Prezident nevyhovel učiteľom, podpísal nové pravidlá pre kredity

Kredity budú učitelia získavať po novom. Prezident SR Ivan Gašparovič nesplnil žiadosť učiteľov a školských odborárov a v piatok podpísal novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch z dielne poslancov Smeru. Parlament ju schválil 13. septembra.

04.10.2013 10:17
Ivan Gašparovič Foto:
Prezident Ivan Gašparovič
debata

Podľa nových pravidiel už učitelia nebudú môcť získať kredity overením svojich schopností, musia absolvovať kurz, hoci problematiku ovládajú. Za získané kredity učitelia dostávajú príplatky. „Novela zákona hrubým spôsobom zamedzí učiteľom v overovaní svojich profesijných kompetencií, čo je v priamom rozpore s dlhodobým plánom, ktorý v súčasnosti presadzuje Európska únia a ku ktorému sa zaviazala aj súčasná vláda svojou Stratégiou celoživotného vzdelávania a akčným plánom,“ napísali v septembri prezidentovi školský odborový zväz a Slovenská komora učiteľov.

Ďalšou novinkou je, že kredity budú môcť učitelia nadobudnúť už len na vysokých školách, v organizáciách ministerstva školstva či iných štátnych orgánov. Navrhovatelia tvrdia, že veľké percento poskytovateľov tohto vzdelávania s výnimkou vysokých škôl a organizácií ministerstva to robí len pre finančné obohatenie. „Často bez fyzicky realizovaného overenia kompetencií pred skúšobnou komisiou, ale len ako výmena finančnej čiastky za vydanie osvedčenia,“ píšu v návrhu. V súčasnosti môžu podľa zákona učitelia a odborní zamestnanci kredity získavať aj na iných ako vysokých školách, kontinuálne vzdelávanie môžu poskytovať aj cirkvi, náboženské spoločnosti a právnické osoby, ktoré majú v predmete činnosti vzdelávanie.

Novela rieši aj doplňujúce pedagogické vzdelanie učiteľov, ktorí vyštudovali technický smer, avšak nemajú pedagogické vzdelanie. Podľa súčasného zákona môžu vysoké školy technického, ekonomického, poľnohospodárskeho, potravinárskeho či umeleckého zamerania poskytovať doplňujúce pedagogické štúdium len za predpokladu, že majú riadne akreditovaný študijný program v skupine študijných odborov výchova a vzdelávanie. „Táto podmienka nútila tieto školy zabezpečovať ‚učiteľské‘ odbory personálne i materiálne aj napriek tomu, že sú zamerané na technické, ekonomické, poľnohospodárske, potravinárske, umelecké alebo iné odbory,“ uvádza sa v dôvodovej správe.

Keď odmietli podstúpiť proces akreditácie učiteľských programov, nemohli poskytovať doplňujúce pedagogické štúdium. Stredné odborné školy preto podľa návrhu začali pociťovať nedostatok absolventov magisterských a inžinierskych odborov. Po novom tak budú programy doplňujúceho pedagogického štúdia poskytovať vysoké školy po schválení akreditačnou radou bez toho, aby prešli schvaľovaním akreditačnou komisiou.

Novela nadobudne účinnosť 1. novembra 2013.

debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #školstvo #Ivan Gašparovič #novela zákona o kreditoch #príplatky