Za tvrdú drogu pokuta. To je plán ministerstva

Slovensko plánuje uvoľniť tresty pre tých, čo berú drogy. Polícia ich už nebude stíhať ako zločincov.

26.09.2013 11:00
debata (28)

Za malé množstvo nielen marihuany, ale aj amfetamínu či extázy bude ich užívateľovi hroziť len pokuta, nie väzenie, ako je to dnes. Slovensko podobne ako Nemecko, Portugalsko či Česko pôjde cestou dekriminalizácie, čo znamená, že držba určitého množstva drog nebude trestným činom, ale len priestupkom. Prísne tresty pre užívateľov nahradí prevýchova a sociálne programy. Pre zavedenie dekriminalizácie rezort spravodlivosti pripravuje zmeny v zákonoch, ktoré by mali po schválení platiť na budúci rok.

Právnici upozorňujú, že počet ľudí, ktorí sú stíhaní a odsúdení za užívanie drog je takmer taký istý ako počet odsúdených dílerov či výrobcov drog. Podľa štatistiky ministerstva spravodlivosti za prvý polrok tohto roka poslali súdy za mreže 332 dílerov, 259 páchateľov dostalo trest za užívanie drog. Odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská poukazuje aj na neproporcionalitu trestov. „Stáva sa, že vo väzení sedí dlhšie ten, čo užil drogu a mal ju len pre vlastnú potrebu, ako napríklad vodič, ktorý zrazil na priechode dieťa,“ upozorňuje právnička.

Dekriminalizácia by podľa nej mohla pomôcť polícii sústrediť sa najmä na boj s obchodníkmi drog, ktorí sú pre spoločnosť nebezpečnejší ako tí, čo prechovávajú drogy pre vlastnú potrebu.

Zmena Trestného zákona a zákona o priestupkoch, na ktorých už mesiace spolupracujú odborníci z rezortov spravodlivosti, vnútra, prokuratúry, školstva, zdravotníctva, ako aj mimovládne organizácie, by sa v pripomienkovom konaní mala objaviť už koncom roka. „Ministerstvo spravodlivosti pripravuje novelizáciu trestnoprávnych kódexov a zákona o priestupkoch, ktorá bude zameraná na dekriminalizáciu držby tzv. malého množstva drog pre vlastnú potrebu. Dekriminalizácia by v týchto prípadoch v konečnom dôsledku mohla prispieť k zlepšeniu prevencie a foriem pomoci pre drogovo závislé osoby a aj k celkovému zníženiu miery užívania drog v budúcnosti,“ povedala pre Pravdu štátna tajomníčka rezortu Monika Jankovská.

Čo bude znamenať dekriminalizácia drog

  • držba určitého množstva drog nebude trestným činom, ale len priestupkom.
  • v rovine priestupkov bude upravený postih za presne vymedzené malé množstvo najčastejšie užívaných nelegálnych drog pre vlastnú spotrebu.
  • množstvá jednotlivých drog bude určovať osobitný predpis ministerstva spravodlivosti.
  • väzenie by tak nemalo hroziť užívateľovi za držbu nielen malého množstva tzv. mäkkých drog-marihuany, hašiša, ale všetkých nelegálnych drog teda aj extázy, heroínu, kokaínu pervitínu či amfetamínu.
  • v slovenskom trestnom kódexe nie je totiž rozlíšené, či ide o mäkké, alebo tvrdé drogy, ako je to napríklad v Čechách.
  • počíta sa s tým, že zmeny Trestného zákona umožnia upustiť od trestu aj pri mierne väčšom než povolenom množstve drogy, ak osoba dobrovoľne absolvuje liečenie.
  • v rovine priestupkov zmeny umožnia upustiť od uloženia pokuty pre mladistvú osobu, ak sa táto zúčastní na preventívnom programe alebo liečení.

