Učitelia sa vrhli na štátne pôžičky, na rozdiel od študentov

Záujem o nové pôžičky pre učiteľov od štátneho fondu je niekoľkonásobne vyšší ako ponuka. Fond má na ne na tento školský rok vyčlenených 1,5 milióna eur.

04.10.2013 13:00
student, pozicka, vysokoskolak Foto: , ,
Pre študentov je tento akademický rok vyčlenených na pôžičky päť miliónov eur.
debata

Suma, o ktorú žiadajú učitelia, sa odhaduje na šesť miliónov eur. Už teraz je jasné, že nie každý, ktorý o úver s úrokom 4,5 percenta požiadal, ho aj dostane. Študenti na rozdiel od pedagógov sa do pôžičiek zatiaľ nehrnú.

Fond na podporu vzdelávania, ktorý od januára vznikol zlúčením Študentského pôžičkového fondu a Pôžičkového fondu pre začínajúcich učiteľov, má pre pedagógov vyčlenených 1,5 milióna eur. Vlani zmluvu o pôžičke uzavrelo len 47 začínajúcich učiteľov, tento rok si žiadosť podalo 663 pedagógov v celkovej predbežnej sume približne šesť miliónov eur. Podľa nových pravidiel úvery môžu získať nielen začínajúci učitelia, ale všetci pedagogickí i odborní zamestnanci základných a stredných škôl. Zvýšila sa aj maximálna možná výška pôžičky, a to na 30-tisíc eur.

Podľa Pavla Kučmáša, povereného vedením fondu, učitelia tento rok najčastejšie žiadali o pôžičku vo výške 5 000 eur. Pri úvere do 5 000 eur nepotrebujú ručiteľa, pri požičanej sume do 15-tisíc eur nemusia dokladovať účel. Záujem učiteľov prevyšuje vyčlenené financie, čo znamená, že fond neposkytne pôžičky všetkým. Prednosť budú mať tí, ktorí tento typ pôžičky ešte nedostali a patria k začínajúcim učiteľom – teda majú päť rokov od skončenia školy.

Pre študentov je tento akademický rok vyčlenených päť miliónov eur. Študenti môžu požiadať o vyššie pôžičky ako doteraz. Kým vlani bola maximálna výška pôžičky 1 328 eur a hlásilo sa o ňu okolo tritisíc študentov, maximálna hranica sa teraz zvýšila na 3 000 eur na akademický rok. Zvýšil sa však úrok z troch na 4,5 percenta. V porovnaní s komerčnými bankami, kde sa najnižšie úroky pohybujú nad sedem percent, je pôžička od štátneho fondu výhodnejšia.

Mesiac pred ukončením prijímania žiadostí fond eviduje zatiaľ len 665 žiadostí. Jeho poverený riaditeľ však nepredpokladá, že by záujem študentov o pôžičky klesol. „Na Slovensku je tradícia posielať všetko na poslednú chvíľu a študenti nie sú výnimkou. Najväčší nárast žiadostí očakávame posledný týždeň pred stanoveným termínom,“ hovorí Kučmáš.

Študenti žiadosť o pôžičku ešte zvažujú, podať si ju môžu do konca októbra, vyplatená im bude v januári. „Výhodná pôžička by sa aj zišla. Veľa stoja učebnice, veľa materiálov treba kopírovať a niečo stojí aj doprava, keďže do Bratislavy dochádzam,“ hovorí Stela, študentka prvého ročníka učiteľstva slovenčiny a histórie. Obavy má najmä zo splácania pôžičky. „Nebol by to dobrý štart, skončiť školu a mať hneď na starosti splácanie dlhu,“ hovorí.

Niektorým študentom, ktorí potrebujú peniaze čo najskôr, nevyhovuje termín vyplácania pôžičiek. „Prečo sa študentská pôžička vypláca až okolo januára? Pre nečakané udalosti nemám dosť peňazí a nemôžem dokončiť tretí ročník. Jedinou nádejou mi bola pôžička, ale tú by som dostala neskoro, lebo dovtedy si nemám za čo platiť cestu, skriptá a všetko potrebné. A o inej možnosti, ako získať súrne peniaze, neviem,“ pýtala sa na portáli studentskefinan­cie.sk študentka Andrea.

Kučmáš vysvetľuje, že pri predpokladanom náraste záujemcov o pôžičku fond nebude môcť vyhovieť všetkým a na základe stanovených kritérií najprv zostaví poradovník. Zostavovať ho začne až po októbrovej uzávierke žiadostí. Termín koniec októbra súvisí s podmienkou, že študent pri podaní žiadosti musí byť zapísaný do ročníka. Aj preto žiadosti, ktoré študenti poslali ešte v auguste pred zápisom, zo zoznamu vyraďovali. „Chceme predísť tomu, aby pôžičku dostali aj študenti, ktorí sa v skutočnosti do školy nezapíšu,“ hovorí Kučmáš. Prípadnú zmenu termínu podávania žiadostí v budúcnosti však jednoznačne nevylučuje.

Po novom nárok na pôžičku do výšky 6 000 eur majú aj doktorandi. Počet doktorandov je podľa Kučmáša zatiaľ ťažké odhadnúť, keďže žiadosti sa len zbierajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fond na podporu vzdelávania #univerzita #študentská pôžička