Pravidlá pre exekútorov sa sprísnia

Prezident Ivan Gašparovič podpísal novelu Exekučného poriadku, ktorá má okrem iného zaviesť výberové konania na miesta exekútorov podobne, ako je to u sudcov.

23.09.2013 11:27 , aktualizované: 12:14
Prezident Ivan Gašparovič Foto: ,
Prezident Ivan Gašparovič.
debata (2)

Disciplinárne konania majú byť podľa novely verejné a nebudú sa vykonávať len vo vnútri exekútorskej komory. Poslanci Národnej rady SR novelu odobrili 4. septembra.

Povinnosťou exekútorov bude tiež osobitný účet, na ktorý budú ukladať vymožené peniaze. Z každého prijatého plnenia si bude môcť exekútor započítať na svoje trovy maximálne 24 percent. Zabráni sa tak situáciám, keď si vymáhal iba sumu, ktorá pokrývala jeho odmenu a pri vymáhaní istiny už nepostupoval efektívne. Novela myslí okrem iného aj na väčšiu ochranu dlžníkov. Zamedzí tomu, aby oprávnený subjekt mohol vymáhať peniaze od dlžníka aj po tom, ako uhradí dlžnú sumu exekútorovi.

Prezident podporil aj zmenu, vďaka ktorej sa už exekútori nebudú môcť beztrestne vyhýbať plateniu pokút, ktoré dostanú v disciplinárnom konaní. Za ich nezaplatenie im budú môcť pozastaviť činnosť. Zmenu navrhol Anton Martvoň (Smer), ktorý tak chce vylepšiť vymáhanie spomínaných pokút i členských príspevkov.

Gašparovič podpísal zákon o eGovernmente

Prezident taktiež podpísal zákon o eGovernmente, ktorý upravuje spôsob výkonu verejnej moci v elektronickej podobe. Podľa zákona bude mať každý štátny orgán povinnosť prijať od občana podanie alebo žiadosť v elektronickej podobe a v tej istej forme na jeho žiadosť aj odpovedať. Nepôjde pri tom len o e-mailovú komunikáciu, občan bude môcť elektronickou cestou dostať aj úradné rozhodnutie do svojej osobnej schránky.

Občan i podnikateľ bude môcť vybaviť úradné záležitosti na jednom mieste, alebo prostredníctvom svojho počítača. Štát od neho nebude požadovať predkladanie údajov, ktoré už má k dispozícii. Prístup k službám verejnej správy zabezpečí ústredný portál ako centrálny a jednotný zdroj informácií. Znížiť by sa tak malo papierovanie vďaka postupnému prechodu k plne elektronickej forme spracovania dokumentov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #Exekútori #eGovernment