Výbor odobril pokles odmien pre členov Správnej rady ÚPN

Členovia Správnej a Dozornej rady Ústavu pamäti národa by si mali od nového roku finančne pohoršiť.

08.10.2013 13:14
(typo - nepouzivat v orise) peniaze, výplata,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Zníženie ich odmien má priniesť novela zákona o sprístupnení dokumentov o činnosti bezpečnostných zložiek štátu 1939 1989 a o založení Ústavu pamäti národa, ktorú dnes odobril Ústavnoprávny výbor NR SR. Autorom návrhu sú členovia Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny.

Poslanci zmenu odôvodňujú nevyhnutnou potrebou šetrenia finančných prostriedkov v rámci fiškálnej konsolidácie štátnych výdavkov. Predsedovi správnej rady, čo je vlastne šéf ústavu, má za výkon funkcie patriť mesačne odmena vo výške trojnásobku priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR, teda tak ako v súčasnosti.

Predsedovi dozornej rady zase odmena vo výške jeden a polnásobku, čo znamená pokles. Okrem odmeny bude predsedovi a podpredsedovi správnej rady naďalej patriť príplatok, ktorého výšku určuje správna rada. Ostatní členovia správnej a dozornej rady si pohoršia, keďže majú od nového roku dostávať mesačne odmenu vo výške jednej priemernej mesačnej nominálnej mzdy.

V súčasnosti platí, že tak predsedovi deväťčlennej správnej rady, ako aj predsedovi trojčlennej dozornej rady patrí za výkon funkcie mesačne odmena vo výške trojnásobku priemernej mesačnej nominálnej mzdy. Ostatní členovia oboch rád majú za výkon funkcie mesačne odmenu vo výške dvojnásobku priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca.

Podpredseda ľudskoprávneho výboru NR SR Vladimír Jánoš (Smer) deklaroval, že na štvrtkovom rokovaní ľudskoprávneho výboru parlamentu chce otvoriť aj otázku odmien predsedu Správnej rady ÚPN. „Treba posúdiť mieru zodpovednosti predsedu Správnej rady. Ak vznikne dohoda na nejakom rozumnom znížení, je možné to predložiť ako pozmeňujúci návrh v druhom čítaní,“ povedal Jánoš.

„Je logické, že keď sa znižujú odmeny Dozornej rade, aj Správnej rade, mali by sa znížiť aj predsedovi Správnej rady, ktorý je členom Správnej rady,“ povedal pre TASR poslanec Anton Martvoň (Smer), podľa ktorého nie je dôvod na to, aby šéfovi ÚPN ostal plat na súčasnej úrovni.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #ÚPN #odmeny