Do nemocníc trnavskej župy mieria silní hráči

Státisícové dlhy, zastarané prístroje, dlhé čakanie na operácie. Taká je realita v nemocniciach v Galante a Dunajskej Strede. Trnavský kraj chce nepriaznivú situáciu riešiť vstupom strategického investora do oboch nemocníc a pripravuje verejnú súťaž. Záujem o nemocnice už prejavili silní podnikatelia.

07.10.2013 13:00
nemocnica, galanta Foto: ,
Poslanci Trnavského samosprávneho kraja odsúhlasili vstup strategického investora do nemocnice v Galante.
debata (9)

Tento zámer odobrili krajskí poslanci na poslednom zastupiteľstve. Investor môže vstúpiť do nemocníc rôznymi spôsobmi. A to navýšením základného imania, dlhodobým prenájmom alebo kúpou akcií. „Je to len otvorenie štartovacej plochy. Tento proces bude trvať najmenej pol roka. Kraj by si v každom prípade zachoval 34 percent akcií,“ naznačil predseda Tibor Mikuš. Verejnú súťaž bude vyhodnocovať jedenásťčlenná komisia, ktorú si zvolí nové krajské zastupiteľstvo.

Župa zatiaľ nespresnila podmienky budúcej zmluvy s investorom ani predstavu, koľko prostriedkov by mal súkromník použiť na vyrovnanie dlhov a koľko sa zaviaže investovať do modernizácie. A to je podľa analytika Tomáša Szalaya kľúčové pre efektívne oživenie nemocnice. Kontrolný 34-percentný balík nestačí. „Nepreceňoval by som význam kontrolného balíka. Pri takomto procese by sa mala dať podmienka, že investor zachová rozsah a charakter zdravotníckych činností po určitú dobu.“ Je to dôležité preto, aby súkromník nezačal krátko po nástupe svojvoľne rušiť niektoré oddelenia a pacienti by museli dochádzať do iných miest.

Na súkromných investorov sa obracajú aj ostatné kraje, najmä Prešovský a Košický. „Košický vyšší územný celok však súhlasil pod podmienkou, že investor vyplatí dlhy a preinvestuje peniaze, na ktoré všetci v nemocniciach zúfalo čakajú. Kraje nemajú dostatočné zdroje na investície do nemocníc a tento dlhoročný investičný dlh je vidieť,“ mienil Szalay.

Nemocnice sa takémuto riešeniu nebránia. Valné zhromaždenia akciových spoločností Nemocnica s poliklinikou sv. Lukáša Galanta a Nemocnica s poliklinikou Dunajská Streda sa na hľadaní investora dohodli už v roku 2010. Podľa riaditeľa galantskej nemocnice Jána Stratinského predstavuje ich celkový dlh približne 900-tisíc eur. A ten bráni väčším investíciám. „Bolo by potrebné riešiť opravy budov. Uvítali by sme možnosť častejšieho nákupu kvalitnejších prístrojov. Veľmi by pomohla magnetická rezonancia, ktorá fluktuuje v našom regióne, z čoho vyplývajú dlhé čakacie lehoty na vyšetrenie. Približne dva mesiace,“ upozornil Stratinský.

Záujem o nemocnice už dlhodobo prejavuje firma Grafobal Group podnikateľa Ivana Kmotríka a aj touto spoločnosťou kontrolovaná Fakultná nemocnica s poliklinikou v Skalici. Tá ešte v máji tohto roka oslovila Trnavský kraj s ponukou na investíciu 12 miliónov eur, 6 miliónov pre každú nemocnicu. Ďalším známym záujemcom je spoločnosť Agel SK. Do jeho skupiny patria nemocnice vo Zvolene, Levoči a v Krompachoch.

Hovorca skupiny Penta, ktorá prevádzkuje sieť regionálnych nemocníc v ôsmich mestách, Martin Danko nechcel vopred komentovať záujem o konkrétne nemocnice. „Faktom však je, že sme pripravení sa aktívne uchádzať o spoluprácu s regionálnymi samosprávami. Podmienka zachovania spoluvlastníckeho podielu nepredstavuje pre nás žiadnu prekážku.“

Schvaľovanie vstupu strategického investora prešlo v krajskom parlamente jednohlasne. A hoci nikto z poslancov nehlasoval proti, niektorí kritizovali fakt, že sa o tejto dôležitej veci rokovalo na poslednom zastupiteľstve pred blížiacimi sa župnými voľbami. Počas rokovania vystúpil aj bývalý minister zdravotníctva a jeden z kandidátov na trnavského župana Ivan Uhliarik (KDH), ktorý varoval pred privatizáciou nemocníc.

Podľa politológa Michala Horského je to jasný začiatok predvolebnej kampane. „Tento úvodný súboj Uhliarika s Mikušom možno považovať za začiatok ostrej volebnej kampane. Logika predvolebných súbojov v každej krajine je taká, že predmetom kampane a polemík sa stávajú veci verejné, bez výnimky. A teda aj zdravotníctvo.“

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #operácia #privatizácia #galanta #Tibor Mikuš #Uhliarik