Sestry sa so Zvolenskou nedohodli, v proteste budú pokračovať

Zdravotné sestry sa stretli s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou (nominantka Smeru) a tlmočili jej nespokojnosť so súčasným systémom v zdravotníctve.

02.10.2013 12:58 , aktualizované: 15:01
sestry, protest, stanovanie, stany Foto: ,
Sestry plánujú na protest tri dni stanovať pred Úradom vlády.
debata (55)

Zvolenská sa nechystá do protestného stanového mestečka sestier pred Úradom vlády v Bratislave. Ako poznamenala, napriek tomu, že ministerka behajúca s kanvicou medzi sestrami by bola mediálna zaujímavá, jej miesto je na ministerstve. Sestry na svoj výstražný protest pozývali nielen Zvolenskú, ale aj premiéra Roberta Fica.

„Pre sestry je podstatné, koľko vyrokujeme do zdravotníctva na budúci rok,“ reagovala Zvolenská s tým, že priorita úpravy platov sestier je zadefinovaná. Podľa jej slov by na budúci rok malo prísť do sektora približne rovnako peňazí ako v tomto roku, pripustila však, že zdravotníctvo potrebuje viac. Že by jej na stretnutie so setrami chýbala odvaha odmietla, poukázala, že sa s nimi stretáva pravidelne.

Šéfka rezortu nesúhlasí s tým, že by neplnila sľuby, ktoré sestrám dala. Poukázala pritom na rozpustenie 50-miliónovej rezervy na platy či kontroly v nemocniciach. Zároveň odmieta, že by ministerstvo nekonalo počas rozhodovania Ústavného súdu o zákone o mzdách sestier.

Pripomenula tiež, že platy v štátnych nemocniciach ostali na úrovni, ako keby zákon platil. Podľa jej slov sestry v univerzitných a fakultných nemocniciach tak za posledný mesiac priemerne zarobili 1 016 eur v hrubom, vo všetkých nemocniciach má byť priemer 909 eur. Sestry ale tvrdia, že tieto čísla ich reálnym platom nezodpovedajú.

Zvolenská k aktuálnej situácii v rezorte zvolala brífing, na ktorý prišli aj protestujúce sestry. Potom so Zvolenskou odišli do rokovacej miestnosti, ale rozhovory nedospeli k žiadnej dohode a sestry oznámili, že v proteste budú pokračovať.

Sestry plánujú stanovať pred Úradom vlády tri dni

Výkriky „bez sestier to nejde“, či otázka, „kto sa o vás postará“ zneli v stredu Námestím slobody pred Úradom vlády SR v Bratislave.

Tam prišlo niekoľko desiatok sestier, ktoré sú nespokojné so situáciou v zdravotníctve, ako aj s riešením ich platovej otázky. Plánujú tu preto na výstrahu tri dni stanovať, pričom nevylučujú ďalšie akcie. Podľa šéfky Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Moniky Kaveckej je teraz na ťahu vláda. Sestry však odkazujú, že len sľuby im už stačiť nebudú.

Sestry prišli na výstražnú „stanovačku“ s asi 20 stanmi v modrých rovnošatách, aké nosili kedysi. Chceli tým poukázať, že na ich postavení sa za 20 rokov nič nezmenilo. Niektoré, vrátane prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Ivety Lazorovej, sa zasa obliekli ako bezdomovci, čo má symbolizovať ich spoločenské postavenie ako legislatívnych bezdomovkýň. Ako poznamenala Kavecká, sestry nielenže nemajú zákon o ich odmeňovaní, keďže ho Ústavný súd SR označil za protiústavný, ale problémom sú aj nové tresty pre zdravotníkov, ktorí počas núdzového stavu neprídu do práce.

„Nestotožňujeme sa so systémom v zdravotníctve, ktorý v súčasnosti je,“ skonštatovala Kavecká a vyzvala kompetentných, aby nenútili sestry odchádzať za prácou do zahraničia. Upozornila, že pre sestry nie je problémom iba finančné ohodnotenie, ale aj ich veľmi zlé, niekedy až dehonestujúce postavenie v spoločnosti. Upozornila, že každý pacient si zaslúži milú a prívetivú sestru, pričom ony také chcú byť a prosia preto vládu, aby im to umožnila.

Sestry sú nespokojné so situáciou v... Foto: Ivan Majerský, Pravda
sestry, protest, Sestry sú nespokojné so situáciou v zdravotníctve aj s riešením ich platovej otázky.

„Sestry sú chrbtová kosť zdravotníctva,“ vyhlásila Kavecká s tým, že bez sestier nie je možné poskytovať kvalitnú zdravotnú starostlivosť. V ich požiadavkách ich dnes prišiel podporiť aj šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Zdôraznil, že pokiaľ má byť pacient spokojnejší, postavenie sestier sa musí zlepšiť.

Protestuje sa aj v Košiciach

Na podporu stanového mestečka sa protestuje aj pred budovou Ústavného súdu v Košiciach. Sestry, ktoré nemohli na akcie prísť, majú solidaritu vyjadrovať pripnutím čiernej stužky na odev. Protestné akcie by mali byť iba začiatkom prejavu nespokojnosti sestier s riešením ich postavenia a platov. „Uvedomme si, že toto je len začiatok, veľké akcie nás ešte čakajú. Toto je výstražné stanové mestečko, najbližšie môžeme zabarikádovať konkrétne miesto,“ píše sa v liste sestrám od šéfky odborov.

Akcia má byť smerovaná na vládu a ministerstvo zdravotníctva za dofinancovanie zdravotníctva, transparentnosť a prijatie legislatívnej normy pre odmeňovanie sestier a pôrodných asistentiek a ostatných zdravotníckych pracovníkov. Sestry na ňu pozývajú predstaviteľov parlamentu aj exekutívy. Zatiaľ medzi nich prišli niektorí opoziční poslanci zo SaS, či prezidentský kandidát Andrej Kiska.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #protest #Kavecká #sestry