Čaplovič: Učitelia by sa mohli zvýšenia platov dočkať v roku 2014

Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer) hovorí, že zvýšenie platov na 1,2-násobok priemerného platu v národnom hospodárstve do roku 2016 vidí reálne. Učitelia by sa zvýšenia platov mohli dočkať v roku 2014, šéf rezortu ich totiž chce zvyšovať etapovito.

26.09.2013 12:13
Dušan Čaplovič Foto: ,
Minister školstva Dušan Čaplovič
debata (3)

Akého zvýšenia by sa učitelia mohli dočkať v roku 2014, bude jasné z návrhu štátneho rozpočtu. „Jeden rok to môže byť viac, druhý menej. Ale cieľ musí byť naplnený do roku 2016,“ povedal vo štvrtok Čaplovič po pracovných raňajkách s novinármi. Zvýšenie by podľa neho malo ísť do tarifných platov. Snahu zvýšiť platy na 1,2-násobok priemeru Čaplovič deklaruje v správe o stave školstva. Priemerná mesačná nominálna mzda v prvom polroku 2013 dosahovala podľa Štatistického úradu SR na Slovensku 804 eur, keby platy učiteľov dosiahli 1,2-násobok tejto sumy, zarábali by asi 965 eur.

Čaplovič hovorí, že s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer) o rozpočte rokoval, výsledky však prezentovať nechce, kým nie sú jasné definitívne závery. „Pán minister si vypočul názory. Musím povedať, že hľadá zdroje a hľadá tie zdroje poctivo. A chce, aby sa v tejto veci vyšlo maximálne v ústrety,“ tvrdí šéf rezortu školstva.

V správe o stave školstva, ktorá je momentálne v pripomienkovom konaní, sú vyhodnotené pripomienky z verejnej diskusie. Tá prebiehala do konca júna. Minister hovorí, že aj učitelia, ale aj rodičia poukazovali najviac práve na otázku platov. „Bola to prirodzená odozva. Dôležitá vrstva našej spoločnosti je skutočne dlhodobo podfinancovaná. A tí, ktorí pripravujú budúcu generáciu, ktorí dávajú vzdelanie všetkým tým, ktorí neskôr požadujú tiež platy, by si zaslúžili od materských, základných, stredných škôl navýšenie zdrojov,“ podotkol minister.

V pôvodnom návrhu správy o stave školstva neboli zakotvené konkrétne finančné záväzky na najbližšie roky. Uvádzalo sa tam, o koľko by sa mali zvýšiť platy učiteľov do roku 2020. V aktuálnej verzii správy rezort deklaruje, že investície z verejných zdrojov, domácich aj európskych, do regionálneho školstva by sa mali medziročne zvýšiť o 110 miliónov eur, do vysokého školstva o 20 miliónov eur. Školskému odborovému zväzu sa záväzky pozdávajú, obáva sa však, či sa reálne naplnia. O správe mali s ministrom rokovať v stredu (25.9.), rokovanie sa presunulo nadnes.

Cieľom ministerstva je, aby sa Slovensko do roku 2020 dostalo na priemernú úroveň krajín OECD, čo sa týka verejných výdavkov investovaných do regionálneho školstva. Priemerný plat učiteľov a odborných zamestnancov by mal do roku 2020 podľa Čaplovičovej správy dosiahnuť najmenej 75 percent priemerného platu ostatných povolaní, v ktorých sa vyžaduje vysokoškolské vzdelanie. Nástupný plat učiteľa by sa zas mal do roku 2020 vyšplhať na priemernú výšku platu začínajúcich zamestnancov v ostatných povolaniach, v ktorých sa vyžaduje rovnaký stupeň vzdelania.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #platy #školstvo #Čaplovič