Prokurátorov budú trestať pred verejnosťou

Verejné pojednávania, no bez vopred avizovaného miesta a času. Takto dosiaľ fungovali zasadnutia disciplinárnych komisií Generálnej prokuratúry, na ktorých sa riešia prehrešky prokurátorov.

09.10.2013 13:00
Generálna prokuratúra Foto: ,
Budova Generálnej prokuratúry v Bratislave.
debata (3)

Od pondelka to už neplatí. Termíny zasadnutia disciplinárnych komisií bude Generálna prokuratúra zverejňovať na svojom webe.

„Prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek rozhodol, že termíny zasadnutí disciplinárnych komisií budú zverejňované na webovej stránke Generálnej prokuratúry v záujme informovania verejnosti, ktorá má právo sa na zasadnutiach zúčastniť,“ povedala hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová.

Nové nariadenie prišlo až po tom, ako sa médiá neúspešne snažili zistiť, kedy bude pojednávanie s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom v súvislosti s kauzou Glanc House. Jeho termín podľa webu avizovaný ešte nie je.

Na webovej stránke by mali byť po novom zverejňované aj prijaté rozhodnutia disciplinárok. Boli tam síce aj doteraz, no po troch mesiacoch boli zo systému automaticky vymazané. „Podľa nového rozhodnutia sa zmení nastavenie systému a tieto rozhodnutia budú zverejnené až do okamihu ich zahladenia,“ ozrejmila Predajňová. Naďalej však platí, že verejnosť sa z webu nedozvie meno prokurátora, ktorého prehrešky budú riešiť. Zápisnice uvedú len dôvod, pre ktorý sa pojednávanie koná.

„Som rada, že okamžite po upozornení na tento problém prokuratúra reaguje, hoci si myslím, že povinnosti by si mala plniť aj bez toho, aby sa na to upozorňovalo,“ hovorí právnička Eva Kováčechová, ktorá spolupracuje s Via Iuris. „Zákon doteraz skôr na prokuratúre obchádzali, keďže jeho podstatu nenaplnili. Z logiky veci totiž vyplýva, že ak je niečo verejné, musí byť zrejmé, kde a kedy sa to uskutoční,“ pokračuje právnička.

Na zasadnutia disciplinárnych komisií Generálnej prokuratúry môže prísť každý, kto má záujem. O prešľapoch prokurátorov rozhoduje vždy niektorá zo štyroch komisií, ktoré majú nezávislé postavenie. Za minulý rok sa pred ne dostalo dokopy deväť prípadov.

Pri disciplinárnych pojednávaniach sudcov vraj s termínmi nikdy nebol problém a dalo sa k nim dostať. Kováčechová hovorí, že o tie zaujímavejšie býval aj vyšší záujem verejnosti. Ako však nedávno upozornila Pravda, disciplinárne senáty sú už mesiace nefunkčné, keďže sa do nich nedarí doplniť chýbajúcich členov. Sudcov, ktorí sú na disciplinárne konanie navrhnutí, tak nemá kto potrestať. Parlament by mal nových členov senátov voliť na októbrovej schôdzi.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #disciplinárna komisia