Pokus o zastrašovanie?

Pokus o zastrašovanie alebo neúcta k obeti a jej rodine? Tieto otázky vyvoláva vyjadrenie nitrianskeho biskupa Viliama Judáka, ktorý vo vyhlásení uviedol, že chce navštíviť rodinu dieťaťa, ktoré mal kňaz podľa obvinenia sexuálne obťažovať, s cieľom zistiť, či je obvinenie pravdivé.

27.09.2013 11:00
debata (82)

Podľa ľudskoprávnych aktivistov je absurdná tiež reakcia starostov troch dedín, ktorí sa pridali k biskupovi, a za seba a väčšinu obyvateľov svojich obcí vyjadrili kňazovi podporu. Slúži funkcia starostu na to, aby zasahoval do takýchto prípadov?

Budova nitrianskeho biskupstva. Foto: Andrej Barát, Pravda
biskupstvo, Nitra Budova nitrianskeho biskupstva.

Odborníci na ochranu ľudských práv v súvislosti s vyjadrením biskupa a stanoviskom starostov otvorene hovoria o zastrašovaní. Pre stále prebiehajúce vyšetrovanie starostovi či cirkvi podľa nich ani neprináleží, aby do prípadu akýmkoľvek spôsobom zasahovali či sa k nemu vyjadrovali. Sexuálneho zneužívania sa mal 47-ročný rímskokatolícky kňaz Pavol K. dopustiť na 11-ročnom dievčati na fare v Nevidzanoch. Nitriansky biskup Viliam Judák obvineného kňaza z funkcie odvolal až dva týždne po tom, čo sa začalo policajné vyšetrovanie a až po tom, čo na škandál upozornili médiá. Zároveň vyhlásil, že sa chystá rodinu navštíviť a „zistiť, nakoľko sa obvinenie zakladá na pravde“. To môže vyvolávať pochybnosti, či sa cirkev nesnaží zastrašiť rodičov dieťaťa a presvedčiť ich, aby trestné oznámenie stiahli.

Nitrianske biskupstvo sa bráni, že išlo o úprimné a dobromyseľné gesto biskupa Judáka. „Pán biskup sa chcel spolu so starostom obce stretnúť s matkou a nie údajnou obeťou. Cieľom jeho návštevy nebolo vypočúvanie ani nátlak na rodinu, ale objasnenie celej záležitosti či ospravedlnenie,“ uviedol hovorca nitrianskeho biskupstva Miroslav Lyko.

Konferencia biskupov Slovenska sa nitrianskeho biskupa zastáva. „Je úplne prirodzené, že má záujem stretnúť sa s rodinou. Ak tá prejaví o stretnutie záujem, tak sa uskutoční, ak nie, tak sa neuskutoční. Z jeho strany ide o základnú pomoc rodine, biskup robí všetko to, čo je potrebné urobiť,“ povedal hovorca Jozef Kováčik.

Podľa psychologičky Šarloty Pufflerovej zo združenia Občan a demokracia snahu nitrianskeho biskupa stretnúť sa s rodinou možno chápať ako pokus o nátlak, aby žalobu stiahla. „Prípad vyšetruje polícia a nakoľko nie je vyšetrovanie ukončené, cirkev do toho nemá čo vstupovať. Celé to zaváňa zastrašovaním rodiny,“ tvrdí. Podľa nej je nevhodné, aby sa biskup stretával s rodičmi, pretože ak dieťa bolo naozaj zneužívané, rodina o tom aj tak nemôže presne vedieť. Pravdu podľa nej môže zisťovať len vyšetrovateľ v prítomnosti psychológa.

Jana Oleárniková zo združenia Fenestra, ktoré sa venuje obetiam násilia, si myslí, že návštevou im možno naozaj chcel vyjadriť podporu, ale rovnako sa dá chápať aj ako pokus o zastrašovanie. „Dôležité bude, ako na jeho návrh zareaguje rodina,“ spresňuje. Tá jeho prvotný pokus o stretnutie v stredu odmietla.

Nitriansky biskup Judák sa navyše stretol so starostami troch obcí Červený Hrádok, Nevidzany a Tajná, ktorí kňazovi za svojich obyvateľov vyjadrili podporu. Starostka obce Tajná Gabriela Šplechová, ktorá sa na stretnutí zúčastnila, prípad teraz komentovať nechcela. „Myslím si, že vyjadrovať sa k takýmto záležitostiam a hodnotiť tento prípad nespadá pod moju právomoc starostky. Na to sú vyšetrovatelia či cirkevné súdy,“ povedala. Starosta obce Červený Hrádok Bohumír Šabík hovorí, že za seba i za väčšinu obyvateľov vyjadril kňazovi podporu a nevidí na tom nič zlé a nepovažuje to za zastrašovanie rodiny.

Reakcia ZMOS-u na to, či starostovia nezneužili funkcie a neprekročili svoje právomoci, bola stručná. „Každý starosta je zodpovedný za svoje skutky i slová,“ uviedla hovorkyňa Marta Bujňáková.

Pufflerová si myslí, že vyhlásenie starostov môže rodičov obete zastrašiť či vyvolať v nich pocity pochybnosti, či urobili správne, že trestné oznámenie podali. „Takéto vyjadrenia vôbec neprislúchajú starostovi, pokiaľ vyšetrovanie nie je ukončené,“ povedala Pufflerová.

© Autorské práva vyhradené

82 debata chyba
Viac na túto tému: #kňaz #pedofília #Nevidzany #sexuálne zneužívanie