Termín pre čipovanie zvierat sa možno posunie o päť rokov

Oneskorenci, ktorí ešte nezačipovali svojich psíkov, mačky či fretky, možno vôbec neurobili chybu. Koncom septembra vznikla medzi majiteľmi panika a viacerí z nich v snahe stihnúť konečný termín neváhali zaplatiť za zákrok desiatky eur.

10.10.2013 20:00 , aktualizované: 11.10.2013 08:00
čipovanie psa, čipovanie psov, sloboda zvierat Foto: ,
Čipovaním sa pre veterinárov zrušilo každoročné očkovanie proti besnote.
debata (43)

Niektorí veterinári si totiž z čipovania urobili výhodný biznis a pýtali zaň neúmerne vysoké ceny. Výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie preto zvažuje, aby sa konečný termín čipovania posunul až na koniec roka 2018, pričom na mačky by sa už táto povinnosť nevzťahovala.

Čip, ktorý veterinár zvieraťu zavádza na ľavú stranu krku, stojí okolo 3 až 4 eur. Cenu za vykonanie povinného zákroku však určuje už veterinár a viacerí z nich túto právomoc zneužili s vidinou väčšieho zárobku. Pár dní pred koncom septembra sa dodávateľom dokonca čipy pre rýchlu spotrebu minuli a veterinári tak nemohli zákroky robiť vôbec. Zakročiť proti neúmerne vysokým cenám a chaosu medzi ľuďmi chcú traja členovia výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie za Smer tak, že navrhujú predĺžiť prechodné obdobie čipovania o ďalších päť rokov.

Vo veterinárnej klinike Mavet v Malackách stojí čipovanie až 25 eur. „Výška ceny je taká preto, že už doživotne musíme do databázy zapisovať záznamy o zvierati. Už len vpísanie do nej trvá okolo 10 minút. Čipovaním sa zároveň pre veterinárov zrušilo každoročné očkovanie proti besnote,“ vysvetľuje veterinár Marek Harabáš. Začipovaného psa už bude stačiť preočkovávať len podľa individuálneho odporúčania výrobcov vakcín a lekárom to podľa neho môže spôsobiť odlev až o 30 či 40 percent psov. Ľuďom sa podľa neho cena vysoká nezdá, ale našli sa aj takí, ktorých jej výška zaskočila.

Jeden z predkladateľov návrhu Marián Záhumenský (Smer) tvrdí, že oddialením termínu sa rozriedi tlak, ktorý vznikol posledné dni pred septembrom. „Týkal by sa všetkých zvierat narodených do konca tohto roka, ktoré necestujú do zahraničia a pohybujú sa väčšinou po dvore majiteľa. Mačky by sa nemuseli čipovať vôbec,“ vysvetľuje Záhumenský. Povinnosť nezameniteľne označiť mačky je podľa neho nad rámec európskej legislatívy, ktorá ju od nás vôbec nevyžaduje. Migrácia mačiek zároveň nie je taká veľká ako pri psoch, pretože sa väčšinou pohybujú v okolí domov.

Určenie jednotnej ceny zákroku pre veterinárov Záhumenský vylučuje. „V trhovom prostredí nie je možné určovať, za aké ceny majú veterinári pracovať. Predĺženie termínu zabezpečí, aby ľudia dávali svoje zvieratá čipovať postupne,“ spresňuje. Veterinári podľa neho zároveň nebudú môcť využívať paniku poctivých majiteľov, ktorí museli za čipovanie zaplatiť privysokú cenu.

Veterinár Imrich Šoltés z košickej klinky Cassovet si myslí, že predĺženie termínu by mohlo byť pre poctivých majiteľov zvierat neférové. „Slušní ľudia, čo si splnili povinnosť a začipovali svoje zviera do konca septembra, sa môžu cítiť podvedení a ukrátení,“ hovorí. Vypustiť zo zákona mačky tiež nepovažuje za najlepšie riešenie, pretože vďaka čipovaniu majú veterinári o zvieratách celkový prehľad. Keď napríklad mačka uhryzne človeka, na jej čipe sú údaje aj o tom, či bola očkovaná proti besnote. Podľa toho veterinári vedia určiť, či je alebo nie je potrebné nasadiť napadnutému sérum proti besnote.

Prezident Komory veterinárnych lekárov Ladislav Stodola o pripravovanej zmene netušil, a preto sa k nej ešte nechcel vyjadrovať. „Keď to bude aktuálne, zaujmeme oficiálne stanovisko,“ uviedol. O návrhu má výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie hlasovať už budúci utorok.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #pes #mačka #čipovanie #veterinár #besnota