Štát môže určiť mzdu aj u súkromníka

Môže štát regulovať platy zdravotných sestier v súkromných nemocniciach? Touto otázkou sa sestry zaoberajú po tom, čo premiér Robert Fico povedal, že peniaze na vyššie platy môže garantovať iba tým sestrám, ktoré pracujú v štátnych, župných alebo mestských nemocniciach.

06.10.2013 16:00
ptotest sestier, balia tabor, Foto: ,
Zdravotné sestry v piatok ukončili protestnú trojdňovú stanovačku pred Úradom vlády. Vyššie platy si však nevybojovali.
debata (25)

Na súkromné vraj nemá štát dosah. Delenie zdravotníckych zamestnancov na súkromných a nesúkromných však neplatí. Potvrdil to prípad lekárov, ktorí si lepšie mzdy vydobyli pred dvoma rokmi. Dostali ich všetci, v štátnych či v súkromných nemocniciach bez rozdielu. Lekárom vyššie platy zaručil zákon, jeho zmenu si vynútili počas štrajku na konci roka 2010.

„Vyššie platy garantuje lekárom zákon bez ohľadu na to, či je to súkromné alebo štátne zdravotnícke zariadenie, do zákona nepatria len ambulantní lekári a pri jednodňovej starostlivosti,“ vysvetlil právnik Lekárskeho odborového združenia Anton Chromík.

Ak teda štát mohol pomôcť všetkým lekárom, prečo teraz nemôže aj zdravotným sestrám? Podľa právnika Ivana Humeníka v tomto prípade ide skôr „o politickú a spoločenskú otázku než právnu a s meritom veci nemá nič spoločné“. Tvrdí tiež, že zákon môže minimálnu mzdu prikázať aj súkromnému sektoru.

Zákon, ktorý Ústavný súd označil za protiústavný, mal sestrám od apríla minulého roka garantovať minimálne mzdy od 640 do 928 eur v závislosti od dĺžky odbornej praxe. Po zrušení zákona sestry očakávajú od rezortu zdravotníctva, že pripraví novú legislatívu. Zákon o odmeňovaní však žiada od Zvolenskej aj predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay, ktorý jej poslal otvorený list.

V ňom požaduje riešenie platov pre všetkých zdravotníkov, nielen sestry a lekárov, jednou spoločnou legislatívou. Tvrdí, že ministerka ešte vlani odborárom sľúbila, že počas roka 2013 jej rezort spracuje návrh zákona o odmeňovaní zamestnancov zdravotníckych zariadení, ktorý bude nenapadnuteľný a s potrebným finančným krytím.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská naďalej trvá na vyjadrení, že sestry v štátnych nemocniciach majú platy v takej výške, akoby pôvodný zákon platil. Priemerný mesačný plat sestier a pôrodných asistentiek je podľa nej v hrubom vrátane všetkých príplatkov 1 016 eur a vo všetkých nemocniciach má byť priemer 909 eur. Denníku Pravda takéto mzdy potvrdila aj Asociácia fakultných nemocníc, ktorá združuje najväčšie štátne nemocnice.

Šéfka odborového združenia sestier Monika Kavecká, ktorá pracuje v žilinskej fakultnej nemocnici, oponuje a tvrdí, že jej hrubý mesačný plat so všetkými príplatkami je približne 700 eur. „Nie je to pravda, čo tvrdí pani ministerka, naše výplatné pásky ukazujú iné sumy, než aké uvádza,“ konštatuje Kavecká. Dodala, že v súkromných a regionálnych nemocniciach sú platy sestier ešte nižšie.

Denníku Pravda dali niektoré sestry svoje výplatné pásky na nahliadnutie. Výplatná páska zdravotnej sestry z Galanty uvádza hrubú sumu s príplatkami 638 eur, na účet jej príde 478 eur v čistom. Na ďalšej je uvedená hrubá suma 508 eur, v čistom dostane 390 eur. Sestra upozorňuje, že tam má zarátaný aj rizikový príplatok.

Ďalšia, ktorá pracuje v žilinskej župnej nemocnici, uvádza základný plat 555 eur, s príplatkom to vychádza na 680 až 720 v hrubom. Nezabudne pripomenúť, že má odpracovaných 35 rokov. Mesačný plat sestry s 15-ročnou praxou v súkromnej nemocnici v hrubom je 650 eur aj s rizikovými príplatkami, pretože pracuje na urgentnom oddelení.

Zdravotné sestry v piatok skončili protestnú stanovačku pred Úradom vlády. Ponuku premiéra, že štát zagarantuje mzdy len v tých nemocniciach, na ktoré má dosah, odmietli. Podľa šéfky odborov Kaveckej sú po tejto akcii síce unavené, ale odchádzajú so vztýčenou hlavou. „Vnútorne sme posilnené presvedčením, že pre víťazstvo v našom spravodlivom boji musíme ešte viac zintenzívniť úsilie,“ tvrdila Kavecká. Či sestry chystajú ďalšiu protestnú akciu, nechcela bližšie komentovať.

Premiérovi na spoločnom stretnutí vo štvrtok predložili šesťbodovú deklaráciu, kde zhrnuli všetky svoje požiadavky. Okrem legislatívnej garancie ich platov požadujú aj riešenie personálnych normatívov v nemocniciach či situácie sestier v zariadeniach sociálnych služieb. „Necháme premiérovi aj ministerke zdravotníctva čas, aby sa s jednotlivými bodmi deklarácie oboznámili, potom budeme žiadať ich odpoveď,“ povedala Kavecká. Termín, dokedy by sa tak malo stať, sestry ešte neurčili.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #zdravotníctvo #zdravotná sestra #súkromník