Tripartita odobrila Čaplovičovu správu o stave školstva

Hospodárska a sociálna rada, teda zástupcovia vlády, odborárov a zamestnávateľov, podporili správu o stave školstva, ktorú vytvorilo ministerstvo školstva pod vedením ministra Dušana Čaploviča.

10.10.2013 14:06
Dušan Čaplovič Foto:
Minister školstva Dušan Čaplovič.
debata

Vyhlásil to po rokovaní rady šéf školského odborového zväzu Pavel Ondek. „Sú tam aj tie návrhy 110 miliónov eur do regionálneho školstva medziročne a 20 miliónov eur medziročne do vysokého školstva,“ povedal po rokovaní Ondek. Na odmeňovanie v školstve, a to pedagogických i nepedagogických zamestnancov, by malo ísť budúci rok o 80 miliónov eur viac.

Školskí odborári v noci zo stredy na štvrtok vyrokovali s ministrom financií Petrom Kažimírom päťpercentné navýšenie tarifných platov učiteľov v regionálnom školstve. Ondek pripomenul, že zvýšenie o päť percent do taríf sa týka všetkých pedagogických zamestnancov v regionálnom školstve, a teda aj tých v materských školách či základných umeleckých školách. Platy by sa mali zvyšovať aj učiteľom neštátnych škôl, teda súkromných a cirkevných. Začínajúcemu učiteľovi by tak podľa Ondeka mohol narásť plat o 27 eur, učiteľovi v najvyššej platovej triede o 50 eur. Priemerne by platy mohli podľa prepočtov ministerstva financií narásť o 42 eur.

Platy pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve by však mohli narásť budúci rok celkovo o šesť percent – päť percent sa premietne priamo do taríf a jedno percento do nadtarifných zložiek, teda do príplatku za triednictvo či nadčasy. To však bude závisieť od optimalizácie školskej siete, hovorí minister financií. K platu si učitelia budú môcť prilepšiť aj získavaním kreditov, na ktoré by malo ísť podľa ministra školstva Dušana Čaploviča 30 miliónov eur. Nepedagogickým zamestnancom sa budú tarifné platy valorizovať o dve percentá, teda o 16 eur na osobu a mesiac. Na takomto zvýšení pre všetkých zamestnancov verejnej a štátnej správy sa odborári dohodli už v utorok počas kolektívneho vyjednávania. Platy vysokoškolských pedagógov by mali na budúci rok narásť o 16 eur, ako sa dohodlo počas kolektívneho vyjednávania, školskí odborári im okrem tejto sumy vybojovali nárast ešte o tri percentá. Zamestnancov v školstve je v súčasnosti dohromady 150-tisíc – 100-tisíc pedagogických a 50-tisíc nepedagogických.

So zvyšovaním platov pre učiteľov však majú problém samosprávy. „V rozpočtoch na to nevidíme priestor,“ skonštatoval predseda Zduženia miest a obcí Slovenska Jozef Dvonč. Tripartita, ktorá dnes zasadala, Čaplovičovu správu o stave školstva odobrila. Tá okrem iného hovorí, že by malo ísť do školstva medziročne o 130 miliónov eur viac. Pre obdobie rokov 2014 až 2016 by sa mali navýšiť financie pre základné a stredné školy medziročne v priemere o 110 miliónov eur. Vo vysokom školstve by malo ísť o 20 miliónov eur. V sumách sú pritom zahrnuté domáce i európske zdroje.

debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #platy #školstvo #Čaplovič #Ondek #tripartita