Súd prepustil expriateľa herečky Karin Haydu

Senát Okresného súdu Bratislava 1 prijal žiadosť o prepustenie z väzby a písomný prísľub Martina R., bývalého priateľa známej slovenskej herečky Karin Haydu, ktorý je považovaný podľa obžaloby za šéfa autíčkarskeho gangu a prepustil ho na slobodu.

09.10.2013 11:13
debata

Prokurátor podal voči dnešnému rozhodnutiu OS 1 sťažnosť, o ktorej po doručení bude rozhodovať odvolací Krajský súd v Bratislave. Existuje dôvod, že obžalovaný Martin R. bude pokračovať v trestnej činnosti. „V osobe obžalovaného ide o osobu so sklonom k pokračovaniu závažnej majetkovej trestnej činnosti. Preto prijatie sľubu obžalovaného neprichádza do úvahy,“ povedal mimo iného dozorujúci prokurátor.

„Som nevinný, žiadnu trestnú činnosť som nevykonal a ani som nikoho nedal zbiť,“ uviedol na margo svojej žiadosti Martin R., ktorý argumentoval že vo väzbe je už dva a pol roka a viac razy bolo hlavné pojednávanie v tejto kauze odročené a nie z jeho viny. Naposledy sa pojednávalo v apríli a ďalší šiesti obžalovaní v tomto prípade sú stíhaní na slobode. Martin R. dnes argumentoval, že sa musí starať aj o svoju maloletú dcéru o ktorú nemá jeho exmanželka záujem.

Skupina Martina R. a ďalších šiestich obžalovaných podľa obžaloby prokuratúry údajne vytvárala tzv. dvojičky áut. Automobily vyhľadávala v krajinách Európskej únie, potom na nich menila identifikačné údaje a predávala ich ďalej. Pritom o tom nevedeli ani kupujúci, ani skutoční majitelia áut.

Podľa obžaloby mal ísť zisk najmä Martinovi R., ktorý používal peniaze aj na ďalšiu trestnú činnosť, napríklad na lízingové podvody. Obžalovaných vinia aj z násilnej trestnej činnosti. Na začiatku apríla Krajský súd v Bratislave zamietol žiadosť Martina R., ktorý je považovaný za člena bratislavskej skupiny jakšíkovcov, o prepustenie z väzby. Martina R. pôvodne Okresný súd Bratislava 1 pustil na slobodu, po sťažnosti prokurátorky Generálnej prokuratúry SR rozhodoval KS. Podľa senátu odvolacieho súdu dôvody väzby obžalovaného naďalej trvajú a neboli splnené podmienky na nahradenie väzby písomným sľubom obžalovaného.

Bývalú priateľku Martina R., známu slovenskú herečku Karin Haydu, a ďalších 13 ľudí na jar tohto roku obvinili z poisťovacích podvodov. Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara išlo o dokumentovanie fiktívnych dopravných nehôd. Medzi obvinenými sú aj štyria policajti.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Martin R. #Karin Haydu #autíčkári