Ľubomír Okruhlica, odborník na liečbu závislostí, hovorí, že dekriminalizácia pomôže najmä mladistvým. Upozorňuje, že podstatné však bude zaviesť po uvoľnení pravidiel preventívne opatrenia, aby nedošlo k nárastu užívateľov. „Ak niekoho prichytia, mal by byť vyšetrený, či u neho nie je už vybudovaná závislosť, mal by byť monitorovaný, prípadne liečený,“ upozornil Okruhlica. Podobne ako to platí pre vodičov, ktorí spôsobili nehodu pod vplyvom alkoholu a hoci majú s alkoholom problémy, odmietali sa liečiť.

Téma dekriminalizácie vyvoláva na verejnosti rozporné diskusie. Už zníženie trestov zo štyroch na tri roky väzenia, pre tých, ktorých polícia prichytila s malým množstvom drogy pre osobnú spotrebu, a možnosť podmienečného trestu, čo platí od augusta, vyvolalo v konzervatívnych politických stranách či kresťanských spolkoch prudký odpor. Sociológ Robert Klobucký hovorí, že slovenská spoločnosť je v tejto oblasti ešte stále silno nastavená proti zmierňovaniu trestov. Podľa neho mladí ľudia sú viac liberálnejší v otázkach dekriminalizácie alebo inej zmeny režimu drogovej politiky ako tí starší. „Postupne sa prichádza na to, že sa treba sústrediť viac na škody, ktoré sú s užívaním spojené, ako na samotné potláčanie užívania drog,“ myslí si sociológ.

Ministerstvo spravodlivosti v rámci pripravovaných zmien presne vymedzí, kto je užívateľ drog a kto s drogami obchoduje. „Výhradne v rovine priestupkov sa upraví postih presne vymedzeného malého množstva najčastejšie užívaných nelegálnych drog pre vlastnú spotrebu. Súčasťou legislatívnych zmien bude aj nová úprava Trestného zákona umožňujúca upustiť od potrestania pri mierne väčšom než povolenom množstve drogy, ak osoba dobrovoľne absolvuje liečenie, a nová úprava zákona o priestupkoch. Tá rovnako umožní upustiť od uloženia pokuty pre mladistvú osobu, ak sa táto zúčastní preventívneho programu alebo liečenia,“ uviedla Jankovská. Množstvá jednotlivých drog bude určovať osobitný predpis ministerstva spravodlivosti.

Podľa štátnej tajomníčky ak aj v novele bude zakomponovaná dekriminalizácia, Slovensko bude mať aj naďalej jednu z najprísnejších právnych úprav, čo sa týka trestania drogových deliktov v Európskej únii.

Ako je to s trestami za držbu drog v iných krajinách

  • v Čechách až do augusta platilo, že držba nelegálnej drogy podľa Trestného zákona je trestným činom len v tom prípade, ak ide o držbu drogy v množstve väčšom ako malom. Množstvá jednotlivých drog sa upravili nariadením vlády. To označil český Ústavný súd za protiústavné.
  • trestným činom tam nebolo prechovávanie maximálne 15 gramov sušiny marihuany, 5 gramov hašiša, štyroch tabletiek extázy, 1,5 gramu heroínu, jedného gramu kokaínu alebo dvoch gramov pervitínu či amfetamínu
  • do kategórie priestupkov patrilo aj prechovávanie až piatich rastlín konope, 15 gramov vysušenej marihuany, päť gramov hašiša, 40 halucinogénnych húb či štyroch tabliet extázy
  • Ústavný súd potvrdil, že množstvá musia byť priamo v zákone. O potrestaní či nepotrestaní budú tak po troch rokoch znova v konkrétnych prípadoch rozhodovať jednotlivé súdy.
  • v Nemecku je to podobne ako v Česku. Odvíja sa to od množstva omamnej psychotropnej látky, toto množstvo je stanovené gramami. (vv, MS SR)

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #drogy #marihuana #dekriminalizácia