Európski biskupi by sa mali zaoberať prípadom arcibiskupa Bezáka

Európski biskupi sa zaoberajú takými prípadmi, akým bolo aj odvolanie emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka z postu trnavského arcibiskupa. Uviedol to maďarský kardinál a predseda Rady európskych biskupských konferencií (CCEE) Péter Erdő s tým, že v minulosti bolo aj množstvo iných prípadov.

03.10.2013 15:43 , aktualizované: 20:44
Róbert Bezák Foto: ,
Emeritný arcibiskup Róbert Bezák.
debata (40)

„Chcem zopakovať to, čo som už povedal. Pokladáme za legitímnych predstaviteľov jednotlivých diecéz tie osoby, ktoré sú menované v ročenke svätej stolice,“ uviedol Erdő. Zopakoval, že v týchto otázkach je jediným kompetentným Svätý otec.

Bezáka odvolal z úradu trnavského arcibiskupa ešte pápež Benedikt XVI. 2. júla minulého roku. Urobil tak na základe apoštolskej vizitácie na prelome januára a februára. Vatikán mal arcibiskupa najprv požiadať o odstúpenie. Keďže tak Bezák neurobil, odvolal ho.

Prefekt Kongregácie pre biskupov kardinál Marc Quellet, ktorý pripravoval podklady v prípade odvolania Bezáka, je pripravený sa s ním kedykoľvek stretnúť. „Ak prejaví záujem, som pripravený sa s ním v Ríme stretnúť,“ povedal kardinál pre Tlačovú kanceláriu Konferencie biskupov Slovenska.

Podľa neho Svätý Otec rozhodol po veľmi dôkladnom, osobnom oboznámení sa s týmto prípadom. „Chcem sa úprimne poďakovať členom Konferencie biskupov Slovenska za jednotu a vernosť Svätému Otcovi aj v takejto bolestivej situácii. Rovnako chcem úprimne poďakovať všetkým veriacim za postoj vernosti a dôvery voči Svätému Otcovi i svojim duchovným pastierom. Sprevádzajme Róberta Bezáka svojou modlitbou,“ povedal v rozhovore Quellet.

Priaznivci Bezáka chceli biskupom pripomenúť jeho odvolanie

Priaznivci odvolaného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka sa krátko po 18.30 h zišli pred Katedrálou sv. Martina v Bratislave, aby mu vyjadrili svoju podporu. V tom čase kardinál Marc Quellet za prítomnosti všetkých predsedov biskupských konferencií celebroval eucharistickú slávnosť a vešpery.

Pre dómom sa zišlo vyše 100 ľudí. V rukách držali transparenty s nápismi: Navždy náš arcibiskup, Obnovte súd, pretože falošne svedčili proti nemu. Podujatie organizovala sestra Róberta Bezáka – Gabriela. Spolu s ňou prišiel aj otec a matka už emeritného arcibiskupa. Väčšina účastníkov prešla okolo podporovateľov.

Druhé takéto zhromaždenie by sa malo uskutočniť na tom istom mieste v nedeľu (6.10.) o 09.30 h, keď bude bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský za prítomnosti všetkých predsedov biskupských konferencií celebrovať slávnostnú svätú omšu.

Bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský pozval európskych biskupov na Slovensko pri príležitosti 1150. výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda na Slovensko.

Dialóg s KBS je konštruktívny, povedal Fico európskym biskupom

Premiér Robert Fico v príhovore na otvorení zasadnutia Rady európskych biskupských konferencií v Bratislave ocenil mimoriadne vecný a konštruktívny dialóg medzi vládou SR a Konferenciou biskupov Slovenska. Šéf kabinetu spomenul, že takéto stretnutie biskupov sa koná na Slovenku prvý raz, a to pri príležitosti jubilea príchodu slovanských vierozvestcov na naše územie.

„Svätí Cyril a Metod nie sú len ozdobou cirkvi, ale aj spolupatrónmi Európy,“ povedal. Predsedom európskych biskupských konferencií slovenský premiér poprial, aby dokázali napĺňať ľudí hodnotami, ktoré sú pre človeka dôležité nielen z pozície viery a duchovna, ale aj celej spoločnosti. „Prajem vám, aby ste plodmi myslenia, ktoré vzíde z tohto vášho stretnutia, obohatili cirkev, európske spoločenstvo a ľudí vašich krajín,“ uviedol.

Slovenský premiér dostal ako dar od predsedu Rady európskych biskupských konferencií kardinála Pétera Erdőho obraz slovanských vierozvestcov Fico maďarskému hierarchovi odovzdal drevenú madonu.

Maďarský kardinál Péter Erdő vo svojom príhovore zdôraznil, že život viery v Európe nie je jednoduchý. „V srdciach prinášame nádeje aj trápenia našej Európy,“ vyhlásil. Bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský poďakoval prítomným za duchovnú aj materiálnu pomoc našej cirkvi. Hostiteľ biskupov tiež informoval, že na Slovensku je podľa ostatného sčítania obyvateľov 66 percent obyvateľstva katolíckeho vyznania.

CCEE je celoeurópska organizácia, ktorá združuje predsedov 33 biskupských konferencií v Európe, a tiež arcibiskupov Luxemburska, Monackého kniežatstva a Cypru maronitov, spolu s mukačevským eparchom Ukrajiny a moldavským biskupom z Kišiňova. Počas štyroch dní budú vysokí predstavitelia Katolíckej cirkvi v Európe za pomoci expertov diskutovať o sociálnych a duchovných aspektoch výziev, ktoré stoja pred dnešnou Európou.

Centrálnou témou stretnutia v Bratislave bude priestor, ktorý je daný k dispozícii náboženstvu, a teda aj úloha Cirkvi v spoločnosti európskych krajín, ktoré sa pohybujú medzi laicitou a laicizmom. Tému uvedie slovenská profesorka histórie Emília Hrabovec. Jej úlohou je predstaviť výsledky prieskumu, ktorý uskutočnila v rámci jednotlivých biskupských konferencií. Biskupi sa potom budú zaoberať aj ďalšími témami, ako sú evanjelizácia sekularizovaného sveta, výhrada vo svedomí a činnosť Európskej únie a Rady Európy.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Bezák #Erdő #európski biskupi