Súd oslobodil Mojsejovú, pre inú kauzu však ostáva vo väzbe

Na pojednávaní Okresný súd v Košiciach oslobodil Eleonóru Mojsejovú spod obžaloby z neoprávneného nároku uplatnenia odpočtu DPH v plnom rozsahu.

09.10.2013 15:12
Eleonóra Mojsejová Foto: ,
Eleonóra Mojsejová.
debata (10)

Ako v krátkom odôvodnení sudca konštatoval, orgány činné v trestnom konaní ani prokurátor neuniesli ťarchu dôkazového bremena a nepreukázali, že sa stal skutok, z ktorého bola Mojsejová obžalovaná. V trestnom konaní a pojednávaní na súde nebolo preukázané nad všetku pochybnosť, že Mojsejová je vinná.

Mojsejová uviedla, že je s rozsudkom spokojná a usmievala sa. Prokurátor sa priamo na súde proti rozsudku odvolal.

Kauzu košickej podnikateľkyv trestnej veci neodvedenia dane a poistného v súvislosti s nákupom ekonomického softvéru od firmy Alegro Trade bude mať dohru pred odvolacím senátom krajského súdu. Pojednávanie na okresnom súde trvalo vyše roka. Záležitosť sa odohrala v januári 2008. Podľa prokurátora ako fyzická osoba – živnostník si Mojsejová uplatnila na daňovom úrade neoprávnene nárok na vrátenie dane z pridanej hodnoty v celkovej sume 988-tisíc Sk, čo je 32 795 €, a to na základe faktúry spoločnosti Alegro Trade, napriek tomu, že nedošlo k zdaniteľnému plneniu.

Mojsejovú na pojednávanie košického okresného súdu priviedla justičná stráž, pretože je v súčasnosti vo vyšetrovacej väzbe, kam sa aj po skončení pojednávania vrátila. Mojsejová bola zatknutá 3. septembra, keď putovala do cely predbežného zadržania. Je obvinená z daňových podvodov. Podľa vyšetrovateľov údajne figurovala v organizovanej skupine, ktorá falšovala doklady a podávala nepravdivé daňové priznania. Na odpočtoch DPH obvinení takto získali vyše milióna eur. Okrem tejto veľkej kauzy je stíhaná aj za ďalšie dva majetkové trestné činy.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #súd #väzba #Mojsejová