Yegorovovi zaslal súd na Ukrajinu písomnú výzvu

Ukrajinskému bossovi Volodymyrovi Yegorovovi, ktorý sa od druhej polovici septembra nachádza na Ukrajine, Krajský súd v Bratislave (KS) zaslal písomnú výzvu, aby mohol budúci rok konať v kauze piatich vrážd, kde figuruje on a ďalší traja obžalovaní.

13.10.2013 10:29
yegorov, súd Foto:
Volodymyr Yegorov.
debata (17)

„Krajský súd v Bratislave bude v tejto trestnej veci postupovať v zmysle Trestného poriadku. Obžalovanému už bola zaslaná na ním uvedenú adresu na Ukrajinu výzva súdu, aby sa vyjadril, či dáva, nedáva súhlas na konanie v jeho neprítomnosti,“ povedal hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak.

Najbližšie pojednávanie v tejto spomínanej kauze piatich vrážd, ktoré KS vrátil naspäť Najvyšší súd SR je naplánované až na február. Či sa však zo štyroch obžalovaných dostavia traja z nich momentálne nachádzajúci sa na Ukrajine, alebo dajú súhlas na pojednávanie v neprítomnosti je otázne. Na Ukrajine ich orgány zadržať už nemôžu, pretože na Slovensku si v tomto prípade odsedeli maximálnu dĺžku väzby.

Po 12 rokoch vo väzbe na Slovensku je z niekoľkých vrážd obžalovaný Yegorov na Ukrajine. Z väzby ho prepustil súd v Trnave na základe rozhodnutia Ústavného súdu SR. Keďže Volodymyr Y. bol už v minulosti úradmi vyhostený, na území Slovenska zostať nemohol.

„Dňa 19. septembra bola táto osoba na základe administratívneho vyhostenia odovzdaná na hraničnom priechode Vyšné Nemecké ukrajinskej strane,“ potvrdila koncom septembra hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. Jeho obhajca povedal, že so svojím klientom je v spojení, bližšie informácie však neposkytol. Ukrajinec bol aj v minulosti niekoľkokrát prepustený na slobodu, okamžite ho však zadržali policajti, obvinili z ďalšej trestnej činnosti a na základe toho ho súdy opäť vzali do väzby. Aj po tom, ako ho 17. septembra prepustil súd na slobodu, čakali pred väznicou policajti. Tentoraz ho však iba eskortovali do Útvaru policajného zaistenia pre cudzincov v Medveďove, odkiaľ bol neskôr prevezený na slovensko-ukrajinskú hranicu.

Yegorova stíhajú na Slovensku vo viacerých kauzách. Najbližšie sa mal postaviť pred Okresný súd v Trnave už 1. októbra, kde čelí obžalobe z vraždy. Avšak aj v prípade, že by na súdne pojednávanie chcel prísť osobne, bráni mu v tom rozhodnutie o jeho vyhostení.

Yegorov je spolu s ďalšími troma mužmi obvinený v kauze piatich vrážd svojich podriadených. Vo februári 2009 ich Krajský súd odsúdil na doživotie, no Najvyšší súd SR verdikt zrušil a nižší súd musí rozhodnúť znovu. Okrem toho ho stíhali aj v prípade ďalších dvoch vrážd, no súdy ho spod obžaloby právoplatne oslobodili. Ukrajinec bol zatiaľ právoplatne odsúdený iba za zorganizovanie vývozu kradnutých áut do zahraničia na štyri roky, ktoré si odsedel. Podľa polície bol Yegorov hlavou zločineckej skupiny od konca 90-tych rokov. Gang údajne pôsobil na Slovensku, v Českej republike, v Maďarsku, v Rumunsku, na Ukrajine a v Bielorusku a okrem iného sa mal zaoberať lízingovými a poisťovacími podvodmi a krádežami áut.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Yegorov #vraždy #obžalovaný #Ukrajina