Ako správne vybrať exekútora? Ministerstvo váha

Bratislavčan, ktorý musí exekúciu vybavovať v Košiciach? Nič nezvyčajné. Exekútora si dnes vyberá veriteľ a ten sa nepozerá na to, kde má dlžník trvalé bydlisko.

27.09.2013 20:00 , aktualizované: 28.09.2013 15:00
vláda, Borec, ministerstvo spravodlivosti Foto: ,
Komora exekútorov žiada ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, aby exekútori boli prideľovaní náhodne cez elektronickú podateľňu.
debata (8)

Tento systém navrhuje zmeniť komora exekútorov. Podľa nej by mali byť exekútori prideľovaní náhodne v kraji, kde má človek s dlhmi nahlásený trvalý pobyt. Ministerstvo spravodlivosti zatiaľ váha, či návrh komory do novely exekučného poriadku zapracuje.

Živnostníčku Danu z Bratislavy prekvapila správa, že má na krku exekúciu. Zdravotná poisťovňa od nej cez exekútora vymáhala dlh, ktorý mal vzniknúť ešte pred dvoma rokmi. O dlhu a o tom, že ho rieši exekútor z Košíc, sa dozvedela náhodou. Zaskočená zostala nielen preto, že o podlžnostiach ju poisťovňa neinformovala, ale najmä z dôvodu, že exekútor je až z druhého konca republiky. Živnostníčka si už dlh v poisťovni uhradila. „Zároveň som požiadala poisťovňu, aby oznámila exekútorovi, že už nie je dôvod na exekúciu,“ reagovala 45-ročná Bratislavčanka, ktorá si praje zostať v anonymite. To, že si podlžnosť vyrovnala, však neznamená, že exekútor nebude konať ďalej.

Takýchto prípadov sa ročne stane tisíce. Zákon je ústretový viac k veriteľom, ktorí si sami vyberajú exekútora. „Systém výberu dnes nie je náhodný, ale vyberá oprávnený, teda veriteľ. Ak si ten vyberie exekútora v Bratislave, Košiciach alebo aj v Trenčíne, je to jeho ľubovôľa, môže si ho voľne zvoliť kdekoľvek,“ upozorňuje exekútor Štefan Barilik z Košíc. Podľa neho je dôležité, aby dlžník s exekútorom komunikoval. „Ak naňho dlžník reaguje, môže exekútora zavolať, dohodnúť si stretnutie, zaplatiť pohľadávku a nemusia sa nikdy ani vidieť,“ odporúča. To, že dlžník istinu zaplatil, nerozhoduje. Dôležité je, aby sa ozval na upovedomenie exekútora, dohodol sa s ním na preukázaní majetkových pomerov, splátkach či inom postupe, radí Barilik.

Komora exekútorov požiadala ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, aby zrušil možnosť veriteľovi vybrať si exekútora kdekoľvek. Navrhuje elektronické prideľovanie spisov na krajovom princípe. Tak ako to funguje pri súdnych spisoch, notároch alebo správcoch konkurzov. Tí sú prideľovaní náhodne cez elektronickú podateľňu v mieste alebo kraji trvalého bydliska stránky, proti ktorej návrh smeruje. Od elektronickej podateľne si komora sľubuje nielen zlacnenie exekúcii pre dlžníkov, ale aj obmedzenie korupcie. „Súdny exekútor nebude nútený pod tlakom veľkého veriteľa uzatvárať dohody, ktoré sú často na hranici zákona a niekedy aj za ňou,“ vysvetlil prezident komory Miroslav Paller.

Paller dodal, že náhodné prideľovanie spisov zabezpečí rovnosť účastníkov konania, keď silný veriteľ, napríklad finančná inštitúcia, bude mať rovnaké práva ako bežný občan. Za dôležité označila komora tiež, to že po zavedení krajového princípu nebudú musieť dlžníci, tak ako je to dnes, precestovať na predvolanie exekútora aj stovky kilometrov.

Ministerstvo sa už požiadavkou komory zaoberalo. Či a kedy bude prijatá a či ju zapracuje do novely exekučného poriadku, ešte nie je rozhodnuté. „Komisia pre prípravu procesnej časti novely exekučného poriadku sa možnosťou zavedenia systému elektronického prideľovania spisov zaoberala. Ide o jednu z pracovných ideí, pri ktorej však ešte nebolo prijaté konečné rozhodnutie,“ reagovala hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová. Kedy pôjde novela do vlády, nie je ešte rozhodnuté. Rezort hovorí, že najskôr až na budúci rok.

Už o mesiac začnú platiť pre exekútorov nové pravidlá. Od novembra sa mení kontrola exekútorov pri nakladaní s peniazmi vymoženými pri exekúcii. Exekútor si nebude môcť peniaze z exekúcie nechať pre seba, ale bude ich musieť vložiť na osobitný bankový účet, a to bezodkladne po tom, čo mu boli zaplatené. Z neho exekútor musí do troch dní od ich prijatia vyplatiť získané peniaze tomu, kto o exekúciu požiadal. Na svoje trovy si bude môcť strhnúť maximálne 24 percent. Takisto ten, čo o exekúciu požiadal, už nebude môcť vymáhať peniaze od dlžníka po tom, čo dlžník dlh exekútorovi zaplatil. Prísnejšie budú aj disciplinárne postihy exekútorov.

Tieto zmeny nie sú posledné, čo exekútorov čakajú. Ministerstvo spravodlivosti pripravuje na jeseň rozsiahlejšiu novelu, ktorá má exekučné konanie zrýchliť. Na Slovensku je otvorených vyše jeden milión exekučných konaní, len vlani požiadali exekútori súdy o 582-tisíc poverení na exekučné konanie.

Najdôležitejšie zmeny v Exekučnom poriadku

  • exekútor bude musieť peniaze vymožené v exekúcii ukladať na osobitný účet
  • z vymožených peňazí si ako trovy konania môže ponechať maximálne 24 percent
  • exekútorom už nebude môcť byť každý právnik, miesta sa budú obsadzovať výberovým konaním
  • sprísnia sa disciplinárne konania voči exekútorom
  • exekútor nesmie zo zákona siahnuť na 60 percent aktuálneho životného minima, teda dlžníkovi musí nechať 116,75 eura
  • na Slovensku je otvorených vyše milión exekučných konaní, len vlani požiadali exekútori súdy o 582 467 poverení na výkon exekúcie

Čo sa má ešte zmeniť

  • komora exekútorov požaduje, aby sa zaviedol princíp náhodného prideľovania exekúcii podľa krajového princípu, čo by znamenalo, že o exekúcii dlžníka z Bratislavy nebude rozhodovať napríklad exekútor z Košíc, malo by to zrýchliť a zlacniť exekučné konanie
  • súčasťou bude aj prijatie nových pravidiel rozhodcovského konania, rozhodcovské súdy, totiž často rozhodujú spory, po ktorých nasledujú exekúcie
  • zvýšiť by sa mali právomoci exekučného súdu vrátane zavedenia špecializovaných exekučných oddelení na súdoch
  • mal by vzniknúť centrálny register exekúcií (vv, MS SR)

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #spravodlivosť #Borec #exekúcie #Exekútor #novela