Starosta odstupuje pre vyhrážky aj bezmocnosť

Vyhrážky a tlak pravdepodobne niektorých developerov dohnali starostu obce Chorvátsky Grob Miroslava Marynčáka k rozhodnutiu odstúpiť z funkcie.

04.10.2013 10:49
Práca, stavba, profesia Foto:
Stavebná činnosť v Chorvátskom Grobe sa podľa starostu obce stáva nekontrolovateľná.
debata (18)

Tvrdí, že rovnako nevládal ustáť ani protichodné rozhodnutia štátnych úradov a ich nezáujem o riešenie problémov obce. Situácia, ktorá vzbudila záujem aj Združenia miest a obcí Slovenska, môže byť podľa Marynčáka podobná aj v niektorých ďalších samosprávach u nás.

„Nie som viac schopný vykonávať funkciu, lebo už neviem dávať riešenia, ako túto obec, ktorá má taký obrovský rozvoj, stabilizovať,“ vyhlásil odstupujúci starosta. Kľúčovým problémom je podľa neho nekontrolovaný a nekoncepčný rozvoj Chorvátskeho Grobu.

Ten sa v rokoch 2003 až 2010 rozrástol z pôvodných 1 200 obyvateľov na súčasných takmer 7-tisíc a zároveň má schválený návrh na vznik 50-tisícového mesta. Rozvoj však podľa neho prebieha devastačným spôsobom a štátne úrady schvaľujú projekty jeden za druhým, pričom obci nikto nepomáha vyrovnať sa s prudko sa zvyšujúcimi nárokmi obyvateľstva.

„Čo má komunita z toho, že si tu niekto urobí kšeft? Mal by som mať legislatívny nástroj, že keď niekto vstupuje do takejto komunity, tak len za určitých podmienok. Napríklad Rakúsko má presne určené, čo sa za čo platí a koľko z toho potom bude mať obec na školy, škôlky, chodníky a podobne,“ povedal Marynčák.

Tvrdí, že keď sa na to snažil poukázať a upozorniť štát, stretol sa s odmietnutím. „Obracal som sa na štátne inštitúcie a odvolacie orgány, ale mal som stopercentnú neúspešnosť a dostával som rozhodnutia, ktoré sa len s veľkou mierou predstavivosti dajú nazvať odborné alebo právne,“ dodal Marynčák.

Poslednou kvapkou, ktorá rozhodla o jeho odstúpení, bol nedávny list, v ktorom sa mu niekto vyhrážal „ťažkým fyzickým poškodením členov rodiny“. Kto mu ho poslal, si odhadnúť netrúfa. Mohol by to vraj byť človek s neschváleným projektom na výstavbu, ale aj developerská spoločnosť. Okamžite kontaktoval políciu. Tá mu pridelila ochranu, no v informovaní o prípade je strohá.

„Odbor kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave vedie trestné konanie vo veci vydierania poškodeného starostu. Vzhľadom na štádium trestného konania nie je možné poskytnúť bližšie informácie,“ uviedla policajná hovorkyňa Karina Považantová.

Dokedy bude starosta vo funkcii, ešte nie je jasné. Nahradiť by ho však mala jeho zástupkyňa Miroslava Jonášová.

O prípad sa zaujíma aj Združenie miest a obcí Slovenska. Jeho predseda Jozef Dvonč vyhlásil, že sa s Marynčákom chce stretnúť. „Budem sa snažiť hľadať spôsob, ako starostovi pomôcť. V tejto chvíli však ešte neviem zareagovať konkrétnejšie, keďže nepoznám detailne situáciu,“ spresnil Dvonč.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsky Grob #odstúpenie #developer