Potýčkami poslancov sa bude mandátový výbor zaoberať v októbri

Potýčkou poslancov Smeru a OĽaNO počas nočného rokovania k odvolávaniu premiéra Roberta Fica sa bude mandátový a imunitný výbor zaoberať na októbrovej schôdzi parlamentu.

26.09.2013 13:12
Viskupič, Matovič, Valocký Foto: ,
Poslanec Smeru Jozef Valocký (vľavo) a poslanci NR SR za hnutie OľaNO Igor Matovič (dole uprostred) a Jozef Viskupič (hore uprostred) na archívnej fotografii, keď sa poslanci Smeru pokúšali vyniesť maketu premiéra Roberta Fica z rokovacej sály počas mimoriadnej schôdze.
debata

„Zatiaľ na výbor neprišiel oficiálny podnet v tejto veci. Na to, aby výbor odsúhlasil konanie z vlastnej iniciatívy, sú zasa rozdielne názory,“ uviedol predseda mandátového a imunitného výboru Miroslav Číž (Smer). Výbor si od kancelárie parlamentu vyžiadal všetky dostupné obrazové a zvukové záznamy z incidentu, na zasadnutí v druhej polovici októbra si ich členovia výboru pozrú, posúdia a podľa potreby pozvú aktérov vypovedať. Prioritou je podľa Číža zistiť, ktorí poslanci by mohli podliehať prípadnej disciplinárnej právomoci výboru.

Predseda mandátového výboru pripomína stav legislatívnej núdze, legislatíva s fyzickými atakmi zákonodarcov nepočítala a navyše poslanci donedávna disponovali poslaneckou imunitou. Výbor už po fyzickom napadnutí Antona Martvoňa (Smer) nezaradeným Alojzom Hlinom v uznesení odsúdil násilné správanie sa poslancov a parlament vyzval na zmenu legislatívy, aby sa dali riešiť všetky situácie, ku ktorým v parlamente dochádza.

Mimoriadnu schôdzu poznačil incident, pri ktorom poslanci Smeru zákonodarcu za OĽaNO Jozefa Viskupiča podľa jeho slov napadli pre kartónovú postavu Roberta Fica vo futbalovom drese s nápisom Daroval Slovensko zbohatlíkom. Po tom, ako si Smer v utorok 17. septembra o polnoci odhlasoval, že mimoriadna schôdza sa skončí v stredu o siedmej ráno a bude pokračovať v stredu o siedmej večer, poslanec Smeru Ivan Varga zobral kartónovú postavu Fica stojacu pri rečníckom pulte a odniesol ju zo sály.

Poslanec Igor Matovič (OĽaNO) za ním kričal, aby ju nechal tak, pretože je jeho majetkom. Viskupič chcel Vargovi postavu Fica zobrať. Figurínu Fica dali opoziční poslanci vedľa rečníckeho pultu po tom, ako premiér s členmi vlády a poslancami Smeru odišli z rokovacej sály. Fico si pri svojom vystúpení zasa dal vedľa rečníckeho pultu veľký diagram s cenami plynu. Opoziční poslanci Ficovu názornú pomôcku zo sály nevyniesli.

Výbor sa v októbri vráti aj k prípadu fyzického útoku Hlinu na Martvoňa. Hlina fyzicky napadol Martvoňa v rokovacej sále začiatkom septembra pri prerokúvaní novely zákona o súdnych exekútoroch. Martvoň vtedy vo faktickej poznámke hovoril o tom, že Hlina kritizuje exekútorov, ktorí chcú očistiť a zlepšiť fungovanie svojho stavu a pritom sám zbohatol na predávaní alkoholu mladistvým.

Hlina predtým opakovane Martvoňa označil za úbožiaka a vyčítal mu, že z jeho počítača na právnickej fakulte odchádzali ohováračské e-maily na úradníčku, ktorá si dovolila upozorniť na nekalé praktiky, a keď ju za to vyhodili z práce, išla robiť do McDonaldu. Hlina Martvoňovi túto záležitosť v pléne pripomína opakovane, Martvoň už na neho v tejto veci podal aj trestné oznámenie.

debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #parlament #konflikt