Kto v týchto dňoch ošedivie, stará sa o seniorov a o budúcnosť

Mladý človek so sivými vlasmi. Nezvyčajné? V týchto dňoch ani nie. Do ulíc sa dostáva kampaň Lienka pomoci zameraná na to, aby si každý uvedomil, že raz bude seniorom.

03.10.2013 21:16
dôchodca, dôchodok, lavička, oddych, staroba Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Organizátori tvrdia, že za každých dvadsať ľudí, ktorí si prefarbia hlavu na šedivo, vedia so sponzormi zabezpečiť domácu starostlivosť pre seniora na jeden mesiac. Okrem farbenia vlasov dnes prebieha v uliciach zbierka.

Heslom tohtoročnej kampane sú slová stará / stará sa. „Kým prídavné meno naznačuje, že každý speje k seniorskému veku, sloveso označuje akúsi výzvu: kto sa postará o seniorov, keď aj my raz budeme v tom veku,“ hovorí Vladislav Matej z nadácie Socia, ktorá je jednou z organizátorov ak­cie.

Pripomína, že dnes žije na Slovensku 18 percent seniorov, podľa prognóz ich v roku 2050 už bude 36 percent. „Už dnes je systém sociálnych služieb poddimenzovaný a čakacie doby na umiestnenie v zariadení seniorov sú dlhé, čo sa stane o 37 rokov? Postarať sa o seniora je ale v prvom rade záležitosťou rodiny a nie je reálne očakávať, že túto funkciu na seba zoberú štát alebo obec,“ pokračuje Matej.

Kampaň podporili aj viaceré známe osobnosti, ktoré sa dali nafarbiť a nafotiť so sivými vlasmi. Pridať svoju fotku pod podobizeň Adely Banášovej, Alexandra Bártu či Dominiky Cibulkovej môže na internete ktokoľvek. Lienku pomoci podporil aj denník Pravda.

Prispieť do kampane sa dá rôznymi spôsobmi: príspevkom do zbierky, poslaním darcovských esemesiek, zaslaním peňazí na účet organizátorov či darovaním starého mobilu v niektorej z predajní operátorov. „Vyzbierané peniaze putujú napríklad na podporné aktivity pre opatrovateľky, ich vzdelávanie či na špeciálne odľahčovacie pomôcky, keď opatrujú ťažko chorých klientov,“ približuje Matej.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sivé vlasy #seniori #Lienka pomoci #Socia