V talianskom Miláne si predstavitelia spoločnosti prevzali ocenenie IAIR Awards ako regionálny líder v oblasti potravinárstva. Túto cenu v minulosti získali viaceré svetové firmy napríklad IBM, Sony, Toyota, Nestlé či Christian Dior.
„Vyhodnotenie sa uskutočnilo pod záštitou Európskej komisie. Veľmi nás to prekvapilo, ani som nevedel, že takáto súťaž vôbec existuje. Vôbec som sa s tým nezaoberal, staral som sa len o výrobu. Až prišiel e-mail, že si máme prevziať ocenenie, že sme absolútnym víťazom v našej kategórii a stali sme sa regionálnym lídrom pre celú Európu v kategórii jedlo. Je to taký úspech, akoby sme, v športovej terminológii, vyhrali Ligu majstrov,“ porovnáva Anton Fabuš, generálny riaditeľ Púchovského mäsového priemyslu, a. s.
Za posledných šesť rokov podnik investoval do svojho rozvoja okolo 16 miliónov eur. Okrem spracovania mäsa a produkcie mäsových výrobkov pod značkou Baron má sieť svojich predajní, ktorú rozširuje aj v Českej republike. Počet zamestnancov v púchovskom podniku vzrástol zo 130 pred šiestimi rokmi na súčasných 350. V predajniach je zamestnaných ďalších 300 ľudí. Za šesť rokov vzrástla aj priemerná mesačná mzda v podniku z 506 na 603 eur.
Milan Repka, 43-ročný zamestnanec, robí mäsiara, odkedy sa vyučil, najskôr v Myjave, posledných päť rokov v Púchove. „Mnohí odídu, lebo je tu aj ťažká práca, niektorým prekáža chlad v prevádzkach, niektorí nevedia robiť zodpovedne a sú radšej doma na podpore. Čo sa tu najviac zmenilo za posledné roky, tak to je určite kvalita opracovania a samotných výrobkov, úroveň pracovného prostredia, hygiena a prístup k práci,“ hovorí Milan Repka. Prácu v mäsokombináte si našiel aj 31-ročný Jozef Harenčiak, ktorý sem prišiel zo Zvolena. Je slobodný, domov chodí raz za mesiac. „Tí, čo nechcú robiť, odídu, ale ja chcem zostať,“ vraví Zvolenčan.
Pre Púchovský mäsový priemysel je to v tomto roku už druhé významné ocenenie, nedávno ho na pôde Európskeho parlamentu v Bruseli zaradili do TOP 500 najrýchlejšie rastúcich spoločností v Európe, keď sa umiestnil na 86. mieste v celkovom poradí.
Napriek týmto výsledkom spoločnosť zápasí s nedostatkom dobrých mäsiarov. Tento problém fabrika dočasne vyriešila tým, že zamestnáva stovku zahraničných pracovníkov z Rumunska a Vietnamu. Do budúcnosti však chce staviť na vlastný dorast. Fabrika sa dohodla s miestnou strednou školou, ktorá začne vychovávať kvalifikovaných mäsiarov.
„Učebný odbor mäsiar mal na našej škole tradíciu. V minulosti záujem klesol tak, že nebolo koho vyučovať. Mali sme 5-ročnú pauzu, ale teraz začneme znova. Verím, že žiaci budú mať záujem o toto povolanie. V púchovskom podniku majú veľmi dobré pracovné podmienky aj sociálnu starostlivosť,“ vraví Ľudmila Hamšíková, zástupkyňa riaditeľa Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Púchove.
Podľa Hamšíkovej by na budúci rok mali opäť otvoriť 3-ročný učebný odbor mäsiar. Žiaci ho skončia s výučným listom, ale kto bude mať záujem, môže si urobiť aj maturitu po 2-ročnom nadstavbovom štúdiu. Okrem teoretického vyučovania v škole žiaci absolvujú prax v mäsopriemysle, kde ich bude viesť majster odbornej výchovy.
„Dobrých majstrov v oblasti mäsiarstva je ako šafranu, preto si ich podľa hesla remeslo má zlaté dno musíme začať vychovávať. Budú to naši učni, vychovávať ich bude škola, ale my ich budeme považovať za naše deti. Chceme im pripraviť nadštandardné podmienky, dáme im najlepších majstrov, aby ich učili, lebo toto remeslo vymiera,“ zdôraznil Anton Fabuš.
Anton Fabuš dodal, že by bol najradšej, keby tu nepracoval ani jeden cudzinec, aby mohol poskytnúť zamestnanie domácim občanom. Ale tí neprejavujú veľký záujem. Spomína napríklad, že fabrika posielala ponuku pracovníkom firiem s podobným zameraním v iných častiach Slovenska, kde prepúšťali zamestnancov. Záujem o prácu v Púchove však nemali.
„Neprejavili záujem, hoci mali možnosť ubytovania a bezplatnej stravy priamo v podniku. Možno nie sú u nás ľudia naučení cestovať za prácou, ale, žiaľ, to je trend na celom svete,“ pripomenul Marcel Ondráš, hovorca Púchovského mäsového priemyslu.
Čo IAIR hodnotila
IAIR je nezávislá celosvetová ekonomická publikácia. Cenu udeľuje vedecká rada časopisu zložená z popredných svetových ekonómov. Hodnotí sa globálna ekonomika a udržateľný rozvoj, zelená ekonomika, alternatívne investície, obchodné príležitosti a ďalšie kritériá.