Obvodné úrady vymenili tabule

Oddnes zanikajú všetky obvodné úrady, namiesto nich budú už len okresné. Občan by mal na jednom mieste, na okresnom úrade, vybaviť všetky doklady - od živnostenského oprávnenia cez kataster či rôzne potvrdenia o vplyve na životné prostredie.

01.10.2013 09:43
Nitra, obvodný úrad Foto: ,
Posledné úpravy v školiacom centre v Nitre.
debata (18)

Zmeny prináša reforma štátnej správy ESO, ktorá chce doteraz rozdrobené obvodné úrady dostať pod jednu strechu okresného úradu. Vo väčšine prípadov však ľudia budú za dokladmi chodiť aj naďalej tam, kde doteraz.

Sťahovanie úradov z rôznych budov do nových spoločných priestorov bude vo väčšine miest prebiehať postupne. Hoci oddnes zaniká doterajších 50 obvodných úradov a namiesto nich začína fungovať 72 okresných úradov, zmeny sú zatiaľ z veľkej časti len formálne. V 40 mestách zatiaľ zostávajú úrady na pôvodných miestach a vymenia len tabule. Z mnohých dosiaľ samostatných špecializovaných úradov sa po novom stávajú oddelenia okresného úradu. Do jednej budovy sa úrady sťahujú len v 19 mestách.

Čo sa dialo v pondelok v úradoch? „Taký zmätok tu ešte nebol,“ povedala jedna zo zamestnankýň bratislavského úradu životného prostredia v Karlovej Vsi, ktorá si neželala uviesť meno. Úrad bol z dôvodu finišovania príprav na nový režim zatvorený. Ako bude fungovať v ďalších dňoch, zamestnanci odhadnúť nevedia. „Od októbra nebudeme mať podateľňu ani pokladňu. Počítačový systém, s ktorým sme pracovali dosiaľ, viac už používať nemáme, pričom nevedno ani dokedy ostávame v tejto budove, keďže pôvodne nám mal podnájom končiť už ku koncu septembra, no nevedeli sa dohodnúť, kam nás presťahujú,“ pokračuje úradníčka.

Ministerstvo vnútra vysvetlilo, že nová podateľňa pre Bratislavu bude na Staromestskej ulici. „Ak teda občan príde na oddelenie životného prostredia, jeho podanie zamestnanci prevezmú a sami ďalej presunú na Staromestskú,“ uviedol šéf sekcie verejnej správy rezortu vnútra Adrián Jenčo.

Pokojnejšia situácia bola na Správe katastra hlavného mesta Bratislava. Zo skla na priečelí budovy zmizol nápis s názvom inštitúcie, pričom nový ešte popoludní nebol. Pribudla však tabuľka pri vchode s nápisom Okresný úrad Bratislava.

Od nového roku by mali postupne vznikať klientske centrá, kde občania vybavia všetku agendu. Ako by mali neskôr tieto centrá fungovať, sa v súčasnosti pilotne testuje v Nitre. V budove na Štefánikovej ulici panoval ruch a bolo zrejmé, že každý sa pripravuje na dnešný ostrý štart. Úradníci a dolaďovali oznamy na dverách, dohadovali si niektoré kompetencie. Technik ešte v poslednej chvíli premazával dvere pokladníčke, pretože sa ťažko odomykali a zamykali. Informačný panel pred chodbou klientskeho centra bol prekrytý igelitovým vrecom a na všetkých informačných paneloch svietili namiesto čísel len dve červené pomlčky.

V Nitre, ktorá bude v budúcnosti aj školiacim strediskom pre celé Slovensko, sú zástupcovia všetkých agend úradov skoncentrovaní na jednej chodbe. Vedľa seba sú tak kancelárie, ktoré riešia oblasť živnostenského podnikania, lesného úradu, úradu pre cestnú dopravu, pozemkového úradu či dopravného inšpektorátu. Občan tu teda bude môcť vybaviť všetko bez toho, aby musel chodiť po sídlach úradov roztrúsených po celom meste. Jediné, čo tu zatiaľ nenájde, je kataster, pri ktorom je náročné sťahovanie archívu zaberajúceho veľa miesta.

Celá reforma má pokračovať do roku 2020, v ďalších fázach by sa pod úrady mali začleniť aj úrady práce.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #ESO #štátna správa #okresné úrady #obvodné úrady