Praktiky šmejdov má zastaviť nový zákon

Od budúceho roka by mal zákon účinnejšie zasiahnuť nielen proti bezohľadným praktikám predajcov na predvádzacích akciách, ako ich odhalil český film Šmejdi, ale aj proti firmám ponúkajúcim predaj rôzneho tovaru cez internet.

24.09.2013 10:00
dochodca, dochodkyna, smejdi, hrnce, kuchyna Foto:
Vo filme Šmejdi hovoria klienti, ktorí sa nechali oklamať na predvádzacích akciách, aj o psychickom a fyzickom nátlaku.
debata (24)

Rezort hospodárstva posunul do pripomienkového konania nový zákon, ktorý rieši podrobnejšie ochranu a práva spotrebiteľov.

Organizátori predvádzacích akcií budú musieť zabezpečiť aj odvoz klientov, ak bola doprava súčasťou prezentácie. Zabrániť to má vydieraniu zo strany predajcov, ktorí odvoz podmieňovali kúpou tovaru. Vstup na akciu tiež nebudú môcť odmietnuť mladším záujemcom. Ministerstvo tiež navrhuje zvýšiť pokutu z 3 319 eur na 16 500 eur, ktorú ukladá Slovenská obchodná inšpekcia. Tá bude môcť pre nekalé praktiky navrhnúť odobratie živnostenskej licencie.

„Nová právna úprava reguluje niektoré požiadavky. Ide najmä o úpravu tzv. predajných akcií, ktoré sú v súčasnosti zneužívané v neprospech spotrebiteľov,“ uvádza rezort hospodárstva v návrhu zákona. Zákon okrem toho rozširuje informačné povinnosti predávajúcich, upravuje tiež právo spotrebiteľa na odstúpenie od zmluvy.

Organizátori predajných akcií budú musieť všetky podujatia vopred nahlásiť Slovenskej obchodnej inšpekcii, ktorá by mala dostať k dispozícii aj všetky údaje o organizátorskej spoločnosti a každej konkrétnej akcii, aj s cenami tovarov či návrhmi obchodných zmlúv, ktoré mieni na tom-ktorom podujatí klientom predložiť. Organizátor alebo predávajúci bude musieť tiež po novom, ak bola súčasťou predajnej akcie aj doprava, povinne zabezpečiť odvoz klientov z akcie. To má zabrániť praktikám niektorých firiem, ktoré odmietali odviezť dôchodcov z akcie, keď nič nechceli kúpiť.

Slovenská obchodná inšpekcia, ktorá je zavalená sťažnosťami na predajcov na predvádzacích akciách, zákon víta. „Od mája do konca augusta dostala 369 sťažností na praktiky prezentačných firiem na 25 firiem. Osem prípadov už rieši ministerstvo vnútra,“ uviedla jej hovorkyňa Danuša Krkošová. Inšpekcia pri porušovaní zákona môže vyrúbiť pokutu do výšky 3 319 eur, tá sa zvýši až na 16 500 eur. Ak inšpekcia zistí, že predávajúci kupujúceho klamal, v tom prípade je možné uložiť pokutu až do výšky 66 387 eur. Inšpekcia tiež môže navrhnúť odobrať takejto firme živnostenské oprávnenie, ale len v prípade, ak ide o slovenskú firmu.

Nová právna norma by mala pomôcť aj inšpektorom. Napríklad pri kontrole podujatí, na ktoré už organizátor nebude smieť vpustiť len hostí s pozvánkou a vykázať z nich napríklad mladších záujemcov, ktorí by sa mohli ohradiť proti ich pochybným postupom.

Odstúpenie od zmluvy bude pre kupujúcich jednoduchšie. Všetky zmluvy, ktoré nebudú uzavreté podľa litery zákona, budú automaticky neplatné. Kupujúci už nebude musieť na ich zrušenie čakať až na rozhodnutie súdu. Štát si od toho sľubuje jednak väčšiu ochranu najmä seniorov pred exekúciami, ktorých dôveryhodnosť a nerozhodnosť využívajú podvodnícke firmy. Tiež by sa mali od žalôb odbremeniť súdy, ktoré rozhodujú o neplatnosti spotrebiteľských zmlúv. Ak kupujúceho podvodná firma zažaluje, postačí mu obrátiť sa na súd s námietkou, že niet právneho dôvodu plnenia tejto zmluvy.

Firmy už nebudú môcť vyberať peniaze za tovar a služby vopred alebo pred uplynutím dvoch týždňov na odstúpenie od zmluvy. To by malo zabrániť, aby kupujúci prišli o svoje peniaze, keď firma zmizne z trhu. Pri nedodržaní prísnych pravidiel zmluva medzi firmou a kupujúcim ani nevznikne. V prípade, že si zákazník kúpu dodatočne rozmyslí, bude môcť bez udania dôvodu od zmluvy odstúpiť do 14 dní, nie ako teraz, len do siedmich. Pri písomnom odstúpení od zmluvy nezohrá rolu, či si ho firma na pošte vyzdvihla, alebo nie.

Ochranu spotrebiteľov voči „šmejdom“ čiastočne rieši poslanecká novela zákona o ochrane spotrebiteľa pri podomovom a zásielkovom predaji, o ktorej minulý týždeň rokoval parlament. Túto novelu, ktorú pripravili poslanci Smeru, posunul parlament do druhého čítania.

Opatrenia, ktoré majú chrániť kupujúcich

  • firmy už nebudú môcť vyberať peniaze za tovar a služby vopred alebo pred uplynutím dvoch týždňov na odstúpenie od zmluvy
  • kupujúci bude musieť potvrdiť, že je oboznámený s tým, že na základe odoslania objednávky mu vzniká povinnosť zaplatiť za objednaný tovar alebo službu
  • návrh zákona má vylúčiť možnosť používania tzv. internetových pascí, čo znamená, že predávajúci musí uviesť priamo na tlačidle, ktorým sa posiela objednávka, že tovar alebo objednaná služba sa platia. Ak tak nespraví, kupujúci nebude zmluvou ani objednávkou nijako viazaný
  • kupujúci bude môcť do 14 pracovných dní po podpise od zmluvy odstúpiť, stačí pritom písomné podanie na pošte, ak si firma zásielku neprevezme, bude to len jej problém
  • firma, ktorá bude chcieť zorganizovať prezentačnú akciu, bude povinná najneskôr 20 dní vopred to oznámiť Slovenskej obchodnej inšpekcii
  • pri nedodržaní prísnych pravidiel zmluva medzi firmou a kupujúcim nevznikne
  • v prípade, že si zákazník kúpu dodatočne rozmyslí, bude môcť bez udania dôvodu od zmluvy odstúpiť do 14 dní, nie ako teraz len do siedmich
  • pri písomnom odstúpení od zmluvy nezohrá rolu, či si ho firma na pošte vyzdvihla, alebo nie

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #zákon #internet #Šmejdi #spotrebiteľ