O funkcie prišli ďalší Trnkovi ľudia

Ani dva mesiace po nástupe nového generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára nie je jasné, koľko z ôsmich odborov na Generálnej prokuratúre zostane fungovať.

06.10.2013 16:00
jaromír čižnár Foto: ,
Jaromír Čižnár
debata (2)

Čižnár ich možnú redukciu avizoval po svojom vymenovaní do funkcie. Zatiaľ tak všetky zostávajú, ale postupne sa menia ich šéfovia. Naposledy prišiel o funkciu vedúci trestného odboru Tibor Šumichrast. Nahradila ho prokurátorka Ľubica Chlpíková, ktorá je dočasne poverená riadením.

Prokuratúra odmietla komentovať, či Šumichrast odišiel z funkcie sám alebo ho odvolal Čižnár. Nechce komentovať ani žiadne ďalšie zmeny, ktoré plánuje generálny prokurátor. Šumichrast dozoroval až do nástupu Čižnára kauzu Hedvigy Malinovej. Jeho meno je na verejnosti známe aj z čias, keď šéfoval okresnej prokuratúre v Bratislave a riešila sa kauza zmareného referenda z čias Mečiarovej vlády. Šumichrast ako šéf prokuratúry vtedy rozhodol, že vo veci nebude začaté trestné stíhanie.

Personálne zmeny nastali aj na odbore osobitného určenia. Po Petrovi Šufliarskom, ktorý sa stal námestníkom pre trestný úsek, je vedením dočasne poverený Jozef Kandera. Ten bol dlhé roky trestným sudcom na Najvyššom súde. Pre nezhody s jeho vedením však odišiel na Generálnu prokuratúru.

Kandera sa vzdal funkcie sudcu po 23 rokoch pôsobenia v justícii. V trestnom kolégiu Najvyššieho súdu pôsobil 17 rokov a patril k elitným trestným sudcom. Tejto funkcie sa dobrovoľne vzdal v roku 2010. Predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin ho vtedy navrhol preradiť na súd nižšieho stupňa pre údajné prieťahy v súdnom konaní.

Či bude mať Generálna prokuratúra aj naďalej osem odborov, ukáže čas. Čižnár naznačil po svojom nástupe, že zostanú len tie, ktoré majú svoje opodstatnenie. Po jeho dohode s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a policajným prezidentom Tiborom Gašparom je viac-menej isté, že odbor osobitného určenia, ktorý sa zaoberal najmä bojom proti organizovanému zločinu, zrušený nebude.

Daňovým podvodníkom bude na krk dýchať ďalej. Úlohou špecializovaného útvaru zloženého z prokurátorov, policajtov a pracovníkov Finančnej správy bude nielen chytanie veľkých rýb, toto daňové superkomando sa pozrie aj na úniky daní v minulosti.

Boj proti daňovej kriminalite označil Čižnár za jednu zo svojich priorít. „Je neprípustné, aby v tomto období štát prichádzal o stovky miliónov eur a tí, ktorí dane majú platiť, sú beztrestní,“ vyhlásil pri menovaní do funkcie Čižnár.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čižnár #prokuratúra #Trnka