Rómskemu splnomocnencovi posilnia vplyv na zahraničné fondy

Splnomocnencovi pre rómske komunity by sa mal posilniť vplyv na eurofondy. Vyplýva to zo zmeny a doplnenia jeho štatútu, ktoré navrhuje Ministerstvo vnútra.

26.09.2013 14:13
Peter Pollák Foto: ,
Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák.
debata (8)

Iniciatívny materiál je momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Okrem eurofondov sa zmena týka aj ostatných zdrojov zo zahraničia, ktoré by mali Slovensku pomáhať v riešení problémov marginalizovaných rómskych komunít.

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák povedal, že jeho vplyv na použitie zahraničných peňazí nebude len formálny, ale aj reálny. V navrhovanej zmene štatútu sa uvádza, že sa ňou precizuje pôsobnosť splnomocnenca v riadení, zavádzaní a kontrole peňazí z fondov EÚ a iných finančných zdrojov zo zahraničia.

Po novom by už splnomocnenec mal vykonávať úlohy spojené s eurofondami a inými zahraničnými peniazmi. Momentálne štatút splnomocnenca Pollákovi umožňuje vyjadrovať sa ku koncepciám, ktoré sa týkajú riešenia záležitostí rómskych komunít, navrhuje a vyjadruje sa k použitiu peňazí, v súčinnosti s orgánmi kontroluje prijaté a vykonané opatrenia. Podieľa sa na príprave a implementácii programov financovaných EÚ.

Ako Pollák doplnil, na pomoc rómskym komunitám pôjdu v nasledujúcom programovom období 2014 až 2020 peniaze hlavne z operačného programu Ľudské zdroje, zamestnanosť a inklúzia v gescii ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Z fondov Európskej únie by malo Slovensko na inklúziu Rómov dostať minimálne tristo miliónov eur, hovorí Pollák. Je to viac ako v minulom programovom období, keď sme dostali o tretinu menej.

Nie všetky z týchto peňazí sa však podľa Polláka dostali práve do komunít, ktoré to potrebovali. Kompostoviská, námestia, cesty vo väčších mestách, to všetko sa platilo z fondov, i keď z toho reálne nevyplynulo žiadne pozitívum pre Rómov. To sa podľa splnomocnencových slov aj vďaka zmene štatútu nezopakuje. Medzirezortné pripomienkové konanie materiálu sa končí 8. októbra.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vnútro #splnomocnenec pre rómske práva