Vatikánsky šéf biskupov prejavil ochotu stretnúť sa s Bezákom

Prefekt Kongregácie pre biskupov Marc Ouellet, ktorý sa v Bratislave zúčastňuje zasadania Rady európskych biskupských komisií, prejavil ochotu stretnúť sa s odvolaným arcibiskupom Trnavy Róbertom Bezákom.

04.10.2013 15:06
Bezák Foto: ,
Emeritný arcibiskup Róbert Bezák.
debata (10)

Kardinál Marc Ouellet zohral dôležitú úlohu pri odvolaní trnavského arcibiskupa. Podľa spravodajského serveru Konferencie biskupov Slovenska nevylúčil, že by sa s Bezákom v budúcnosti stretol. „Ak prejaví záujem, som pripravený sa s ním v Ríme stretnúť.“ Zároveň zopakoval, že pápež rozhodol po veľmi dôkladnom, osobnom oboznámení sa s týmto prípadom. Ouellet zároveň poďakoval slovenským biskupom „za jednotu a vernosť Svätému otcovi aj v takejto bolestivej situácii“ a vyzval k sprevádzaniu arcibiskupa Bezáka modlitbou.

Priaznivci Róberta Bezáka sa v štvrtok krátko po 18.30 zišli pred Katedrálou sv. Martina v Bratislave, aby mu vyjadrili podporu. Kardinál s arcibiskupom Zvolenským sa však so zhromaždením nestretli a veriacich tak obišli. Do Dómu svätého Martina vošli zadným vchodom. Upozornil na to portál Týždeň.sk. Následne Quellet za prítomnosti všetkých predsedov biskupských konferencií celebroval omšu a vešpery.

Pred dómom sa zišlo vyše 100 ľudí. V rukách držali transparenty s nápismi: Navždy náš arcibiskup, Obnovte súd, pretože falošne svedčili proti nemu. Podujatie organizovala sestra Róberta Bezáka – Gabriela. Spolu s ňou prišiel aj otec a matka už emeritného arcibiskupa. Väčšina účastníkov prešla okolo podporovateľov.

Druhé takéto zhromaždenie by sa malo uskutočniť na tom istom mieste v nedeľu o 9.30, keď bude bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský za prítomnosti všetkých predsedov biskupských konferencií celebrovať slávnostnú svätú omšu.

Od štvrtka do nedele v Bratislave zasadajú predsedovia európskych biskupských konferencií na pravidelnom plenárnom zhromaždení.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Bezák #Vatikán #Trnava #Ouellet