Vlastník Markízy posiela namiesto Ťapákovej Rakúšana

Šepkanie o výmene vedenia televízie Markíza sa potvrdilo. Vlastník televízie, spoločnosť CME, potvrdil, že generálnu riaditeľku Zuzanu Ťapákovú nahradí po troch rokoch vo funkcii Rakúšan Matthias Settele.

25.09.2013 14:58 , aktualizované: 19:42
debata (64)
zväčšiť Matthias Settele, nový generálny riaditeľ... Foto: CME/Stefan Menne
Matthias Settele Matthias Settele, nový generálny riaditeľ televízie Markíza.

Jej odvolanie je ďalším zo série personálnych zmien v dcérskych spoločnostiach mediálnej skupiny, ktoré spustilo nedávne odstúpenie prezidenta a výkonného riaditeľa CME Adriana Sarbua. Settele sa od októbra stane prvým riaditeľom Markízy, ktorý nie je zo Slovenska. Od jeho dosadenia si centrála podľa informácií z prostredia televízie, sľubuje najmä lepšie čísla sledovanosti a najmä ziskov. "Som rád, že v osobe Matthiasa získavame skúseného profesionála, ktorý povedie spoločnosť v týchto kritických časoch na trhu, ktorý považujeme za jeden z kľúčových,” uviedol v oficiálnom vyjadrení výkonný riaditeľ spoločnosti CME Christoph Mainusch.

„Teším sa na riadenie tímu na Slovensku a som rád, že budem súčasťou úspechu Markízy a prispejem k rozvoju staníc a značiek naprieč všetkými médiami,“ uviedol k novej funkcii samotný Settele, ktorý v minulosti pôsobil ako generálny manažér v spoločnosti Turner Nordic a Baltic a tiež ako senior konzultant pre rakúsku verejnoprávnu televíziu ORF.

Zuzana Ťapáková Foto: SITA
ťapáková, markíza Zuzana Ťapáková

Ťapáková svoj odchod z televízie nekomentovala. Odkázala, že „vo veciach bude mať jasnejšie v ďalších dňoch“. Keď sa o jej konci vo vedení televízie začalo pred dvoma týždňami špekulovať tvrdila, že týmto rečiam nerozumie a normálne pracuje. Spoločnosť CME to vtedy nekomentovala. Nejasné zatiaľ zostáva, či výmeny v televízii skončia pri Ťapákovej mene, alebo budú rozsiahlejšie. Spomínal sa aj odchod riaditeľa centra reklamy Mateja Ribanského.

Prvé zmeny reagujúce na zlé čísla televízie sa však už začali. Pravda ako prvá upozornila, že z programu od októbra pre nízku sledovanosť vypadnú Nočné televízne noviny a vytratí sa aj ich moderátorka Miriam Šmahel-Kalisová. Podľa našich informácií sa o svoje zotrvanie na obrazovkách obáva viacero moderátorských tvárí, keďže nik v televízii nevie, čo môže čakať od zahraničného šéfa. Ťapákovej partner Vilo Rozboril, ktorý pre televíziu vyrába Modré z neba, uviedol, že zatiaľ na odchod nevidí dôvod. „Pokračujem v Modrom z neba presne v zmysle zmluvy s televíziou,“ reagoval. Na margo odchodu svojej partnerky dodal, že „Zuzana tým získa viac ako TV Markíza“.

Ťapáková, ktorá v televízii pôsobí už od roku 1996, sa dostala na riaditeľskú stoličku v októbri 2010 po odchode Václava Miku. Predtým bola riaditeľkou Centra marketingu televízie. Odchod Rumuna Sarbua odštartoval personálne zmeny vo viacerých dcérskych spoločnostiach mediálnej skupiny CME. Okrem iných skončil v auguste napríklad riaditeľ spravodajstva českej televízie Nova Vladimír Mužík. Ten bol v minulosti aj šéfredaktorom Nového času, v Nove pôsobil od roku 2011 a patril do úzkeho okruhu Sarbuových spolupracovníkov.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Markíza #Ťapáková #Settele