Bilbordy sa od ciest odsúvať nebudú, nezvýši sa ani ochrana vinohradov

Pri diaľniciach, cestách a miestnych komunikáciách budú môcť aj naďalej stáť informačné, reklamné a propagačné zariadenia. Lucia Žitňanská z SDKÚ totiž neuspela so svojou novelou stavebného zákona.

24.09.2013 11:49
Diaľnica, D1, Česko, Praha, Brno Foto:
Ilustračné foto.
debata (11)

Navrhovala v nej zriadiť pri spomínaných cestných komunikáciách ochranné pásmo. Jej právna norma mala tiež zaviesť nový typ miestnej dane, ktorou mala byť daň za vonkajšiu reklamu. Jej výška mala závisieť od rozlohy bilbordov.

Opozičná poslankyňa je presvedčená, že vonkajšia reklama odpútava vodičov od pozornosti pri šoférovaní, čím zvyšuje nehodovosť, spôsobuje poškodenia zdravia a majetku, a tým značné hospodárske škody. Tieto zariadenia podľa nej tiež negatívne ovplyvňujú životné prostredie, malebnosť slovenskej krajiny a sú necitlivo umiestňované do atraktívnych miest a výhľadov, čím dochádza k ich devastácii a znehodnoteniu pre celú verejnosť.

Žitňanská v utorok neuspela ani so zámerom viac chrániť vinohrady a vinice, čo chcela dosiahnuť novelou zákona o vinohradoch. Právna norma mala pre všetky vinohradnícke oblasti na území SR zjednotiť princíp, že vinohradnícka plocha sa smie užívať iba ako vinica. „Zároveň však vlastníkom ostáva zachované ich zvrchované právo nakladať so svojím vlastníctvom podľa vlastného uváženia,“ vysvetlila predkladateľka.

V novele navrhovala zaviesť aj odvod za zmenu druhu pozemku poľnohospodárskej pôdy označenej ako vinica na nepoľnohospodársky druh pozemku. Po úhrade odvodu teda malo byť možné druh pozemku zmeniť. Žitňanská chcela tiež zaviesť trest, ak by bola akákoľvek vinohradnícka plocha užívaná inak ako vinica.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #vinice #Žitńanská #bilboardy