SDKÚ chce odvolávať ministerku zdravotníctva Zvolenskú

Opozičná SDKÚ chce pre tender na licencie pre letecké záchranky odvolávať v parlamente ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú (nominant Smer).

09.10.2013 12:50 , aktualizované: 17:00
Zuzana Zvolenská Foto:
Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.
debata (57)

Po poslaneckom prieskume na ministerstve to avizoval predseda strany Viliam Novotný. Na zvolanie mimoriadnej schôdze je potrebných 30 podpisov, SDKÚ tak musí zohnať aj podporu ďalších poslancov.

O okolnosti výberového konania, ktoré sa skončilo neskôr ako vypršali licencie pre stanice v Bratislave a Trenčíne, sa zaujímali členovia parlamentného výboru pre zdravotníctvo. Tí si prieskum schválili koncom septembra. Kým opozícia vidí v tendri pochybenia, podľa poslancov Smeru prebehlo všetko v súlade so zákonom.

„Pre mňa je politická zodpovednosť pani ministerky Zvolenskej za kauzu päť dní meškajúcich povolení na vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu v Trenčíne a Bratislave jasná. SDKÚ bude iniciovať mimoriadnu schôdzu na vyslovenie nedôvery ministerke zdravotníctva z dôvodu zanedbania povinnosti ministerstva zdravotníctva,“ vyhlásil po prieskume Novotný. Pokiaľ by bola SDKÚ so svojou iniciatívou úspešná, Zvolenská by tak čelila odvolávaniu po prvýkrát.

Podľa Sulíka zlyhali úradníci, zodpovednosť má niesť ministerka

„Vidíme tu politickú zodpovednosť ministerky a vidíme tu zlyhanie ministerských úradníkov,“ povedal predseda SaS Sulík. Opoziční poslanci ministerstvu a výberovej komisii vyčítali najmä to, že napriek tomu, že pred vypršaním licencií mala všetky dokumenty od uchádzačov – potrebné na rozhodnutie, neurobila tak a došlo k päťdňovému neobsadeniu staníc v Bratislave a Trenčíne.

Podľa šéfa parlamentného výboru Richarda Rašiho (Smer) však komisia skôr vzhľadom na zákonné lehoty konať nemohla, keďže jeden z uchádzačov mal termín na doplnenie podkladov.

Zvolenská dôvod na svoje odvolávanie nevidí

Šéfka rezortu Zvolenská reagovala, že v súvislosti s touto témou nemá ministerstvo čo skrývať, žiadny dôvod na svoje odvolávanie nevidí. „Zákon nebol porušený, nebola porušená ani kontinuita poskytovania zdravotnej starostlivosti vrtuľníkovou záchrannou službou,“ poznamenala po stredňajšom rokovaní vlády. V súlade s legislatívou a odbornými znalosťami postupovali podľa jej slov aj členovia výberovej komisie.

Opoziční poslanci po prieskume poukazovali na to, že výberová komisia sa stretla až 16. septembra, pričom potrebné podklady na ministerstvo doručili už 9. septembra poobede. Licencie vypršali o dva dni neskôr. Novotný takýto postup označil za flagrantný, Sulík zase mimoriadne laxný, celú situáciu považuje za výsledok nedbanlivosti. Ako doplnil exminister zdravotníctva a poslanec Ivan Uhliarik (KDH), za to, že tak následne päť dní neboli vydané potrebné licencie, je v plnej miere zodpovedná Zvolenská.

Raši je presvedčený, že udeliť licenciu skôr nemohli

Predseda parlamentného výboru Raši oponoval, že pokiaľ by sa v rámci výberového konania postupovalo inak, došlo by k porušeniu zákona. Termín na dodanie dodatočných podkladov mal vypršať 13. septembra, teda po skončení platnosti dovtedajších licencií. Je presvedčený, že ministerstvo nemalo žiadnu legislatívnu možnosť do procesu zasiahnuť a udeliť licenciu skôr.

Podľa Novotného mohli byť za celým procesom, keď sa čakalo na doplnenie podkladov od jedného z uchádzačov, „ekonomické záujmy“. Myslí si, že čakanie na ich doplnenie pochybnosti iba stupňuje. O licencie sa uchádzali dve spoločnosti Air – Transport Europe a EHC service. Ministerka Zvolenská takéto tvrdenia odmietla s tým, že sa „zvolebnieva“, pričom pripomenula, že uchádzač, na ktorého sa čakalo, neuspel.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #tender #odvolanie #letecká záchranka #Zuzana Zvolenská