Sestry budú stanovať pred Úradom vlády tri dni

Zdravotné sestry z celého Slovenska budú za svoje platy bojovať tri dni v stanoch. Odborové združenie už ohlásilo na budúcu stredu bratislavskej mestskej časti Staré Mesto protestné zhromaždenie. Námestie pred Úradom vlády sa tak od stredy rána až do piatka zmení na stanové mestečko.

28.09.2013 17:46
Zdravotné sestry, odbory, Kavecká, Nováková Foto: ,
Zástupkyne odborových organizácií zdravotných sestier a pôrodných asistentiek, predsedníčka Monika Kavecká (vľavo) a Gabriela Nováková.
debata (48)

Staré Mesto dostalo ohlásenie o konaní protestu tento štvrtok. „Odborové združenie sestier a pôrodných sestier ohlásilo konanie protestného zhromaždenia na Námestí slobody, ktoré sa bude konať od 2. októbra od 7.00 h. do 4. októbra do polnoci. Ohlasovateľ bude mať na námestí stany a technické zabezpečenie,“ potvrdil hovorca mestskej časti Tomáš Halán.

Protestom v stanoch chcú sestry upozorniť na to, že vláda nerieši ich platové požiadavky. V zákone sa síce zaviazala platy zvýšiť, ten však zamietol Ústavný súd.

Ministerstvo zdravotníctva rozhodnutie sestier prekvapilo. „Vnímame to ako nefér hru. V stredu sme mali stretnutie, sestry povedali svoj návrh, ako si predstavujú legislatívu, začali sme konať, čaká nás stretnutie,“ povedala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Podľa rezortu boli všetky rokovania so sestrami korektné a skončili sa vzájomnou dohodou, preto nechápu, prečo sa sestry rozhodli riešiť platové požiadavky týmto spôsobom.

Podľa informácií denníka Pravda nápad protestovať v stanoch nevznikol náhle. „Na protest sme boli viac-menej pripravení, keďže sa nevedelo, ako rozhodne vo veci Ústavný súd. Chceme ním upozorniť na to, že naša situácia stále nie je vyriešená a hoci sa peniaze dávajú na iné veci, na platy sestier stále nie sú,“ povedal pre Pravdu nemenovaný zdroj z prostredia zdravotných sestier.

Protest má trvať tri dni, nie všetci však budú v stanovať. Prídu aj takí, ktorí budú celé tri dni v stanoch, ale niektorí prídu protest podporiť len na jeden konkrétny deň. Stany si sestry prinesú samy. Očakávaný počet účastníkov zatiaľ nie je známy, predpokladá sa, že sestry prídu zo všetkých slovenských regiónov.

Podľa informácií denníka Pravda pozvanie zapojiť sa do protestu dostali aj viaceré stavovské a odborárske organizácie, napríklad aj organizácia pacientov.

Prezidentka Slovenskej komory sestier Iveta Lazorová napriek informácii Starého Mesta o ohlásení zhromaždenia protest potvrdiť nechcela. Rovnako ho nechcela komentovať ani predsedníčka odborového združenia Monika Kavecká. Obe odkázali, že sa k tomu vyjadria až v utorok, keď sa má konať tlačová beseda sestier.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #protest #sestričky #Kavecká