Vláda chce od samospráv ich skutočné rozpočty

Vyše štyristo miest a obcí sa má tento týždeň ešte raz pozrieť na svoje plánované rozpočty a predložiť ministerstvu financií skutočný stav svojho hospodárenia za tento rok.

30.09.2013 13:00
vlada, Kazimir Foto: ,
Minister financií Peter Kažimír.
debata (11)

Rezort financií chce potom na základe skutočného hospodárenia samospráv upraviť konečnú verziu návrhu štátneho rozpočtu. Predpokladá pritom, že podobne ako v uplynulých dvoch rokoch sa pri porovnaní skutočného a plánovaného stavu financií nájdu peniaze, ktoré mali samosprávy ušetriť.

„V rokoch 2011 a 2012 bol rozdiel medzi rozpočtami a skutočnosťou vždy asi o 200 miliónov lepší,“ povedal minister financií Peter Kažimír po sobotňajšom rokovaní so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS). Pri príprave štátneho rozpočtu na budúci rok sa pritom hľadá v rozpočtoch samospráv 175 miliónov eur.

Od niektorých samospráv však vláda očakáva, že budú viac šetriť. „Dohodli sme sa na tom, že oslovíme mestá a obce, aby ešte pristúpili k zmenám vo svojich rozpočtoch, pokiaľ to bude možné. Chceme ešte individuálne hovoriť s primátormi a starostami tých miest a obcí, u ktorých cítime odklon od konsolidácie,“ povedal po rokovaní premiér Robert Fico.

Predseda ZMOS-u potvrdil, že v rozpočtoch niektorých samospráv sú ušetrené financie. „Hospodárenie miest, hlavne tých najväčších, sa za posledné obdobie zlepšilo asi o 12 percent,“ povedal nitriansky primátor a predseda ZMOS-u Jozef Dvonč. Problém má 432 miest a obcí, všetky mestá a obce by však mali nahlásiť očakávaný skutočný stav svojho hospodárenia ku koncu roka.

„Urobíme všetko pre to, aby sme dodržali sľub daný v memorande, tak, aby to neohrozilo fungovanie obcí a služieb občanom,“ podotkol Dvonč. Pripustil, že minister financií potrebuje na prípravu štátneho rozpočtu čo najpresnejšie čísla. Obce zároveň chcú, aby rozpočet bol aj pre ne „dobrý“, keďže na budúci rok sú aj komunálne voľby.

Podľa premiéra Fica sú dnes mestá, obce a VÚC rozhodujúcimi hráčmi v tom, či „splníme medzinárodný záväzok udržania deficitu na úrovni 3 percent“. Minister financií pri znižovaní deficitu nevylučuje zvyšovanie platov zdravotných sestier i učiteľov. „Nemôžem povedať ani áno, ani nie,“ vyhlásil v nedeľu Kažimír v relácii RTVS O päť minút dvanásť k zvyšovaniu platov sestier. Tento týždeň sa začína kolektívne vyjednávanie so zástupcami 350-tisíc zamestnancov v štátnej správe, ku ktorým patrí aj 150-tisíc zamestnancov v školstve. Podľa Kažimíra je však zámer ministra školstva o postupnom zvyšovaní platov učiteľov splniteľný.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #obce #mestá #Kažimír #ministerstvo financií #rozpočty