpočet na určovanie cien pre protetické pomôcky. Pre pacientov by to podľa Šaára prinieslo nižšie doplatky. Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že sa k tejto téme zatiaľ nebude vyjadrovať.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #zubári #korunky #pacienti