Zomrel šéf EPP, slovenská pravica už 'vyberá' nástupcu

Už dnes predurčovať nástupcu predsedu Európskej ľudovej strany (EPP) je podľa europoslanca za KDH Miroslava Mikolášika necitlivé.

10.10.2013 17:47
debata (11)

Vo štvrtok totiž zomrel dlhoročný predseda EPP a bývalý dlhoročný belgický premiér Wilfried Martens. Podpredseda SDKÚ Martin Fedor povedal, že novým predsedom EPP by sa mohol stať expremiér Mikuláš Dzurinda. Podľa Mikolášika by však oveľa vhodnejším kandidátom na tento post bol bývalý eurokomisár Ján Figeľ. „Ten má v európskych štruktúrach najvyššie renomé,“ povedal s tým, že otázka nástupcu Martensa bude vhodnejšia o niekoľko dní.

Podľa Fedora Martens dokázal spájať rôzne názorové prúdy a preto bol rešpektovaným lídrom. „Bude problém nájsť nasledovníka na poste predsedu. Po jeho odchode poznám jediné meno, ktoré by ho mohlo nahradiť vo viacerých aspektoch. Je to Mikuláš Dzurinda,“ povedal Fedor s tým, že ide o jeho osobný názor, ktorý s nikým nekonzultoval.

Martensov zdravotný stav sa zhoršoval už dlhšie, právomoci šéfa frakcie ľudovcov aj preto ešte tento týždeň delegoval na svojho kolegu Josepha Daula. Koncom augusta ho hospitalizovali pre problémy so zrážanlivosťou krvi a prepustili ho začiatkom septembra.

Martens pôsobil ako premiér Belgicka v rokoch 1981 až 1992 a šéfom EĽS bol od roku 1990. Nový mandát mu predĺžili takmer presne pred rokom a jeho nové funkčné obdobie malo trvať tri roky.

Európska ľudová strana združuje 74 politických strán zo 40 krajín. Je najsilnejšou frakciou v Európskom parlamente. Má 274 europoslancov. Zo Slovenska sú jej členmi KDH, SDKÚ a Strana maďarskej komunity. Záujem o vstup do jej štruktúr má aj Most-Híd.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska ľudová strana #EPP #slovenská pravica