Najžiadanejšie kupé vo vlaku označili srdiečkami

Tri veľké srdcia na sklách jedného z vlakových kupé a rad ľudí, ktorí sa doň snažili pretlačiť. Takto vyzerala jazda piatkového rýchlika Sitno z Bratislavy do Košíc.

28.09.2013 16:15
tlak, cukor, vyšetrenie, vlak, kupé Foto: ,
Bezplatné meranie tlaku a hladiny cukru v jednom kupé rýchlika smerujúceho z Bratislavy do Košíc.
debata

Záujem cestujúcich však tentoraz nespôsobila netradičná výzdoba, ale možnosť bezplatného merania krvného tlaku a cholesterolu priamo počas cesty. Aj takto sa mnohí dozvedeli o Dni srdca, ktorý sa oslavuje celosvetovo.

„Je to prevencia voči najvýznamnejšej príčine úmrtí nielen na Slovensku, ale aj v rámci iných krajín,“ vysvetľoval podstatu akcie Ján Páleš, jeden z dvoch vyšetrujúcich zdravotníkov. Na prevenciu sa vraj často zabúda, a to napriek tomu, že u nás na srdcovo-cievne ochorenia zomiera viac ako polovica obyvateľov. „Väčšina ľudí nevie, aký má cholesterol a nikdy na takomto vyšetrení ani nebola, hoci by to malo byť samozrejmé,“ dodal mladý lekár, ktorý pôsobí ako internista v bratislavskej nemocnici v Ružinove. Do rovnakého merania sa zapojil aj vlani a akcia sa mu zapáčila. Tento rok ho sprevádzala aj študentka posledného ročníka medicíny Veronika Slivková, ktorá pomáhala prvýkrát.

I keď Slováci sa vraj o svoje zdravie príliš nezaujímajú, o záujemcov na meranie nebola núdza. Pomohli informačné letáky, ale aj hlásenia na stanici či priamo vo vlaku. Vždy po nich sa pred kupé vytvorili skupinky ľudí vyčkávajúcich na niekoľkominútové vyšetrenie spojené s poradenstvom. Mladú, starú i strednú generáciu zaujalo najmä meranie cholesterolu, hoci takmer nik si neodpustil otázku, či pichnutie do prsta bolí.

Bezplatné vyšetrenie tlaku a hladiny cukru v... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
tlak, cukor, vyšetrenie, vlak, kupé Bezplatné vyšetrenie tlaku a hladiny cukru v jednom kupé rýchlika smerujúceho z Bratislavy do Zvolena.

„Prišiel som hneď, ako som sa o tejto možnosti dozvedel. Myslím, že v dnešnej dobe pri civilizačných chorobách je veľmi dôležité chodiť na takéto vyšetrenia,“ povedal 22-ročný Ján z Lučenca. Napriek svojmu nízkemu veku sa vraj o svoje zdravie zaujíma, najmä po nedávnej vážnejšej chorobe. Tá ho dotlačila aj k častejšiemu športovaniu. Krátko po ňom prišiel na rad 52-ročný Milan, ktorého výsledky už príliš nepotešili. Na zvýšený cholesterol a vysoké množstvo vyfajčených cigariet by si mal dávať podľa rád medikov radšej pozor. „Uvidíme, čo sa s tým dá robiť. Na niečo však zomrieť musím,“ snažil sa päťdesiatnik odľahčiť situáciu.

Prišla aj 39-ročná Štefánia z Medzilaboriec, ktorá pracuje ako zdravotná sestra vo Švajčiarsku. Na podobných meraniach už bola viackrát. Ak je možnosť, snaží sa na ne nahovoriť aj príbuzných. Tvrdí však, že kým u nás je taký prístup zriedkavý, v zahraničí je to inak. „Vo Švajčiarsku si ľudia zdravie vážia. Keď ich niečo trápi, radšej s tým hneď idú k lekárovi. Vedia, že ak by to podcenili, doplatili by na to po zdravotnej, ale aj finančnej stránke,“ vykreslila.

Presné štatistiky meraní a toho, ako akcia dopadla, budú známe po spracovaní zozbieraných údajov. V priebehu piatka a soboty totiž prebehli merania v štyroch rôznych vlakoch. Organizátor akcie, Slovenská nadácia srdca, bude mať vďaka nim prehľad o stave populácie na Slovensku, ale aj o jeho vývoji. Ide totiž už o šiesty ročník projektu, ktorý okrem vlakov prebieha aj v nákupných centrách či na iných frekventovaných miestach.

debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #krv #prevencia #srdce #vyšetrenie #meranie tlaku