Zdvorilý robot Asimo sa ukláňal a podával ruku

"Asimo, poď, prosím, von, už ťa čakajú," volá po anglicky mladá žena smerom k otvoreným dverám. Hľadisko v bratislavskej Starej tržnici, plné mladších i starších vekových kategórií, zatají dych.

27.09.2013 18:15
noc vyskumnikov, bratislava, Asimo, robot, veda Foto: ,
Robot Asimo, hviezda festivalu vedy - Noc výskumníkov 2013.
debata (1)

Ako vyzerá „naživo“ humanoidný robot, hlavná hviezda tohtoročného festivalu vedy – Noci výskumníkov? Asimo prichádza na scénu vyrovnaným krokom, bez manierov slávnych hviezd a s publikom sa zvíta tiež po anglicky chlapčenským hlasom. Ostatne jeho najnovšia verzia má osem rokov, aj keď s jeho vývojom začala Honda takmer pred tridsiatimi rokmi. Asimo prešiel už kus sveta, na Slovensku bol po prvý raz.

„Ide o špičku v robotike, najmä čo sa týka spôsobu chodenia,“ hovorí za organizátorov festivalu riaditeľ Slovenskej organizácie pre výskumné a vývojové aktivity Daniel Straka.

Robot Asimo je aj ochotným čašníkom.
Na Noci výskumníkov 2013 si návštevníci mohli...
+2Robot Asimo zdraví publikum.

Malý robot si ľudí získal. Asimo, ktorý má 130 centimetrov a váži 54 kilogramov, vydrží s nabitou batériou približne 40 minút. Počas polhodinového predstavenia však publiku predviedol viacero kúskov – priniesol podnos s nápojmi a zdvorilo sa pritom uklonil, zatancoval, dokonca sa i prebehol, kopol do lopty ako na futbale, prešiel po schodoch hore i dolu, keď mu moderátorka stála v ceste, upozornil ju, že pred sebou má prekážku, podal ruku. Na Slovensku dostal aj špeciálnu úlohu – cvičil na známu detskú pesničku Hlava, ramená, kolená, palce. Aj keď až k palcom mu to celkom nešlo…

„Asimo si musí teraz oddýchnuť a doplniť baterku,“ vyprevádzala ho z pódia moderátorka Mária Virčíková, mladá doktorandka na Technickej univerzite v Košiciach. Na rozlúčku ešte upozornila najmä detských divákov, že ani ju samu matematika nelákala, ale potom zistila, že pri nej sa dajú vymýšľať aj takéto veci. A to, čo vedci vymyslia, ľuďom môže v budúcnosti pomôcť. Aj Asimo by mohol byť pre ľudí pomocníkom v domácnosti a pomáhať ľuďom pripútaným na invalidný vozík či lôžko.

Deti však na tohtoročnom festivale vedy nelákal len robot. Fascinovali ich rôzne stánky viacerých slovenských výskumných ústavov i univerzít. Tlačenica bola pri stánku Elektrotechnického ústavu SAV, kde im pripravili maketu mestečka, v ktorom fungujú autíčka na solárny pohon. Firma Monogram Technologies ich zas zaujala svojím softvérovým programom, v ktorom si mohli hľadať na základe svojej fotografie „dvojníka“ v databáze hercov. Iní zatiaľ pozorne sledovali chemické pokusy s farbivami v cukríkoch. Na svoje si prišli aj budúci archeológovia a geológovia, prírodovedecká fakulta vo svojom stánku vystavovala horniny i milióny rokov staré fosílie.

Festival vedy potrvá do druhej ráno v noci na sobotu. Jej organizátori očakávali na tohtoročnom siedmom ročníku účasť vyše tisícky vedcov. Tí vo svojich prednáškach i výstavných stánkoch s rôznymi atrakciami prilákali nielen do Bratislavy, ale aj do Košíc, Žiliny, Banskej Bystrice i Tatranskej Lomnice tisíce návštevníkov, nielen žiakov základných a stredných škôl. „Je to čím ďalej lepšie a dúfame, že aj k vede to potom priláka ďalších žiakov a študentov,“ hovorí za organizátorov festivalu Jana Tomková.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #veda #Asimo #noc vyskumníkov