Čo príde po stanovom mestečku?

Desiatky zdravotných sestier si vybrali dovolenky len na to, aby prišli protestovať pred Úrad vlády.

02.10.2013 08:45
Kavecka, Lazorova Foto: ,
Šéfka sesterských odborov Monika Kavecká a prezidentka komory sestier Iveta Lazorová.
debata (28)

V stanovom tábore chcú od stredy prežiť tri dni. Protestná akcia aj za vyššie platy, ktorú sestry pripravili, je podľa nich iba začiatok prejavu ich nespokojnosti. Podľa listu, ktorý adresovalo vedenie sesterských odborov členkám, ide o výstražné stanové mestečko a ak bude treba, najbližšie môžu sestry zabarikádovať konkrétne miesto.

Vládny kabinet, ktorý zvyčajne zasadá každú stredu, tentoraz v Bratislave nebude. Na druhého októbra si naplánoval výjazdové rokovanie v Košiciach. Úrad vlády odmieta, že by išlo o zámer. Podľa stanoviska jeho tlačového odboru výjazd do Košíc bol naplánovaný už pred dvomi mesiacmi. Úrad vlády považujú sestry za inštitúciu, ktorá riadi tento štát, a preto sa rozhodli protestovať priamo pred ním.

„K tomuto kroku sme sa rozhodli po dôkladnom zvážení, ako prejav odhodlania nebyť už ďalej pasívnou skupinou zdravotníckych pracovníkov, u ktorých sa vždy očakáva, že trochu zašomre a napokon aj tak ohne chrbát,“ povedala šéfka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká. Protesty chcú sestry rozšíriť aj pred Ústavný súd v Košiciach.

Premiér Robert Fico k protestu sestier vyhlásil, že vláda rešpektuje právo každého občana na slobodné vyjadrenie názoru. Pripomenul však, že to bola minulá vláda, ktorá presadila protiústavný zákon a navyše bez finančného krytia. „Napriek tomu ministerka Zvolenská nastavila sestrám v štátnych nemocniciach platy tak, ako by zákon platil,“ uvádza sa v stanovisku premiéra.

Vyššie mzdy garantoval sestrám zákon, ktorý však zastavil Ústavný súd. Riešenie situácie okolo platov sestry preto očakávali od ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej. Tá však na ich poslednom spoločnom stretnutí oznámila, že na vyššie mzdy nie sú peniaze. Sestry namietajú aj nedodržiavanie personálnych normatívov, opätovne pripomínajú delené úväzky či skutočnosť, že na Slovensku pripadá na jednu sestru 30 pacientov, pričom európsky priemer je desať pacientov.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková tvrdí, že ide o zvláštnu stratégiu sestier. „So sestrami sme sa stretli hneď po rozhodnutí Ústavného súdu, išlo o korektný dialóg, pričom sestry nespomínali žiadne nátlakové akcie,“ tvrdí Čižmáriková a dodáva, že všetko, čo sestrám doteraz sľúbili, sa aj odohralo.

Podľa sociologičky Moniky Čambalíkovej boli zdravotné sestry už relatívne dlhý čas trpezlivé. „Stratili dôveru v kolektívne vyjednávanie a rozhodli sa zmeniť taktiku v presadzovaní svojich požiadaviek a upozorniť na to verejnosť,“ tvrdí sociologička. Podotkla, že ide o úplne legitímny postup. Zatiaľ sa podľa nej ukazuje, že tí, čo dôraznejšie vystúpili na ochranu svojich požiadaviek, tak sa našlo pre nich riešenie.

Sestry podľa Čambalíkovej volia také akcie, pri ktorých neohrozujú pacienta a neberú si pacientov ako rukojemníkov, a preto majú veľkú šancu získať aj podporu verejnosti. V tomto prípade aj verejnosť bude považovať ich požiadavky za oprávnené a dokonca aj to, že sa vyhovie sestrám, budú brať vo svoj prospech.

Zdravotné sestry do výstražného stanového mestečka pozvali aj poslancov Národnej rady, členov vlády vrátane premiéra.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #sestry #zdravoníctvo