Prvý pedofilný škandál v slovenskej katolíckej cirkvi

Za nehodných kňazov sa kajal Benedikt XVI., kajá sa jeho nástupca František, pedofilné škandály v katolíckej cirkvi však aj tak pokračujú.

24.09.2013 10:20 , aktualizované: 20:00
debata (261)

Po množstve prípadov zneužívania detí kňazmi vo svete prvýkrát čelí tejto šokujúcej skutočnosti slovenská katolícka cirkev a verejnosť. Nitrianska polícia vyšetruje 47-ročného rímskokatolíckeho kňaza Pavla K. z okresu Zlaté Moravce v súvislosti so zločinom sexuálneho zneužívania, ktorého sa mal dopustiť na 11-ročnom dievčati.

Riaditeľka Inštitútu pre výskum práce a rodiny Silvia Porubänová hovorí, že prípad z okolia Zlatých Moraviec sa môže javiť ako prvý, ale určite nie je jediný. „Predpokladám, že je to naozaj iba vrchol ľadovca. Takéto veci sa skôr zatutlajú z dôvodu strachu, obáv, nehovoriac o tom, že niekde je pán farár nedotknuteľnou osobou. Žiada si to odvahu osoby, ktorá niečo také identifikovala. A je skôr obvyklé, že takéto prípady sa odhalia v súvislosti s inými prípadmi, vyšetrovaním v inej oblasti,“ povedala Porubänová. Odhaliť takéto zneužívanie je podľa nej skôr vecou náhody.

PIANO

Prečítajte si komentár Mariána Repu Hazard s dôverou.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Konferencia biskupov Slovenska vyjadrila nad prípadom hlbokú ľútosť, ale zatiaľ sa neospravedlnila. „Je potrebné, aby najprv prebehli všetky procesné úkony, a keď sa ukáže, že obvinenia sú pravdivé, prvoradá je obeť, ktorej treba poskytnúť potrebnú pomoc. Konferencia biskupov Slovenska má však v takýchto prípadoch nulovú toleranciu voči danému človeku,“ povedal hovorca Jozef Kováčik. Dôsledky voči kňazovi môže však podľa katolíckych biskupov vyvodiť len konkrétna diecéza, v ktorej slúžil.

Podľa sociológa a odborníka na cirkevné záležitosti Miroslava Tížika cirkev týmto vyhlásením urobila nezvyčajne tvrdé gesto. „Oproti jazyku, ktorý doteraz používali, to teraz povedali veľmi jednoznačne. Na druhej strane však v stanovisku uviedli len obeť. Aj keď tá je teraz určite najdôležitejšia, v tejto pozícii by som kládol dôraz na celé prostredie. Na rodinu a celú náboženskú obec, pretože to bude mať vážne demoralizačné účinky. Je to ukážka rozkladu viery,“ dodal Tížik.

S informáciou o podozreniach o zneužívaní v okrese Zlaté Moravce prišiel server cas.sk, ktorý napísal, že rímskokatolícky kňaz Pavol K. od novembra 2011 do augusta minulého roku sexuálne zneužil 11-ročné dievčatko. „Ak sa vina kňaza dokáže pred súdom, hrozí mu trest odňatia slobody na tri až desať rokov. Nie je vylúčené, že polícia obvinenie prekvalifikuje na sexuálne zneužitie s hrozbou trestu 7 až 12 rokov,“ píše sa v správe. Server tiež tvrdil, že farár sa priznal k citovej náklonnosti k dievčaťu, priznal tiež objatia, dotyky, posielanie SMS správ. Nitrianska policajná hovorkyňa Božena Bruchterová len stručne uviedla, že polícia vyšetruje zločin sexuálneho zneužívania. „Viac informácií k prípadu nebudeme v tejto chvíli poskytovať.“ Nitrianska diecéza sa k prípadným postihom voči kňazovi nechcela vyjadriť. „V súvislosti so spomínaným prípadom je o tom predčasné hovoriť. Nitriansky biskup sa o prípad zaujíma a určite ho bude riešiť,“ uviedol hovorca Nitrianskeho biskupstva Miroslav Lyko. Kňaz bol podľa zistení Pravdy ordinovaný v roku 1997, odvtedy vystriedal viacero farností v Nitrianskom kra­ji.

Oznámenie úradom o sexuálnom zneužívaní dieťaťa sa podľa psychiatričky a sexuologičky Danice Caisovej často môže obrátiť nielen proti samotnému dieťaťu, ale dokonca aj proti jeho rodine. Ľudia často z rôznych dôvodov neveria alebo odmietajú uveriť, že také niečo sa stalo. Poruchy sexuálnych systémov, teda sexuálne odchýlky od normy, sú podľa Caisovej vrodené. „V prípade, ak sa muž s úchylkou stane kňazom, tak títo muži veria, že práve viera v Boha a sutana im poskytne oporu,“ myslí si.

Spomedzi európskych krajín sa k hĺbkovému vyšetrovaniu podozrení na sexuálne zneužívanie odhodlalo Holandsko. Podľa zistení, ktoré vydala v marci tohto roka nezávislá komisia financovaná Holandskou biskupskou konferenciou, došlo v rokoch 1945 až 2010 v Holandsku k zneužitiu desaťtisícov dievčat a chlapcov osobami v inštitúciách spojených s rímskokatolíckou cirkvou. Presný počet obetí nebolo možné vyčísliť a väčšina prípadov bola premlčaná.

