Kam za nemocnicou? Pacienti majú svoj rebríček

Pacienti si na dobrého lekára radšej počkajú, najmä ak ide o operácie kĺbov alebo očí. Na tieto zákroky sa dnes tvoria najdlhšie poradovníky.

23.09.2013 20:00 , aktualizované: 24.09.2013 08:00
nemocnica, Bratislava Foto: ,
Na ortopedické zákroky pacienti najviac chodia aj do Univerzitných nemocníc v Bratislave.
debata (4)

Denník Pravda na základe údajov od zdravotných poisťovní pri ortopedických a očných operáciách zostavil rebríček najžiadanejších nemocníc. Na prvých priečkach sa okrem najväčších nemocníc v Bratislave, Košiciach a v Banskej Bystrici umiestnili aj menšie, medzi nimi vojenská nemocnica v Ružomberku a Fakultná nemocnica v Trenčíne. Informácie o tom, ktorá nemocnica je dobrá a ktorý lekár odborník, si ľudia podávajú medzi sebou. Rozhodujú pritom skúsenosti známych alebo rodiny.

Na ortopedické zákroky pacienti najviac chodia do Fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici, Univerzitných nemocníc v Bratislave a v Košiciach a do vojenskej nemocnice v Ružomberku. Kým na operácie očí sa ešte pár rokov dozadu tvorili dlhé poradovníky v Banskej Bystrici, dnes je viac vychytený Trenčín. Sivý zákal si chcú pacienti dať zoperovať aj v Prešove a v Bratislave.

„Na operáciu sivého zákalu som si vybrala nemocnicu v Ružinove, pretože tu bolo operovaných viacero mojich známych. Čakala som tri mesiace, a to som mala šťastie, pretože moja mama čakala rok. Ak by mi ponúkli operáciu niekde inde, hoci by ma zoperovali rýchlejšie a bez čakania, určite by som nesúhlasila. Radšej si počkám a mám istotu, že som v rukách odborníkov,“ hovorí pani Mária z Bratislavy.

Výber dobrého lekára, ktorému človek verí a ktorý sa vie o pacientov postarať, netreba podľa pána Petra z Ružomberka nechať na náhodu. „Keď išla moja mama na operáciu bedrového kĺbu, zvažovali sme, kam ísť, a rozhodli sme sa pre vojenskú nemocnicu v Ružomberku, hoci sme museli niekoľko mesiacov čakať. Výber lekára sa oplatí nezanedbať,“ tvrdí Peter.

Ktorá nemocnica je dobrá a kde akí odborníci operujú, sa medzi ľuďmi šíri na základe skúseností známych a rodiny, radia si tiež na internetových fórach. Nemocnice tvrdia, že dobré meno získali vďaka odborníkom a modernému technickému vybaveniu. Na Očnej klinike vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne pacienti na operáciu sivého zákalu čakajú približne 7 mesiacov. „Na základe veľmi pozitívnych referencií na očnú kliniku je obrovský záujem pacientov dať sa operovať práve u nás,“ tvrdí hovorca nemocnice Eugen Finkei.

Hovorkyňa nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská tvrdí, že bratislavské kliniky majú dlhoročnú tradíciu, lekári bohaté skúsenosti. „Ide o kliniky s dlhoročnou tradíciou a výsledkami a stále sa snažíme vytvárať také podmienky, aby sa čakacie lehoty skrátili,“ tvrdí Maťašovská. Na operácie bedrových kĺbov sa tu čaká rok, 6 mesiacov na operáciu sivého zákalu.

Skúsených odborníkov na ortopedické a očné operácie má aj Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici. „Nemocnica pacientom poskytuje veľmi dobré technické zázemie, ortopedický operačný tím má k dispozícii namiesto jednej dve zrekonštruované a špičkovo vybavené operačné sály,“ konštatuje hovorkyňa nemocnica Ružena Maťašeje a dodáva, že sa im už podarilo znížiť čakacie lehoty na ortopedické operácie z 18 mesiacov na jeden rok a v tomto trende plánujú pokračovať.

Pacient má podľa Vladimíra Halásza z občianskeho združenia Slovenský pacient zákonné právo rozhodnúť sa, u koho sa dá operovať. „Ak je lekár dobrý odborník a operatér, je logické, že bude mať aj viac pacientov a keďže má aj lekár obmedzené kapacity, bude sa naňho aj dlhšie čakať,“ tvrdí Halász. Podobne je to aj s nemocnicou. Ľudia budú chodiť tam, kde majú záruku, že sú tam odborníci.

Tí, ktorí si vybrali zariadenie, kde chcú podstúpiť zákrok, sú dnes v jednom poradovníku spolu s pacientmi, ktorým nemocnicu navrhla zdravotná poisťovňa. Ministerstvo zdravotníctva plánuje dobrovoľne čakajúcich od ostatných oddeliť. Odôvodňuje to tým, že takto sa zníži čakacia lehota. Ak poistenec nebude súhlasiť s návrhom zdravotnej poisťovne, bude označený ako dobrovoľný čakateľ. Poisťovňa bude potom prednostne hľadať nemocnicu pre tzv. neoznačených pacientov. Ministerstvo tvrdí, že pacienti sa nemusia obávať toho, že k nim budú lekári pristupovať ináč.

„Stále bude jeden zoznam pacientov, ak si poistenec určí, že bude čakať u poskytovateľa, u ktorého chce, na čo má zákonné právo, poisťovňa len vyznačí, že je to poistenec, ktorému bolo ponúknuté liečenie u iného poskytovateľa, ale odmietol,“ vysvetľuje Zuzana Čižmáriková, hovorkyňa ministerstva. Ak si to pacient medzičasom rozmyslí a nebude chcieť ďalej čakať, môže sa opätovne obrátiť na poisťovňu s tým, že akceptuje jej ponuku.

Z poradovníka vypadnú pacienti, ktorí pristúpia na návrh poisťovne a dajú sa operovať v inej nemocnici. Ako bude poradovník fungovať v praxi a ako sa ľudia budú v poradovníkoch posúvať, zdravotné poisťovne ešte nevedeli povedať. „Nakoľko je materiál v medzirezortnom pripomienkovom konaní, vyjadrovať sa k nemu považujeme za predčasné,“ tvrdí Petra Balážová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne. „Návrh vyhlášky ešte nepoznáme, vyjadríme sa až k finálnemu zneniu,“ dodáva Monika Šimunová z Dôvery. Vyhláška by mala platiť od novembra tohto roka.

Najžiadanejšie nemocnice

Operácie bedrových kĺbov a kolien

  • FN Banská Bystrica
  • UNB v Bratislave
  • ÚVN SNP Ružomberok
  • FNsP Žilina
  • UN Martin
  • UN L. Pasteura Košice
  • FNsP Nové Zámky

Operácie očí

  • FN Trenčín
  • FNsP Prešov
  • UNB v Bratislave
  • UN L. Pasteura Košice
  • FN Banská Bystrica
  • FN Nitra
  • NsP Trebišov

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #operácie #nemocnice #pacienti