Vyššie platy máme mať všetky, tvrdia sestry

Zdravotné sestry bojujú za svoje platy ďalej. V štvrtok neprijali ponuku premiéra Roberta Fica, ktorý navrhol finančné krytie platov v univerzitných, fakultných nemocniciach a aj v pôsobnosti samospráv.

03.10.2013 19:19 , aktualizované: 20:08
zravotné sestry, Zvolenská, Lazarová, Kavecká Foto: ,
Predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká (vľavo) a prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazurová (vpravo) po stretnutí s predsedom vlády. V pozadí ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.
debata (36)

Súkromné nemocnice z návrhu vylúčil. V nich sestrám vyššie platy vláda podľa Fica nemôže garantovať, keďže ich majiteľmi sú podnikatelia.

Podľa šéfky komory sestier Ivety Lazorovej premiér na stretnutí povedal, že ak sú sestry nespokojné v zariadeniach Penty, tak nech stanujú pred nimi. Tie vraj vláda nevie ovplyvniť. Myslel tým sieť zdravotníckych zariadení, ktoré spadajú pod finančnú skupinu Penta. Lazorová považuje takéto vyjadrenie za neprípustné, dodala, že ak vláda riadi štát, mala by zabezpečiť vyššie platy a lepšie postavenie sestier aj v súkromných nemocniciach či poliklinikách. Zdravotné sestry podľa hovorkyne Slovenskej komory zdravotných sestier a pôrodných asistentiek Ivany Kvetkovej zostávajú jednotné a neprijímajú ponuku premiéra. „Ponuku pána premiéra neprijímame, Ústavný súd konštatoval, že sestry sú kompaktná skupina a nemajú sa deliť na štátne a neštátne a premiér má zodpovednosť za všetky sestry a má zabezpečiť financie pre všetky,“ konštatuje Kvetková. Sestry preto v protestnej stanovačke pokračujú aj naďalej.

Ficovi doručili deklaráciu. Tá obsahuje niekoľko bodov, sestry v nej požadujú okrem vyšších platov aj prehodnotenie personálnych normatívov v nemocniciach, to znamená, koľko pacientov pripadne na jednu sestru. „Dnes je to 30 pacientov, kým v iných štátoch na jednu sestru pripadá 10 chorých,“ zdôraznila šéfka komory Iveta Lazorová. Zároveň žiadajú aj úpravu ich postavenia nielen v nemocniciach, ale aj v zariadeniach sociálnych služieb, kde zdravotná sestra je vedená ako opatrovateľka a nie ako ošetrovateľka. Sestry tiež očakávajú, že do zdravotníctva pritečie viac peňazí alebo sa lepšie prerozdelia zdroje, ktoré v rezorte už sú.

Podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej na stretnutí s premiérom odznela jasná ponuka na ďalšie zlepšenie postavenia sestier v systéme. Ministerka podotkla, že v nemocniciach v pôsobnosti jej rezortu majú sestry platy také, akoby zákon o minimálnych mzdových nárokoch platil. Teraz však rozširujú túto ponuku garancie aj o ďalšie nemocnice, na ktoré má štát priamy dosah. Premiér mal podľa jej slov ponúknuť spoluprácu na pôde VÚC a miest. Zvolenská tvrdí, že práve nemocnice patriace pod verejný sektor sú zamestnávateľmi veľkej časti sestier.

V protestnej stanovačke pred Úradom vlády tak sestry pokračujú už tretí deň. V štvrtok sestry skoro ráno navštívila nečakane aj ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Podľa Lazorovej ministerka bola prekvapená, že sestry naozaj strávili noc pod stanmi v takej zime. Zvolenská mala sestrám sľúbiť, že ak zoženie peniaze na pokrytie ich vyšších platov, pozve ich na stanovačku, aby to spolu oslávili. „Pevne verím, že nabudúce budeme stanovať len preto, aby sme si oddýchli a spravili si radosť. Dúfam, že nálada bude rovnako skvelá, ako máte teraz tu,“ napísala ministerka do pamätnej knihy sestier.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #platy #protest #sestry