Cirkevný analytik Imrich Gazda v tejto súvislosti pripomenul, že pápež Benedikt XVI. zaviedol v prípade sexuálnych deliktov náboženského kléru nulovú toleranciu. Pokračuje v tom podľa neho aj pápež František, čo dokazuje aj odvolanie apoštolského nuncia v Dominikánskej republike podozrivého z pedofílie, arcibiskupa Józefa Wesołowského.

„Pápež tlačil na to, aby sa vinníci zodpovedali nielen pred cirkevnou, ale aj svetskou spravodlivosťou. Benedikt XVI. sa tiež začal osobne stretávať s obeťami zneužívania a žiadal ich o odpustenie. Trend, ktorý nastolil, bol najviditeľnejší v prípade Írska. Írskym veriacim napísal otvorený list, v ktorom sa veľmi tvrdo vyjadril o kňazoch, ktorí zradili dôveru a vyzval ich, aby sa podriadili spravodlivosti. Zároveň poslal do krajiny hĺbkovú kontrolu. Taktiež novelizoval a sprísnil normy o najzávažnejších deliktoch, ktoré sa dotýkajú aj sexuálnych zneužívaní,“ dodal Gazda.

Anketa: Aká by mala byť reakcia katolíckej cirkvi na obvinenie kňaza zo sexuálneho zneužívania?

Dominik Petrovič, 17, študent
Určite by to nemali brať na ľahkú váhu a tváriť sa, že sa nič nestalo. Mali by urobiť patričné kroky, buď kňaza z cirkvi vylúčiť, alebo začať proti nemu trestné stíhanie.
Elena Rášová, 65, dôchodkyňa
Katolícka cirkev by mala reagovať, stopercentne. Ale je to také všetko skryté, neviem presne odpovedať, čo za tým môže byť. V prvom rade sa musí prešetriť, že čo je na tom pravdy. Ak sa preukáže, že je to pravda, mala by ho cirkev zo svojich radov samozrejme vylúčiť.
Mário Bažík, 37, administratívny pracovník
Najprv treba zistiť, či je to vôbec pravda. Ak sa to preukáže, potom treba z toho vyvodiť dôsledky. Cirkev by mala urobiť sebareflexiu a kňaza by mala asi odvolať.
Katarina Žirnovskaja, 27, Rusko, študentka
Myslím si, že lepšie by bolo, aby to riešila cirkev vnútri a nie medzi verejnosťou. Teraz je taký trend, hovoriť veci nahlas a verejne, no nič s nimi nerobiť. Ak sa to preukáže, mala by ho cirkev vylúčiť a nahradiť niekým iným. Treba, aby sa cirkev aj verejne ospravedlnila.

Sexuálne škandály kňazov vo svete

Spojené štáty: Vlna odhalení sexuálneho zneužívania detí kňazmi nielen v USA, ale v celom katolíckom svete sa spustila v roku 2002 v bostonskej diecéze po tom, čo vyšlo najavo, že také prípady sa tam hromadne diali a bostonský arcibiskup kardinál Bernard Francis Law proti nim nielenže nezasiahol, ale ich ešte pomáhal zamiesť pod koberec. Law napokon rezignoval a Konferencia amerických biskupov priznala 10 667 prípadov sexuálneho zneužívania detí zo strany kňazov v rokoch 1950 až 2002. Cirkev za zneužívania vyplatila odškodné vo výške 2 miliárd dolárov (takmer 1,5 miliardy eur).

Írsko: To, o čom sa dlho len šepkalo, v Írsku na jar 2009 nahlas vyslovila vláda, ktorá po troch rokoch vyšetrovania zverejnila tzv. Murphyho správu. Uvádzalo sa v nej, že hierarchia katolíckej cirkvi v rokoch 1975 – 2004 zatajovala informácie o tom, že 46 kňazov sexuálne zneužívalo stovky malých detí. Namiesto toho, aby páchateľov odovzdala svetskej spravodlivosti, systematicky ich prekladala z farnosti na farnosť, kde zneužívali ďalšie a ďalšie obete. Správa menovite obvinila štyroch arcibiskupov, ale aj írsku políciu, ktorá vzhľadom na priateľské styky s biskupmi pedofilné prípady ignorovala.

Nemecko: Verejnosť v Nemecku v roku 2010 pobúrili prípady týrania a sexuálneho zneužívania žiakov v katolíckych školách v Bavorsku. Najväčší rozruch vyvolalo odhalené sexuálne zneužívanie chlapcov v slávnom regensburskom chlapčenskom zbore Regensburger Domspatzen. Traja jeho bývalí členovia uviedli, že ich na začiatku 60. rokov zneužili v škole, ktorá tento zbor vedie. Školu v rokoch 1964 – 1994 viedol brat emeritného pápeža Georg Ratzinger, ktorý však tvrdí, že o prípadoch nič nevedel. Podobný prípad sa prevalil aj v berlínskom jezuitskom internáte, kde sa obeťami 12 učiteľov pedofilov stalo 115 žiakov.

Vatikán: Skupina obetí pedofilných kňazov obvinila na jeseň 2011 pápeža a niekoľko kardinálov na Medzinárodnom trestnom súde v Haagu zo zodpovednosti za zastieranie sexuálneho násilia, ktoré páchali duchovní na deťoch a mladistvých. Priložila aj 10-tisíc stránok dokumentov o jednotlivých prípadoch. Poškodení z Nemecka, USA, Holandska a Belgicka obvinili Benedikta XVI. z „priamej zodpovednosti ako nadriadeného v hierarchii“. Benedikt včera, v prvom vyhlásení od abdikácie, poprel svoju vinu. "Nikdy som sa nesnažil tieto veci zakrývať,“ napísal v liste pre denník La Repubblica emeritný pápež.

© Autorské práva vyhradené

261 debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #Nitra #pedofília