Štát si znížil zdravotné odvody

Štát bude v budúcom roku platiť za svojich poistencov historicky najnižšie zdravotné odvody. Ide takmer o tri milióny ľudí bez príjmu, medzi nimi sú deti, nezamestnaní, dôchodcovia či ženy na materskej.

11.10.2013 13:00
peniaze, euro Foto:
Ilustračné foto
debata (18)

Rozpočet, ktorý predkladalo ministerstvo financií a ktorý včera vláda odsúhlasila, opäť znížil poistné štátu. Lekári tvrdia, že takýmto prístupom sa zdravotná starostlivosť nezlepší.

Nižšiu platbu za poistencov štátu predstavil minister financií Peter Kažimír v auguste, keď zverejnil návrh rozpočtu. Zdravotníci však verili, že šéfka ich rezortu Zuzana Zvolenská vyrokuje viac. Nepodarilo sa. Vláda včera schválila historicky najnižší odvod, ktorý má byť podľa Zvolenskej na úrovni 4 percent z priemernej mzdy spred dvoch rokov.

Koľko eur to bude na jedného poistenca, zatiaľ rezort neuviedol. Tento rok je sadza 4,25 percenta z priemernej mzdy, mesačne to na jedného poistenca vychádza 33,44 eura. Celkom dá štát v budúcom roku za svojich menej o 131 miliónov eur.

Zvolenská tvrdí, že budúci rok nebude ľahký, ale s rozpočtom vystačia. „S rozpočtom tento rok asi nie je spokojný ani jeden rezort, ale podarilo sa nám zachovať objem zdrojov a predikcia príjmu za poistencov ekonomicky aktívnych plus so zostatkami na účtoch nám umožní fungovanie rezortu,“ dodala ministerka.

Z čísiel, ktoré zverejnil rozpočet, však zdravotná poisťovňa Union vypočítala, že dôjde k ešte väčšiemu zníženiu, ako tvrdí Zvolenská. Podľa poisťovne by odvod mal byť na úrovni 3,83 percenta, čo znamená mesačnú platbu 30,80 eura. „Zdravotné poisťovne tak nebudú mať dostatočné prostriedky na vykrytie zvýšených nákladov najmä nemocníc a hrozí tak ich ďalšie zadlžovanie,“ tvrdí hovorkyňa poisťovne Veronika Hauswaldová. Náklady v zdravotníctve pritom podľa nej stúpnu nemocniciam – napríklad zo zákona povinne výrazne porastú mzdy lekárov.

Platby za poistencov štátu z roka na rok klesajú. V roku 2010 štát platil za svojho poistenca 4,78 percenta z priemernej mesačnej mzdy, tento rok je to 4,25 percenta. Slovenská komora lekárov presadzovala na budúci rok sadzbu na úrovni 5,5 percenta.

Prezident Slovenskej lekárskej komory Marián Kollár tvrdí, že tento rozpočet prijala komora s rozhorčením. „Za posledné roky má stále klesajúcu tendenciu a s takýmto trendom znižovania rozpočtu v žiadnom prípade nemôžeme súhlasiť, pretože už teraz vieme, že nezodpovedá skutočným potrebám,“ tvrdí Kollár a dodáva, že už teraz je isté, že nemocnice a zdravotnícke zariadenia sa budú ďalej zadlžovať, budú sa predlžovať čakacie lehoty na operácie a určite nedôjde k zlepšeniu kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Tomáš Szalay zo Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku predpokladal, že platby za poistencov štátu budú nižšie ako 4 percentá z priemernej mzdy, pretože prognóza ohľadom objemov peňazí sa oproti návrhu z augusta znížila. „V auguste v rozpočte počítali s platbami v objeme 1,2 mld. a teraz je to 1,15 mld., to znamená o 53 miliónov eur menej, z toho vyplýva, že tie platby budú pod hranicou 4-percentnej úrovne,“ tvrdí Szalay a dodáva, že ide o historicky najnižšiu úroveň platenia od zavedenia platby za poistencov štátu.

Celkom by mali zdravotné poisťovne v budúcom roku na odvodoch vyzbierať 2,7 miliardy eur, odhaduje sa, že to bude o 100 miliónov viac ako tento rok. Viac peňazí do zdravotníctva cez poistné nalejú ekonomicky aktívni, čiže zamestnanci, živnostníci a podnikatelia. Rozpočet predpokladá aj nárast celkových príjmov v systéme verejného zdravotného poistenia do výšky 4,23 mld. eur, čo predstavuje 2,29 % rast oproti schválenému rozpočtu na tento rok. Celkové výdavky verejného zdravotného poistenia sa na rok 2014 predpokladajú na úrovni 3,88 mld. eur.

Do zdravotníctva sa očakávajú vyššie príjmy aj zo správnych poplatkov pri registrácii liekov, z predaja majetku regionálnych úradov verejného zdravotníctva či z racionalizačných opatrení verejného zdravotníctva.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #nezamestnaný #ministerstvo zdravotníctva