Jahnátek: Monitorujeme ľudí, ktorí si objednali kampaň proti mne

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer) má k dispozícii mená fyzických a právnických osôb, ktoré podľa neho stoja za diskreditačnou kampaňou voči jeho osobe.

04.10.2013 20:09
Jahnátek Foto: ,
Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer).
debata (238)

„Stále monitorujeme situáciu. Máme mená fyzických a právnických osôb, ktoré si objednali túto kampaň a ktorí vyskladali prostriedky. Všetky tieto informácie majú inštitúcie, ktoré to vedieť majú,“ vyhlásil Jahnátek v relácii Rádia Expres Braňo Závodský naživo. Odmietol však konkretizovať, o aké osoby ide a nekomentoval ani otázku, či podal v tejto veci trestné oznámenie.

Za súčasť kampane považuje Jahnátek medializované informácie, podľa ktorých na ministerstve zamestnáva príbuzných, respektíve rodákov z obce Komjatice. „Je zaujímavé, že sa táto informácia objavila až teraz. Títo ľudia tam robia rok a pol. Prišli pri mojom nástupe, prešli riadnym výberovým konaním. Nikomu to doteraz neprekážalo. Tri týždne pred spustením tejto aféry dostaneme informáciu, že sa chystá diskreditačná kampaň. Objednali si ju inštitúcie, ktorým hrozia prísne sankcie za to, že predávajú nekvalitné potraviny, majú zlé podmienky na predaj a podobne,“ tvrdí minister.

Na otázku, či je pravda, že na ministerstve zamestnáva príbuzných a rodákov, odpovedal, že v rezorte pracujú dvaja jeho príbuzní, synovec a neter. Priznal, že ich sám informoval o tom, že na ministerstve sú voľné miesta. „Prišli na voľné radové pracovné miesta, referentov. Dodnes sme obsadili asi 60 takýchto miest,“ povedal s tým, že keď sa uvoľnili dva posty v rámci rotácie kádrov, postúpili na nižšie manažérske funkcie.

Čo sa týka rodákov, minister ich na výberové konania pozval osobne. „Prehlasujem, že sú to všetko odborníci. Zobral som si ľudí, ku ktorým mám dôveru. Robil som 14 rokov v súkromnej sfére, kde mi majitelia firiem nediktovali, kto mi bude robiť námestníka,“ vyhlásil minister. „Sú to ľudia, s ktorými som robil na ministerstve hospodárstva. Pozval som ich do týchto funkcií, lebo si myslím, že sú dobrí a sú nepodplatiteľní,“ zdôraznil.

Jahnátek tvrdí, že až v dôsledku medializácie informácií o tom, že zamestnáva príbuzných, si preveril aktuálnych zamestnancov ministerstva. Podľa vlastných slov zistil, že za čias Zsolta Simona (Most-Híd) prijali na rezort viacerých príbuzných politikov. „Sú to zaujímavé mená príbuzných vysokých politikov súčasnej opozície. Ja sa neznížim k metódam, ktoré boli použité voči mne. Pokiaľ si budú plniť svoje povinnosti voči ministerstvu a budú lojálni, môžu ďalej pracovať na ministerstve bez ohľadu na to, z akých pohnútok za Zsolta Simona prišli na ministerstvo,“ vyhlásil Jahnátek.

„Ja som z rodnej obce nikoho nezamestnával. Minister Jahnátek bol prichytený na hruškách a snaží sa zakryť svoje zlyhanie. Nech prestane tárať a uvedie konkrétne mená,“ reagoval pre Rádio Expres Simon.

Na otázku, či bude akceptovať prípadné sankcie parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, respektíve či neuvažuje o odchode z funkcie, Jahnátek odpovedal, že o abdikácii neuvažuje a rozhodnutie výboru bude akceptovať. Zároveň ale upozornil, že neporušil žiadny zákon a sám sa dostal pod tlak, ktorý podľa neho nemá s etikou nič spoločné.

238 debata chyba
Viac na túto tému: #Jahnátek #rodinkárstvo #Simon