SDKÚ rieši rébus. Je ním Hrušovský

Kresťanskí demokrati pritlačili na Frešovu SDKÚ a postavili ju pred jasnú voľbu. Buď podporí za prezidentského kandidáta Pavla Hrušovského, alebo sa rozhodne pre iného kandidáta.

09.10.2013 12:00
kdh, Figel, Hrusovsky Foto: ,
Pavol Hrušovský (vľavo) a Ján Figeľ z KDH.
debata (39)

V pondelok totiž predsedníctvo KDH rozhodlo, že kandidovať bude Hrušovský aj bez podpory SDKÚ. Vrcholní politici SDKÚ zatiaľ nevedia, ku komu sa priklonia. Je nepravdepodobné, že by vyšli s vlastným straníckym kandidátom.

Najčastejšie sa spomína, že namiesto Hrušovského by mohli podporiť Milana Kňažka, Radoslava Procházku, prípadne Andreja Kisku. V SDKÚ sa súčasne zmierujú s tým, že sa nenaplní uznesenie prezídia, že najlepším kandidátom by bola Iveta Radičová.

Podľa informácií Pravdy by mal bývalý minister kultúry a jedna z ústredných postáv nežnej revolúcie Kňažko už na budúci týždeň oznámiť svoju kandidatúru. Kňažko to v utorok nepotvrdil. „Stále to prehodnocujem,“ zareagoval. Kandidoval by ako nezávislý. Ďalej už nechcel rozvíjať úvahy, či by privítal podporu politických strán a teda aj bývalej materskej SDKÚ.

Podpredseda SDKÚ Jozef Mikuš zopakoval staršie stanovisko predsedu Pavla Freša, že strana sa bude prezidentskými kandidátmi zaoberať až po župných voľbách. To znamená, že až na prelome novembra a decembra. Podľa Mikuša KDH rozhodovalo o nominácii Hrušovského s vedomím, že SDKÚ sa vyjadrí neskôr.

Podpredseda KDH Pavol Abrhan hovorí o nevyhnutnosti rozhodnutia predsedníctva, pretože čas tlačí a treba začať s kampaňou. Podľa informácií Pravdy však rozhodnutie predsedníctva nepodporili dvaja jeho členovia.

Strany Ľudovej platformy SDKÚ, KDH a Most-Híd viac ako rok diskutovali o spoločnom kandidátovi. Podľa politológa Michala Horského pravica takto chcela nadobudnúť pred voličmi novú tvár po porážke v parlamentných voľbách. „Rozhodnutie predsedníctva KDH nominovať Hrušovského bez dohody s SDKÚ urobilo bodku za iniciatívou tzv. Ľudovej platformy. KDH sa vydalo ako veľakrát v minulosti vlastnou cestou, pričom zariskovalo, že jeho kandidát sa ani nemusí dostať do druhého kola prezidentských volieb,“ zhodnotil Horský.

Rozhodnutie KDH na jednej strane označil za pochopiteľné vzhľadom na prieťahy SDKÚ, ale na druhej strane sa tým zatvára možnosť pridať sa k nominácii KDH bez toho, aby SDKÚ stratila vlastnú politickú tvár.

Pre SDKÚ bude teda prezidentský rébus ťažko riešiteľný. Predseda Frešo totiž apeloval na partnerov v Ľudovej platforme, aby v prezidentských voľbách predstavili kandidáta, ktorý má šancu zvíťaziť. V SDKÚ sú však stále pochybnosti, či je Hrušovský víťazný typ.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #KDH #kandidát #prezidentské voľby 2014 #Pavol Hrušovský